Novi Sad dom nekoliko konzulata stranih zemalja: Od Tunisa do Austrije - znate li gde se nalaze?

U Novom Sad pre 10 godina nije bilo nijednog diplomatskog predstavništva, a danas ih ima pet, uz još jedno u Sremskim Karlovcima.
Novi Sad dom nekoliko konzulata stranih zemalja: Od Tunisa do Austrije - znate li gde se nalaze?
Foto: 021.rs
Sada u Novom Sadu svoje predstavnike ima Slovenija, Belorusija, Tunis, Mađarska, Austrija, dok je u Sremskim Karlovcima predstavništvo Crno Gore.
 
Inostrane zemlje koje imaju svoja predstavništva u vojvođanskoj prestonici uglavnom su se odlučile da otvore svoje kancelarije kako bi se pospešila privredna saradnja. U Vojvodini ih predstavljaju počasni konzuli.  
 
Ovo praktično znači da diplomatsko-konzularna predstavništva prvenstveno rade kao mesta za spajanje poslovnih ljudi, dok strani državljani i građani Srbije za konzularne i druge poslove moraju da idu za Beograd. Nasuprot tome, crnogorski konzulat obavlja i većinu administrativnih poslova. 
 
  
 
Prvi koji su otvorili svoje diplomatsko predstavništvo bili su Slovenci, koji su krajem decembra 2010. godine doneli odluku o otvaranju, a potom su je u septembru 2011. godine sproveli u delo. Otvorili su kancelariju na Bulevaru oslobođenja 78, a počasni konzul je postao advokat Rajko Marić, koji je u to vreme bio u predsedništvu Nacionalnonog saveta slovenačke nacionalne manjine.
 
Konzulat Slovenije u Novom Sadu je svečano otvoren u novembru 2011, kako je rečeno, zbog pospešivanja privredne i ekonomske saradnje ovog dela Srbije sa Slovenijom.
 
Osim poslova na spajanju privrednika, delatnost konzulata je najvidljivija tokom raznih manifestacija, poput Poljoprivrednog sajma, ili kroz delovanje Slovenačkog poslovnog kruga, kao i kroz kulturno-umetničke manifestacije u kojima umetnici iz Slovenije dolaze u Srbiju.
 
  
 
Slovence su pratili Belorusi, koji su svoje diplomatsko predstavništvo otvorili u novosadskoj industrijskoj zoni, u nekadašnjoj fabrici Petar Drapšin, na adresi Industrijska 3. Predstavništvo je otvoreno u prostorijama koje koristi preduzeće za proizvodnju traktora "Agropanonka", koja blisko sarađuje sa beloruskom fabrikom traktora "Belarus".
 
Konzulat je zvanično otvoren 9. jula 2013, a za počasnog konzula je postavljen vlasnik "Agropanonke" Dragoljub Švonja.
 
Konzulat je otvoren sa namenom pospešivanja ekonomske i privredne saradnje. Međutim, tokom osam godina javnost nije imala mnogo prilika da se bolje upozna sa delovanjem konzulata. Konzul se pojavljivao kao deo gostujućih delegacija u Srbiji i zemljama u okruženju, a bio je prisutan i tokom razgovora o bratimljenju Gomelja i Novog Sada.
 
  
 
Sledeća zemlja koja je otvorila konzulat, ne u Novom Sadu, nego u mestu pored, u centru Sremskih Karlovaca, u zgradi Magistrata, jeste Crna Gora. Konzulat ove susedne države je najavljen još 2010. godine i to za Novi Sad, ali odluka je doneta tek polovinom 2014. nakon duže rasprave gde će biti smešten. Počeo je sa radom jula 2015. godine u Sremskim Karlovcima.
 
Ovo diplomatsko predstavništvo je otvoreno zbog, kako je tada rečeno, "sve većih potreba i zahteva crnogorske zajednice u Vojvodini". U ovom konzulatu se mogu obaviti skoro svi konzularni poslovi, a ima i odvojeno odeljenje u Vrbasu koje se vodi kao "Kancelarija konzulata Crne Gore u Sremskim Karlovcima" i koja radi svakog utorka.
 
Za konzula je 2015. godine bio postavljen Miodrag Kankaraš, koji je tu poziciju napustio polovinom 2019. Konzul žeran (otpravnik poslova) je tada postao Dražen Miličković, koji je smenjen početkom juna ove godine i sada u Karlovcima sedi vicekonzulka Nikoleta Lakić. Mediji u Crnoj Gori su nedavno pisali da bi novi konzul mogla da bude funkcionerka Demokratske Crne Gore i bivša novinarka RTCG-a Nevenka Ćirović.
 
U proteklih šest godina konzulat je u javnosti prisutan kroz kako privrednu, tako i kulturnu saradnju. Crnogorski konzulat je i jedini u Vojvodini koji se suočio sa incidentima, jer su u decembru 2019. godine ispisani neprimereni grafiti na zgradi u kojoj su smeštene prostorije konzulata.
 
  
 
U Ulici Nikole Tesle se od februara 2019. godine nalazi konzulat Tunisa. Ovu zemlju u Novom Sadu predstavlja počasni konzul Dragan Trivan.
 
O otvaranju predstavništva ove afričke države u Novom Sadu malo se znalo, tako da se i danas mnogi iznenade kada prolaze ovom ulicom i vide oznaku diplomatskog predstavništva. 
 
Ono što je sigurno je da Tunis kroz ovu kancelariju i rad počasnog konzula radi na uspostavljanju privredne saradnje, što je najprimetnije bilo na sastancima u privrednim komorama, kao i na Poljoprivrednom sajmu, dok o drugom delovanju nema informacija.
 
  
 
Severni sused je svoj konzulat otvorio 9. oktobra prošle godine u Polita Desančića 1, nakon što je početkom te godine Vlada Srbije dala saglasnot na otvaranje diplomatskog predstavništva Mađarske. Za počasnog konzula je imenovan advokat Arpad Zavarko i ovaj konzulat nadležan je za Južnobački, Srednjobački, Severnobački i Sremski upravni okrug.
 
Osnovni posao mađarskog konzulata je uspostavljanje bolje privredne saradnje, o čemu i govore informacije koje se o njenom radu pojavljuju u javnosti proteklih meseci kroz sastanke i prijeme. 
 
  
 
Poslednji koji su otvorili kancelariju su Austrijanci i to 25. februara ove godine, pri čemu su saglasnost od Vlade Srbije za otvaranje kancelarije dobili krajem 2019. Počasni konzulat Austrije je otvoren u Partizanskoj 27b, u zgradi gde se nalazi forma "Neofyton", čiji je direktor Zoran Tadić postavljen za počasnog konzula.
 
Posao konzulata, koji je nadležan za Vojvodinu, prvenstveno se odnosi na uspostavljanje bolje privredne saradnje, ali i ostvarivanje kulturnih i drugih veza sa Austrijom. 
 
Za sada nema najava da će još neka država otvoriti svoje predstavništvo u Novom Sadu. Od institucija koje rade u Novom Sadu, a imaju odnos sa diplomatskim predstavništvima država, mogu se izdvojiti Američki kutak i Francuski institut, kao i "EU info point", koji je otvoren kao informacioni kutak Evropske unije.
 
Zabranjeno je preuzimanje teksta ili njegovih delova, kao i preuzimanje fotografija, bez prethodne dozvole redakcije portala 021.rs.
  • da

    20.08.2021 21:00
    Do nedavno nijedan konzulat u NS-u, drugom najvećem gradu u državi i glavnom gradu Vojvodine.

    Sada, na sreću, ima ih već nekoliko.
    Čekamo da iz počasnih konzulata (u kojima građani ne mogu ništa da urade) prerasu u prave konzulate, a iz njih u ambasade.

    I svakako treba da otvore još: Hrvatska, Rumunija, Slovačka, Italija, Nemačka, UK i SAD.
  • +384

    20.08.2021 16:23
    Sve je to lepo ali ambasade su to sto se trazi... Bice, budite sigurni, pobedicemo.
  • Keka

    20.08.2021 15:03
    @reingispil apsurda
    Polako dobice diplomatski status, a i Vodja se svojski trudi svojom kontrolom da unisti sve institucije Srbije. Hteli ste autokratu i personalizaciju intitucija drzave, e sada cete gledati uzivo raspad zemlje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Novosadske priče

Kako su Novosađani naučili NATO "red vožnje"

Imao sam 11 godina. Tog dana se išlo prepodne u školu, popodne smo uobičajeno išli napolje da se igramo ubeđujući one koje su roditelji sprečili, da neće biti nikakvog bombardovanja...

Student nije zapalio žito

Na fasadi kasarne u Ulici vojvode Bojovića jedna spomen ploča čuva priču o studentima koji su zapalili pšenicu. I to su platili životom.

Iz centra na "brdo" 2: Biti na nogama

Krajem aprila 1979. u Velikoj Britaniji su održani izbori - pokazalo se istorijski - na kojima su Konzervativci potukli do tada vladajuće Laburiste.

Iz centra na "brdo"

Na "brdo" - kako smo u šali zvali zdanje Televizije Novi Sad smeštenu na Mišeluku na obroncima Fruške, došao sam iz centra grada.

Tri prsta iz Novog Sada

Na različite načine Srbi i građani ove zemlje demonstriraju patriotizam i poštovanje prema nacionalnim simbolima.