Ćufte u paradajz sosu - uvek popularne u domaćoj kuhinji
U srpskoj kuhinji se često ističe spoj bogatih ukusa i autentičnih aroma, a specijalitet koji savršeno oslikava tu harmoniju su definitivno ćufte u paradajz sosu.
Foto: Pixabay
Ovaj klasični recept donosi jednostavnu pripremu, ali i neodoljivu kombinaciju sočnih ćufti od mešanog mesa, u aromatičnom paradajz sosu.
Pripremite se da se prepustite mirisima i ukusima tradicionalne srpske kuhinje.
Sastojci:
Za ćufte:
500g mlevenog mesa (meso po izboru: govedina, svinjetina, piletina ili mešavina)
1 manji crni luk, sitno iseckan
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 jaje
3 kašike prezli
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
Za sos:
1 konzerva paradajz pelata (oko 400g)
1 manji crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, sitno iseckana
1 šolja bujona (pileći ili povrćni)
So, biber, suvi začin, šećer (po ukusu)
Maslinovo ulje za prženje
Uputstvo:
U većoj posudi, pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, so i biber. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Rukama oblikujte male loptice (ćufte) od smese mesa.
U većoj tiganju, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz tiganja i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
U istom tiganju dodajte malo maslinovog ulja ako je potrebno. Propržite sitno seckani crni luk, beli luk i šargarepu dok ne omekšaju.
Dodajte konzervu paradajz pelata, bujon, so, biber, suvi začin i šećer (po ukusu). Kuvajte sos na srednje niskoj vatri oko 15-20 minuta dok ne dobije gustinu po vašem ukusu.
Vratite ćufte u tiganj sa sosom i kuvajte još 10-15 minuta, povremeno ih prevrćući kako bi se ravnomerno natopile sosom.
Poslužite ćufte u paradajz sosu uz prilog po svom izboru, kao što su krompir pire, kuvani krompir ili pirinač.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Brza pasta sa piletinom i povrćem
11.11.2025.•
0
Ukusna i kremasta večera spremna za samo 20 minuta, idealna za užurbane večeri kada želite nešto jednostavno, a hranljivo.
Čak i ako niste fan džigerice - probajte je na ovaj način: Pileća džigerica sa karijem i pire krompirom
10.11.2025.•
0
Ako niste preterani ljubitelj džigerice, što pileće, što svinjske, to se možda promeni uz ovaj recept. Tajna je u kariju.
Savršen dodatak ručku: Hrskavi pečeni krompir iz rerne sa belim lukom i parmezanom
09.11.2025.•
0
Krompir je nezaobilazna namirnica u gotovo svakoj kuhinji, a uz pravi recept može postati pravo malo remek-delo.
Ukusan dodatak doručku ili večeri: Jednostavna pašteta od gljiva
09.11.2025.•
0
Evo jednostavnog i ukusnog recepta za paštetu od gljiva, koja se lako sprema i savršena je kao namaz za hleb, tost ili krekere.
Cimet rolnice: Kako ih pripremiti?
08.11.2025.•
0
Cimet rolnice su recept kome se uvek rado vraćamo dolaskom prvih hladnih i kišovitih jesenjih dana.
Recept dana: Pečene tortilje sa sirom i povrćem
07.11.2025.•
0
Ako razmišljate o ručku ili večeri, evo jednog predloga.
Predlog za ručak ili večeru: Zapečeni karfiol sa mesom, sirom i pavlakom
06.11.2025.•
3
Danas vam donosimo jedan ukusni recept za zapečeni karfiol sa mesom, sirom i pavlakom - savršen za porodični ručak ili večeru.
Sočan i ukusan: Banana hleb sa čokoladom i rumom
05.11.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočan banana hleb sa čokoladom i rumom - savršen spoj mirisa, ukusa i teksture.
Stari dobri klasik: Čokoladne kocke sa rumom i keksom
04.11.2025.•
0
Ovo je tip kolača koji uvek nestane prvi sa stola.
Predlog za ručak: Lazanje sa mlevenom ćuretinom i šampinjonima
03.11.2025.•
0
Ako ste u potrazi za ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu, lazanje sa mlevenom ćuretinom i šampinjonima su pravi izbor.
Za jesenji dan: Karamel-jabuka late
02.11.2025.•
0
Kafa koja miriše na pečene jabuke i karamelizovani šećer, savršena je za početak novembarskog dana ili jesenje popodne.
Da se prezalogaji: Slani mafini
31.10.2025.•
0
Može biti dobro da se nešto na brzinu prezalogaji, može biti dobro i kada dođu gosti - slani mafini sa sirom i spanaćem.
Ukus i miris detinjstva: Šufnudle sa makom
29.10.2025.•
5
Nekada je jednostavno i najbolje - šufnudle su primer za to.
Zeleni detoks smuti: Pogledajte šta vam je sve potrebno
28.10.2025.•
0
Kombinacija zelenog povrća i voća koja pomaže u detoksikaciji organizma i daje energiju, pogledajte kako ga možete spremiti.
Neće ni mrvica ostati: Čokoladni kolač sa makom, bananama i malo ruma
27.10.2025.•
1
Ako ste ikada tražili kolač koji spaja bogatstvo čokolade, jedinstvenu teksturu maka i prirodnu slatkoću zrelih banana - ovo je pravi recept za vas.
Predlog za ručak: Limun‑rikota pasta
26.10.2025.•
0
Recept je jednostavan, brzo se sprema, a efektan je izgledom i ukusom.
Potaž od karfiola i praziluka: Jednostavan i topao obrok za jesenje dane
25.10.2025.•
0
Lagani, kremasti potaž od karfiola i praziluka pravo je rešenje kada želite nešto hranljivo, brzo i ukusno, a da nije ni od brokolija ni od bundeve.
Ideja za doručak: Sirniki - palačinke od svežeg sira koje se spreme za 15 minuta
24.10.2025.•
0
Palačinske od svežeg sira, poznate kao sirniki, savršen su brzi doručak ili desert kada želite nešto slatko.
Lagano osveženje: Krem od mandarina
23.10.2025.•
0
Sezona je mandarina, pa vam danas donosimo recept za krem od mandarina.
Predlog za večeru: Ukusan namaz od tunjevine
22.10.2025.•
1
Ukoliko razmišljate šta biste mogli da prezalogajite, imamo jedan predlog. U pitanju je namaz od tunjevine.
Šmek jeseni: Late kafa sa bundevom
22.10.2025.•
0
Sezona je bundeve i svih divota koje se od nje prave. Danas vam predlaženo ovu finu kafu sa pireom od bundeve i mešavinom začina za recepte sa bundevom.
Komentari 2
Dragana B.
Pl
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar