Ćufte u paradajz sosu - uvek popularne u domaćoj kuhinji

U srpskoj kuhinji se često ističe spoj bogatih ukusa i autentičnih aroma, a specijalitet koji savršeno oslikava tu harmoniju su definitivno ćufte u paradajz sosu.
Ćufte u paradajz sosu - uvek popularne u domaćoj kuhinji
Foto: Pixabay
Ovaj klasični recept donosi jednostavnu pripremu, ali i neodoljivu kombinaciju sočnih ćufti od mešanog mesa, u aromatičnom paradajz sosu. 
 
Pripremite se da se prepustite mirisima i ukusima tradicionalne srpske kuhinje.
Sastojci:
 
Za ćufte:
500g mlevenog mesa (meso po izboru: govedina, svinjetina, piletina ili mešavina)
1 manji crni luk, sitno iseckan
1 čen belog luka, sitno iseckan
1 jaje
3 kašike prezli
So i biber po ukusu
2 kašike maslinovog ulja
 
Za sos:
 
1 konzerva paradajz pelata (oko 400g)
1 manji crni luk, sitno iseckan
2 čena belog luka, sitno iseckana
1 šargarepa, sitno iseckana
1 šolja bujona (pileći ili povrćni)
So, biber, suvi začin, šećer (po ukusu)
Maslinovo ulje za prženje
Uputstvo:
 
U većoj posudi, pomešajte mleveno meso, sitno seckani crni i beli luk, jaje, prezle, so i biber. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine.
 
Rukama oblikujte male loptice (ćufte) od smese mesa.
 
U većoj tiganju, zagrijte maslinovo ulje na srednje jakoj vatri. Propržite ćufte sa svih strana dok ne dobiju lepu zlatno-smeđu boju. Izvadite ih iz tiganja i stavite na papirni ubrus da upije višak masnoće.
 
U istom tiganju dodajte malo maslinovog ulja ako je potrebno. Propržite sitno seckani crni luk, beli luk i šargarepu dok ne omekšaju.
 
Dodajte konzervu paradajz pelata, bujon, so, biber, suvi začin i šećer (po ukusu). Kuvajte sos na srednje niskoj vatri oko 15-20 minuta dok ne dobije gustinu po vašem ukusu.
 
Vratite ćufte u tiganj sa sosom i kuvajte još 10-15 minuta, povremeno ih prevrćući kako bi se ravnomerno natopile sosom.
 
Poslužite ćufte u paradajz sosu uz prilog po svom izboru, kao što su krompir pire, kuvani krompir ili pirinač.
  • Dragana B.

    08.11.2023 09:51
    Cufte u par.sosu recept
    Samo vecito kukanje, da je malo i siromastvo, do koske?Koliko god imali, nama je uvek malo!?Ovde je recept, za cufte u paradajz sosu,a ne tvoj standard i koliko ces puta mesecno jesti, bas to?Jedi sta volis i sta mozes, da kupis i spremis!Prijatno!⁷
  • Pl

    07.11.2023 22:38
    Pl
    Dosta su popularne sa krompir pireom ali sada vecina mozemo da priustimo ponekada jer je to postalo luksuz! E secam se do pre 5 6 godina kada se kod nas pravilo u kuci za cufte se uvek koristila junetina i svinjetina neko je i teletinu dodavao uz bela luka i ostale zacine! Uvek se za nas cetvoro trosilo 2 do 3 kg mesa i 4 kg krompira uz kupus salatu! A sada...500gr mesa vise pirinca crnog luka 2 kg krompira i jedi to sto ima mesecno jednom dvaput...zaista je zavladalo hhronicno siromastvo ne samo kod mene vec kod komsija prijatelja...sa 31 hiljadom penzije ni 15 dana ko covek da jedes nego deca pomazu koliko mogu da nebi umrli od gladi...ebo vas sve Vucic!!! Terajmo tu lazljivu bitangu u .... .......

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti