Jednostavan letnji recept: Pica tikvice

Tikvice su veoma fleksibilna namirnica s kojom se mogu pripremiti sjajna letnja jela. Ovaj plod možete skuvati, ispeći, ispržiti, grilovati… Mogućnosti su brojne.
Jednostavan letnji recept: Pica tikvice
Foto: Pixabay
Punkufer objavio je sjajan letnji recept u kome su tikvice podloga za picu.
 
Umesto na testo, klasične sastojke za picu poput paradajza, sira i maslina stavite na prepolovljene tikvice i sve zajedno zapecite u rerni.
Ne samo da ste tako skratili vreme pripreme ovog jela, već ste smanjili i njegovu kalorijsku vrednost. 
 
U 100 grama pečenog testa pice može se naći i do 360 kalorija, a u istoj količini tikvica nalazi se tek 20-ak kalorija.
Sastojci za pica tikvice:
  • 4 srednje velike tikvice
  • 200 g iseckanog paradajza
  • 125 g sosa od paradajza
  • 125 g sira mocarela
  • 3 kašike rendanog parmezana
  • 3 kašike iseckanih crnih maslina
  • 1 manji luk
  • 1-2 čena belog luka
  • maslinovo ulje
  • so i biber po ukusu
  • sveži bosiljak
Priprema pice od tikvica:
 
1. Zagrejte rernu na 180 stepeni Celzijusa.
 
2. Tikvice prepolovite i kašičicom izdubite sredinu. Ostavite samo oko jedan centimetar ploda pored kore tikvice.
 
3. Tikvice posolite i pobiberite i stavite na papir za pečenje. Stavite ih u rernu na 8 do 10 minuta dok ne omekšaju.
 
4. Polovinu tikvice očišćene od koštica iseckajte na male komadiće i prodinstajte na ulju zajedno sa seckanim lukom i belim lukom. Kuvajte oko tri do četiri minuta dok povrće ne omekša.
 
5. Dodajte seckani paradajz i paradajz sos i sve zajedno kuvajte još dva minuta.
 
6. Sos ravnomerno podelite na prepolovljene pečene tikvice.
7. Na tikvice dodajte rendani sir i masline. Po želji možete dodati malo salame.
 
8. Punjene tikvice vratite u rernu i kratko zapecite dok se sir ne otopi.
 
9. Poslužite sa svežim bosiljkom. 
 
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Karen

    19.08.2024 09:52
    tim patlidzan
    nadev na kolutove patlidzana... pre le po
    a tikvice bi moglo pohovati danas :)
  • Kuvar kucni

    16.08.2024 13:16
    Odlican recept, preukusno jeli, vise puta pravio.
  • Komšinica

    15.08.2024 23:41
    Odlično
    Ko se usudi na +40 da uključi rernu:))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.