Predlog za nedeljni ručak: Punjene paprike na francuski način

Paprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način, dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni.
Predlog za nedeljni ručak: Punjene paprike na francuski način
Foto: Pixabay (ilustracija)
Punjene paprike na francuski način obogaćene su aromatičnim začinskim biljem koje im daje dodatnu dubinu ukusa.
 
Iako obično koriste manje, slatke paprike, možete se slobodno poslužiti i običnim velikim paprikama - samo prilagodite dužinu pečenja. Ovo je recept koji spaja jednostavnost pripreme i bogatstvo mediteranskih aroma, piše punkufer.hr.
Sastojci za mesni nadev:
 
450 g mlevenog mesa (najbolje mešavina svinjetine i junetine)
 
100 g starog hleba isečenog na kockice
 
80 ml punomasnog mleka
 
1 manja glavica crnog luka
 
1 do 2 čena belog luka
 
2 kašičice seckanog svežeg peršuna
 
1 kašičica origana
 
1 kašičica majčine dušice
 
biljno ulje po želji
 
so i biber po ukusu
Za preliv i pečenje:
 
80 ml pasirane paradajz-pirea
 
80 ml vode
 
12 mini slatkih paprika ili 6 većih paprika
 
1 manja glavica crnog luka
 
1 do 2 čena belog luka
 
1 kašika mediteranske mešavine začina
 
1 lovorov list
 
so i biber po ukusu
 
biljno ulje po želji
Priprema nadeva:
 
Kockice starog hleba potopite u mleko dok ne omekšaju. Pomešajte ih sa mlevenim mesom, sitno seckanim crnim i belim lukom, peršunom, origanom, majčinom dušicom, malo ulja, solju i biberom. Sve dobro izmešajte i ostavite po strani.
 
Priprema paprika:
 
Paprike operite, osušite i pažljivo odsecite vrhove - oni će kasnije služiti kao poklopci. Uklonite semenke i bele opne iz unutrašnjosti.
 
Punjenje:
 
Napunite paprike pripremljenim nadevom i zatvorite ih njihovim "poklopcima". Poređajte ih u vatrostalnu posudu.
 
Priprema sosa:
 
U posudu sipajte mešavinu pasirane paradajz-pirea i vode. Dodajte sitno seckani luk i beli luk, začine, lovorov list, so i biber. Sve prelijte preko paprika i između njih. Po želji dodajte još malo ulja.
 
Pečenje:
 
Stavite paprike u prethodno zagrejanu rernu na 180°C i pecite oko 35 do 40 minuta. Ako koristite veće paprike, vreme pečenja produžite dok sve ne bude lepo pečeno i meso potpuno termički obrađeno.
 
Serviranje:
 
Poslužite uz pire krompir, kuvanu pirinač, sezonsku salatu ili svež hleb.
 
Prijatno!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Zdravi sladoled od banane, kokosa i vanile

Osim što osvežava, sladoled može da bude i zdrav, a da ne izgubi na ukusu. Danas vam donosimo recept za ovaj mnogima omiljeni desert od banane, kokosa i vanile, koji možete spremiti za čas.

Brz i sočan čokoladni kolač

Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.

Brzi letnji desert: Jogurt, breskve i plazma

Kada je vruće, poslednje što želimo jeste da palimo rernu. Srećom, postoji rešenje koje ne traži kuvanje, pečenje ni sate u kuhinji – a rezultat je lagan, ukusan i osvežavajuć dezert.