
Gril majstor napravio recept za brzu i ukusnu fokaču
Fokača je tradicionalna, italijanska pogača koji se priprema još od vremena Antike, recepti su se menjali, a priča se da su ih svetom proširili italijanski emigranti.

Foto: Pixabay
Čak joj i ime opisuje kako se ona nekad pripremala - "ravan hleb pečen na ognjištu", piše Index.
Smatra se pretečom pice, a karakteristična je po testu koje je spolja masno, a iznutra izuzetno vazdušasto i lagano, toliko da se u preseku testa vide rupe.
Karakteriše je i sušeno bilje koje se koristi u pripremi - obavezno maslinovo ulje, mediteransko povrće poput paradajza, belog luka, masline, uz začinsko bilje kao što je ruzmarin, bosiljak.
Neki dodaju i sir i meso - pravila zapravo nema, osim da su sastojci mediteranski i da fokača mora da asocira na leto, ali i da sadrži sve ono što zri leti.
Kako se recept širio Evropom i svetom, tako svoje verzije ove letnje pogače imaju i Turci, Francuzi, Grci i Španci. Fokača je u originalu bila sirotinjska hrana, pripremali su je radnici kao užinu za vreme rada u poljima, od sastojaka koje su imali.
Danas se ona priprema i u slatkim varijantama, a najpopularnija je ona s medom, grožđicama i koricom limuna.
Način pripreme
Sven Grabić, gurman koji se ozbiljno posvetio roštiljanju skupog mesa i stejkova, daje savet za pripremu originalnog priloga, brze fokače, tradicionalnog mediteranskog hleba idealnog za letne dane, za koji postoji jednostavan recept.
Iako testo za fokaču najčešće treba da se odmara preko noći, donosimo vam brži i jednostavniji recept koji provereno funkcioniše i kada testo kraće narasta.
Za početak je potrebno umešati vodu, kvasac i med i pustiti da odstoji nekoliko minuta. Zatim se zamese svi sastojci: brašno, so, maslinovo ulje s kvascem i vodom i ostave se da odstoje na toplom, pokriveni krpom pola sata.
Nakon pola sata potrebno je prvi put premesiti testo, pustiti da odstoji pola sata, zatim drugi put premesiti.
Pripremi se posuda za pečenje, namasti se maslinovim uljem i u njemu se prstima oblikuje testo. Testo se pospe krupnom solju, začinima, a sastojci poput paradajza i ruzmarina lagano se utisnu u testo kako bi se u njemu zapekli i tako ga ukrasili. Neki pre pečenja premazuju testo maslinovim uljem, kako bi površina testa dobila finu masnoću. Fokača se peče pola sata na temperaturi od 210 stepeni, do zlatno smeđe boje korice.
Može se jesti još vruća, a ako je držite pokrivenu krpom ili zamotanu u foliju, biće sveža i nekoliko dana.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Recepti
Kremasti limun desert sa keksom - bez pečenja
03.08.2025.•
1
Danas vam donosimo recept za lagani letnji kremasti desert koji je osvežavajuć, jednostavan i cenovno pristupačan.
Ohladi leto - uz zdravu domaću Bounty čokoladicu
30.07.2025.•
1
Ako želite da se rashladite tokom ovih toplih i sparnih dana, zdrava Bounty čokoladica bez pečenja je odličan izbor.
Ideja za lagan ručak: Grčka salata sa piletinom
28.07.2025.•
0
U letnjem periodu, najviše prijaju lagani obroci puni osvežavajućih sastojaka poput ukusnih obrok-salata.
Letnji hit sa mirisom Mediterana: Brancin s limunom i svežim biljem
23.07.2025.•
3
Ako vam je potreban predah od teške hrane i želite nešto lagano, brzo i osvežavajuće — brancin iz rerne je pravi izbor.
Domaća štrudla sa makom: Pogledajte recept
22.07.2025.•
1
U vremenu kada su instant poslastice dostupne na svakom koraku, domaća štrudla sa makom i dalje zauzima posebno mesto na trpezama.
Sočna piletina iz rerne sa povrćem: Ručak bez stresa
21.07.2025.•
0
Ako tražite brz, zdrav i ukusan obrok koji ne zahteva mnogo vremena ni veštine, ova piletina iz rerne sa povrćem je pravi izbor za vas.
Banana split: Kako ga pripremiti kod kuće?
20.07.2025.•
0
Klasični banana split pretvoren u modernu, pojedinačnu porciju u čaši - savršen letnji dezert koji kombinuje sladoled, voće i čokoladu.
Predlog za nedeljni ručak: Punjene paprike na francuski način
20.07.2025.•
0
Paprike punjene mesom su jelo koje svaka kultura priprema na svoj način, dok ih na Balkanu često kuvamo u paradajz sosu, Francuzi ih najradije peku u rerni.
Letnja salata sa fetom: Osveženje u tanjiru
18.07.2025.•
0
Kada temperature porastu, nema boljeg obroka od lagane, osvežavajuće salate.
Čokoladni mafini - sočni, ukusni i brzo se pripremaju
13.07.2025.•
0
Ako vam se jede nešto čokoladno, a nemate puno vremena za pripremu, ovi mafini su pravi izbor.
Idealno za vrele letnje dane: Voćne kocke sa jogurtom i limunom
13.07.2025.•
0
Danas vam donosimo još jedna osvežavajući desert koji ne zahteva pečenje, a sigurno će vam prijati kada živa u termometru skoči iznad 30 stepeni.
Zeleni smuti za energetski start dana: Ukusan način da unesete vitamine
12.07.2025.•
0
Ako tražite brz i zdrav doručak koji će vam dati energiju, a ne oduzeti mnogo vremena – zeleni smuti je pravi izbor.
Slojeviti kolač sa dve vrste pudinga, bananama i rumom
10.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za sočan kolač od dve vrste pudinga, banana i rumom koji ne zahteva uključivanje rerne, a osvežiće vas tokom predstojećih vrelih dana.
Zdravi sladoled od banane, kokosa i vanile
07.07.2025.•
0
Osim što osvežava, sladoled može da bude i zdrav, a da ne izgubi na ukusu. Danas vam donosimo recept za ovaj mnogima omiljeni desert od banane, kokosa i vanile, koji možete spremiti za čas.
Brzo osveženje bez stajanja kraj šporeta: Pita od limuna i kokosa
06.07.2025.•
0
Ova lagana pita dobro će doći u vrele dane, a dodatna prednost ovog recepta je - ne peče se.
Brze, zdrave i mekane kao duša: Projice sa sirom
03.07.2025.•
0
Danas vam donosimo recept za brze i zdrave projice sa sirom koje su ukusne, mekane i bogate vlaknima.
Recept dana: Sočni svinjski vrat iz rerne sa krompirom i aromatičnim začinima
29.06.2025.•
0
Ako ste u potrazi za jednostavnim, a izuzetno ukusnim jelom koje će oduševiti celu porodicu - ovaj recept za pečeni svinjski vrat sa krompirom je pravi izbor.
Tri napitka koja spasavaju od dehidratacije: Sve možete napraviti kod kuće
28.06.2025.•
0
Dok se termometar penje do 37 stepeni, važno je da ostanemo hidrirani - ali ne bilo čime.
Musaka od tikvica i mlevenog mesa (bez krompira)
22.06.2025.•
0
Za razliku od klasične musake, ova varijanta je laganija, što je savršeno za vrele dane.
Idealno za vrele dane, pravi se za manje od 15 minuta: Brzi voćni parfe
22.06.2025.•
0
Danas vam donosimo jedan jednostavan, osvežavajuć i jeftin letnji desert koji se pravi za manje od 15 minuta - voćni jogurt parfe sa keksom.
Brz i sočan čokoladni kolač
21.06.2025.•
1
Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar