Ideja za ručak: Domaći burger

Burger je nezaobilazni deo svakog letnjeg piknika i dobrog roštiljanja. U mekanoj zemički, sa prilozima po želji, ovo gurmansko jelo zaista je pravo uživanje za nepca.
Ideja za ručak: Domaći burger
Foto: Pixabay
Zbog toga je i njegova priprema uvek jedno posebno i nezaboravno iskustvo.
 
Danas je spremio jedan recept koji će oduševiti sve gurmane.
Recept za domaći burger
 
Sastojci 
 
Za burgere:
  • 500 g mlevenog mesa (govedina, po mogućstvu sa 15-20% masti za što bolju sočnost)
  • 1 kafena kašika soli
  • 1/2 kafene kašike crnog bibera
  • 1/2 kafene kašike belog luka u prahu (opciono)
  • 1/2 kafene kašike crnog luka u prahu (opciono)
Za serviranje:
  • 4 velike zemičke
  • 4 kriške čedar sira (ili nekog drugog po izboru)
  • 4 veća lista zelene salate
  • 1 paradajz, isečen na kolutove
  • 1 crni luk, isečen na kolutove
  • Kiseli krastavčići, po ukusu
  • Kečap, majonez i/ili senf (ili neki drugi omiljeni sos po ukusu)
 
Priprema 
 
1. Stavite mleveno meso u veliku činiju. Dodajte so, biber i, ako želite, beli i crni luk u prahu. Lagano izmešajte sastojke, pazeći da ne premesite previše, jer to burgere može učiniti tvrdim.
 
2. Podelite smesu na 4 jednaka dela, pa svaki oblikujte u burger. Napravite malo udubljenje u sredini svakog kako bi se ravnomernije pekli.
 
3. Stavite burgere na vruć tiganj ili roštilj. Pecite ih oko 4-5 minuta sa svake strane, zavisno od debljine i željenog stepena pečenja. Ako želite da dodate sir, stavite krišku sira na svaki burger tokom poslednjeg minuta pečenja i poklopite da se sir otopi.
 
4. Prerežite zemičke na pola i zapecite unutrašnje strane na roštilju ili u tiganju dok ne postanu zlatno smeđe i hrskave.
5. Stavite pečeni burger na donju polovinu zemičke. Dodajte list zelene salate, nekoliko kolutova paradajza, te crni luk i kisele krastavčiće po ukusu. Premažite gornju polovinu zemičke kečapom, majonezom, senfom, ili drugim omiljenim sosom i preklopite.
 
6. Poslužite odmah, uz pomfrit ili salatu po želji i uživajte u ovom pravom gurmanskom obroku!
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Dragan

    17.08.2024 17:05
    "Burger je nezaobilazni deo svakog letnjeg piknika..."Jedem roštilj povremeno ali mi svakako nije "nezaobilazan" na izletu. Kad pomenuh roštilj, burgeri su kao "nezaobilazni" u Srbiji ili je ovaj tekst preveden?
  • T-Rex

    17.08.2024 12:38
    Za rucak?
    Burger za rucak? Fuj... Za dorucak i veceru jos i moze, ali...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.

Krofne na malo zdraviji način

Danas vam donosimo recept za zdrave krofne koje su pečene (ne pržene), napravljene od zdravih sastojaka, ali i dalje ukusne.