Pikantni sataraš - Malo drugačija verzija tradicionalnog balkanskog jela

Sataraš je tradicionalno balkansko jelo - lagano, zdravo, rpavi se od povrća, prvenstveno od paprike, paradajza i luka. Često se služi kao prilog ili lagano glavno jelo, posebno leti.
 Pikantni sataraš - Malo drugačija verzija tradicionalnog balkanskog jela
Foto: Screenshot (Youtube/Outdoor Kitchen )
Danas vam donosimo ovo jelo u pikantnoj verziji. Evo kako da dodate dodatni sloj jelu, a da pritom sačuvate dušu recepta:
Sastojci (2-4 porcije):
 
2 kašike biljnog ili suncokretovog ulja
 
1 veliki luk, iseckan
 
2-3 paprike (koristite najmanje jednu crvenu ili žutu za slatkoću)
 
1–2 ljute paprike, sitno iseckane (podesiti po ukusu)
 
3-4 zrela paradajza, oguljena i iseckana (ili 1 konzerva seckanog paradajza)
 
2-3 čena belog luka, mlevenog
 
So i crni biber, po želji
 
1 kašičica dimljene paprike (dodaje dubinu i dimljeni ukus)
 
¼ kašičice čili pahuljica (opciono)
 
Opciono: 1 jaje (razbijeno na kraju ili umućeno)
 
Dodatni ukras: svež peršun ili čili ulje
Priprema:
 
Zagrejte ulje u velikom tiganju na srednjoj vatri.
 
Dinstajte luk dok ne omekša (5 minuta), pa dodajte seckane ljute paprike i kuvajte 2 minuta da puste toplotu.
 
Dodajte paprike i kuvajte dok ne omekšaju (10-12 minuta), povremeno mešajući.
 
Dodajte beli luk, kuvajte još 1 minut.
 
Umešajte seckani paradajz, dimljenu papriku i pahuljice čilija, ako koristite. Pustite da se krčka otklopljeno 15-20 minuta dok se ne zgusne.
 
Začinite solju i biberom po ukusu.
(Opcionalno): Dodajte jaje - ili razbijte i prelijte preko vrha jela, ili promešajte i kuvajte dok se ne stegne.
 
Poslužite toplo, uz hleb, pirinač ili meso sa roštilja. Ukrasite peršunom ili malo čili ulja za dodatni ukus.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Dragutin

    19.05.2025 16:42
    U mom rodnom kraju ovo jelo se jednostavno zove: Prženija! Varijanta sa jajima je nešto sasvim drugo. Inače, kod nas se jelo priprema sa prazilukom. Crni luk se koristi kada nemate praziluk. Služi se kao doručak (pre odlaska na njivu) ali uz obavezan prilog - beli sir, kravlji ili ovčiji, može i nešto od suvog mesa i neizostavno domaći svež hleb. Prženija može da se posluži i sa kačamakom. Tokom leta, naravno, nasečete kriške svežeg paradajza kao prilog.
    Postoji i zimska verzija: Luk, suva paprika, slaninica(opcija:suve vešalice) i jaja! Sir kao prilog, naravno! Posebno preporučujem ovo jelo, koje je meni (jedno od) najomiljenije, a ne znam nikoga ko je to kod mene probao a da nije bio oduševljen! Tajna fenomenalnog ukusa je kombinacija suve paprike i suvog mesa (slaninice)!
  • Daja

    05.05.2025 14:50
    U Vojvodini se to zove Bećar-paprikaš! U povrćese doda nekoliko jaja promeša se i navali. Naravno uz dodatak finog svežeg hleba za umakanje, mmmm...
  • Hattori Hanzo

    05.05.2025 14:46
    ..glavno jelo odvajkada..
    ...paprika, luk i oljušeni paradajz...nema nauke..ovo su začinske varijabile...baza stara sto leta...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Recepti

Brz i sočan čokoladni kolač

Ako tražite recept za kolač koji se brzo pravi, ne zahteva mnogo sudova, a uz to je neverovatno ukusan i sočan – ovo je pravi izbor za vas.

Brzi letnji desert: Jogurt, breskve i plazma

Kada je vruće, poslednje što želimo jeste da palimo rernu. Srećom, postoji rešenje koje ne traži kuvanje, pečenje ni sate u kuhinji – a rezultat je lagan, ukusan i osvežavajuć dezert.

Jedna varijanta pite s krompirom ili krompiruše

Krompiruša je jedno od onih jela koje miriše na detinjstvo, na dom i jednostavnu, toplu kuhinju. Skromna, a bogata ukusom, ova pita idealna je za doručak, lagani ručak uz čašu jogurta, ili večeru.