Pet razloga zašto je dobro piti rakiju

Konzumacija rakije može doneti više zdravstvenih prednosti – naravno, ukoliko se ne preteruje sa količinama.

Ukoliko vas bolja polovina ili bilo ko napadne zbog druženja s rakijom, iznesite joj jedan od ovih argumenata.

Produžuje životni vek.

Prevelike količine rakije i bilo kojeg drugog alkohola, definitivno će vam skratiti životni vek, ali umerena količina vam ga može produžiti. I to zbog toga što antioksidansi pomažu u borbi protiv radikala koji su glavni uzrok starosti.

Oslobađa od stresa.

Ukoliko je pijete u umerenim količinama, rakija deluje na nervni sistem, tako da vas opušta. Ponavljamo – samo ukoliko je pijete u umerenim količinama.

Smanjuje rizik od moždanog i srčanog udara.

Odlična stvar kod rakije je to što sprečava stvaranje naslaga holesterola u vašem kardiovaskularnom sistemu, i pomaže vam da se smanji količina holesterola. A sve to drastično smanjuje opasnost od srčanog i moždanog udara.

Pomaže u prevenciji prehlade.

Verovatno niste znali da rakija može da posluži kao odličan sirup za kašalj. Isto tako alkohol pomaže da se ubiju sve bakterije u grlu. Najbolji efekat ćete postići ako ga pomešate s toplom vodom i limunom.

Ne goji.

Evo odličnog argumenta – za razliku od gaziranih, pa čak i nekih "prirodnih" sokova, rakija je alkohol s malim brojem kalorija. Ispijanjem rakije smanjujete holesterol u krvi i ne podižete kilažu.

Autor: 021

  • Brehovcam

    13.03.2023 12:04
    Palenko
    Sve sto ste napisali je tacno plus dobijate mnogo sposobnosti kao sto je pravljenje haosa.
  • pirke

    05.02.2016 11:58
    Pijem rakiju ali ne verujem ni u jedan povoljan aspekt po sopstveno zdravlje.
    I to "umereno" je jako rastegljiv pojam.
  • Poligraf

    19.01.2016 02:51
    Ništa nije tačno. Bolje je popiti čašu najlošijeg vina nego čašicu najbolje rakije.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.