Kako da napravite zdrav hleb bez brašna

Napravite sami ovaj zdravi hleb koji blagotvorno deluje na zdravlje, uklanja kancerogene i toksične supstance iz tela a nutritivno je bogatiji od belog hleba.

Ova vrsta hleba se pravi od proklijalih zrna pšenice uz minimalan dodatak kvasca i soli i bez aditiva i konzervanasa.

On je drugačiji od svih ostalih vrsta hleba jer sve druge vrste sadrže brašno sa niskom biološkom vrednošću i svojstvima na koje ljudsko telo ne može da se navikne.

Ovaj hleb bez brašna je jednako nutritivan kao drugi pekarski proizvodi, ali i bogat proteinima, vitaminima, aminokiselinama, mastima, ugljenim hidratima i mineralima. Samo sadržaj nutritivnih vlakana je 20 puta veći nego u običnom belom hlebu.

Sastojci:

    300 g pšenice
    100 g ječmenih pahuljica
    2 kašike susama
    2 kašike semena lana
    2 kašike jezgra suncokreta
    1 kašičica soli
    1/2 svežeg kvasca + 50 ml vode

Priprema:

Proces pravljenja ovog hleba malo duže traje tako da izdvojite sebi vremena za to. Počnite tako što ćete sipati vodu preko pšenice. Pšenica treba da stoji u vodi tri dana dok ne počne da klija. Povremeno menjajte vodu da se pšenica ne bi pokvarila.

Nakon tri dana procedite pšenicu i sameljite je u blenderu. Dobićete masu sličnu testu.

U tu masu dodajte pšenične ili ječmene pahuljice. Pre toga bi bilo dobro politi pahuljice sa malo tople vode kako bi omekšale.

U masu možete dodati seme suncokreta, lana i/ili susama koje je prethodno blago isprženo u tiganju.

U 50 ml vode rastvorite pola svežeg kvasca i kašiku šećera. Kada kvasac naraste, dodajte ga u masu i umesite ručno.

Dodajte kašiku soli i dobro rasporedite so po masi, a zatim masu stavite u tepsiju za pečenje na oko 30 minuta.

Zagrejte peć na 220°C. Pre pečenja ubacite nekoliko kocki leda kako bi se napravila para koja će omogućiti hlebu da još malo naraste. Pecite oko 45-50 minuta. Proverite da li je gotov tako što ćete ga probosti kao što to radite kada pečete kolače.

Autor: Webtribune.rs

Teme

hleb

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima