"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak

Salata kao jelo potiče još iz antičkog doba - stari Rimljani su uživali u zelenom lišću koje su umakali u so i zvali ga "herba salata", što u prevodu znači posoljeno bilje.
"Šopska salata" na listi najboljih na svetu: Ovo je ceo spisak
Foto: Screenshot (YouTube/Kuhinja Na Raskrscu)
Danas, vekovima nakon što je taj koncept nastao, salate za neke znače posudu sa zelenom salatom i dodacima po izboru iz lanaca brze ishrane, dok za druge predstavljaju tople činije sa žitaricama (kao što je farro salata) ili salate bez ijednog lista zelene salate (poput makarona, krompir salate ili kupus salate). 
 
Za neke, salata je hladno, začinjeno i iseckano prilog jelo, dok je drugi pretvaraju u glavno jelo dodavanjem različitih proteina, prenosi N1 pisanje CNN.
Ukratko, salate znače različite stvari za različite ljude. Ključ je u svežim sastojcima, teksturi i dobro izbalansiranom prelivu.
 
Bez obzira na način pripreme, salata može mnogo reći o jednom mestu. Od Grčke do Meksika, Etiopije i Japana — nije sve samo u sastojcima (povrće, začinsko bilje, lišće) ili u prelivima, već često postoji i priča o poreklu recepta, vremenu, mestu… Mnogi kuvari će vam reći da su mnoge klasične salate opstale godinama, uz vrlo male izmene.
U nastavku sledi 24 najpoznatije i najbolje salate iz celog sveta:
 
1. Panzanella (Italija)
 
Italijanska salata od hleba napravljena je od bajatog hleba natopljenog sirćetom i pomešanog s paradajzom, krastavcima, lukom i maslinovim uljem. Potekla je iz Toskane kao obrok siromašnih seljaka.
 
2. Salata Niçoise (Francuska)
 
Kombinacija ribe (tuna ili inćuni), maslina, jaja, krompira i povrća sa juga Francuske. Lagan, ali zasitan obrok.
 
3. Jušeng (Singapur/Malezija)
 
Salata od sirove ribe, povrća i začina koja se baca visoko u vazduh tokom Kineske nove godine, simbolizujući prosperitet.
 
4. Narangi salata (Indija)
 
Salata od pomorandže, kupusa, šargarepe i čili papričica, začinjena medom i sirćetom.
 
5. Salat Kacuc (Izrael)
 
Jednostavna bliskoistočna salata od paradajza, krastavca i peršuna sa limunovim sokom i maslinovim uljem.
6. Iseckana salata sa jicamom (Meksiko)
 
Meksička salata sa jicamom (slatkim korenom), pomorandžom, ananasom, avokadom i prelivom od avokada i Tajina.
 
7. Pressgurka (Švedska)
 
Brzo ukiseljeni krastavci sa sirćetom i šećerom, pritisnuti da puste sok i odstoje pre serviranja. Idealna je uz teža jela poput ćufti.
 
8. Šopska salata (Bugarska)
 
Salata od paradajza, krastavca, pečenih paprika, crvenog luka i sira, koja simbolizuje boje bugarske zastave.
 
9. Ensalada de palmitos (Argentina)
 
Jednostavna salata od srca palme, paradajza i avokada sa limetom, često uz mesna jela.
 
10. Laphet Thoke (Mjanmar)
 
Salata od fermentiranih čajnih listova, oraha, povrća i ribe. Kafa i čaj se obično služe uz ovo jelo bogato kofeinom.
 
11. Horijatiki (Grčka)
 
Tradicionalna grčka seoska salata bez zelene salate, sa paradajzom, krastavcem, crvenim lukom, maslinama i fetom.
 
12. Pipirana (Španija)
 
Letnja salata iz Andaluzije od paradajza, krastavca i paprike sa maslinovim uljem i vinskim sirćetom, slična gazpaču.
 
13. Som Tam (Tajland)
 
Hrskava salata od zelene papaje, orašastih plodova, limuna i čili papričica. Tradicionalno se gnječi u avanu.
 
14. Kobs salata (SAD)
 
Iz Los Anđelesa – proteinska salata sa piletinom, slaninom, avokadom, sirom, jajima i paradajzom.
 
15. Tabbouleh (Liban)
 
Osnovna salata bliskoistočne kuhinje od peršuna, bulgura, paradajza i limunovog soka.
 
16. Sunomono (Japan)
 
Lagana japanska salata od tanko sečenih krastavaca sa sirćetnim prelivom. Osvežava apetit.
 
17. Švapska krompir salata (Nemačka)
 
Bez majoneza – sa prelivom od bujona, ulja, sirćeta i senfa. Lagana verzija klasične krompir salate.
 
18. Gado-gado (Indonezija)
 
Salata sa kuvanim i sirovim povrćem, tofuom, jajima i bogatim prelivom od kikirikija. Često se služi uz pirinčane kolače.
 
19. Širazi salata (Iran)
 
Salata od paradajza, krastavca i luka, začinjena kiselim sokom od nezrelog grožđa.
 
20. Olivier salata (Rusija)
 
Ruska verzija bogate krompir salate sa jajima, mesom, graškom, kiselim krastavcima i majonezom.
 
21. Valdorf salata (SAD)
 
Kombinacija jabuke, celera, oraha i majoneza, nastala u hotelu Waldorf-Astoria u 19. veku.
 
22. Cezar salata (Meksiko)
 
Iako poznata kao američka, Cezar salata potiče iz Tihuane. Originalni recept uključuje inćune, parmezan, jaje i krutone.
 
23. Timatim (Etiopija)
 
Paradajz salata začinjena etiopskim berbere začinom, limunom i maslinovim uljem, često uz injera hleb.
 
24. Kačumbari (Istočna Afrika)
 
Salata od paradajza i crvenog luka, sa čilijem i limunovim sokom, popularna u Keniji i Tanzaniji uz mesna jela.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Vlada

    19.06.2025 19:19
    Zasto Bugarska?
    Šopska salata se smatra nasleđem Šopa, pripadnika južnoslovenskih plemena koje je tokom srednjeg veka naseljavalo centralne delove Balkanskog poluostrva. Prema Jovanu Cvijiću, Šopi ili Šopovi su živeli na prostoru zapadne Bugarske, istročne Makedonije, jugoistočne Srbije, kao i na malom delu današnje Grčke tako da ne razumem zbog cega je to Bugarska salata. Inače, za ovu salatu je najvažniji stari/zreli sir i pravi/domaći paradajz a danas je do toga jako teško doći. Prijatno.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi