Duplo umakanje hrane u umak opasnije od pravila pet sekundi

Kada je reč o jelu, postoji nekoliko pravila oko kojih se svi slažemo. Izbegavanje žvakanja ili pričanja otvorenih usta samo su neka od tih pravila. Ipak, mnogi često krše upravo ta pravila.
Duplo umakanje hrane u umak opasnije od pravila pet sekundi
Foto: Pixabay
No prema australijskim naučnicima, postoji jedno pravilo kojeg se većina uporno ne drži, a moglo bi biti jako opasno za vaše zdravlje - dvostruko umakanje hrane u čokoladu, salsu ili umak, ali u posudi koju delite s više ljudi.
 
Stručnjak za hranu i autor knjige "Did you just eat that?" Pol Doson sproveo je višestruka istraživanja o toj vrlo lošoj navici i zaključio je kako je ona mnogo opasnija od nepridržavanja pravila od pet sekundi. Odnosno, pravila koje kaže da što je kraće hrana na podu, pokupi manje bakterija.
 
Kako je Doson objasnio za ABC Radio Pert, bio je šokiran rezultatima.
 
Šta se dogodi ako čips ponovo umočite u salsu koju delite s drugim ljudima?
 
"Očekivao sam da neće biti prenosa bakterija zbog male površine na krekeru ili čipsu kada ga zagrizete", rekao je. Međutim, otkrio je kako je u svakom udubljenju bilo oko 1.000 bakterija više nego pre ponovnog umakanja u umak, piše Lad Bible.
 
Doson smatra da je to vrlo lak način za prenos brojnih bakterija među ljudima, prehlade ili drugih zaraznih bolesti.
 
S druge strane, pozabavio se i poznatim pravilom pet sekundi koje su najčešće kao opravdanje koristili tinejdžeri kako bi mogli da nastave da jedu hranu koja im je pala na pod. Zaključio je da se tako prenosi mnogo manje bakterija među ljudima, ali sve zavisi i od čistoće površine na koju je hranu pala. Međutim, tvrdi da je većina površina ipak potpuno sigurna jer samo na retkima postoje patogene bakterije.
  • @Zgrozena

    14.01.2019 07:52
    Naravno i redovno, pa neću valjda bacati ako je pod čist (ili ako je suvo pa može da se dune). Šta je tu problem?
  • Zgrozena

    13.01.2019 23:48
    Urnebesno
    Da li je moguce da neko i dalje uzima hranu sa poda i stavlja u usta!!!
  • Orwell Vegan

    13.01.2019 17:21
    Istina
    Dokazano 5 sekundi je mit, dobijate bakterije svakako, a bitna je textura povrsine na koju padne hrana. Naime, sto neravnije to bolje, tako da sa tepiha imate manje bakterija nego sa plocica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.