Izveštaj: Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće poticati od životinja

Većina mesa koje će ljudi konzumirati 2040. godine neće poticati od životinja uzgojenih za klanje i dobijanje mesa.
Izveštaj: Većina mesa koje ćemo jesti 2040. neće poticati od životinja
Foto: Pixabay
To stoji u izveštaju koji predviđa da će barem 60 odsto mesa biti ili industrijski uzgojeno u velikim silosima ili će biti zamenjeno proizvodima na bazi biljaka koji će imati ukus i izgled mesa. 
 
Izveštaj je objavila globalna konsultantska firma AT Kearney, i to prema rezultatima dobijenim putem stručnih intervjua. On naglašava teške posledice koje tradicionalni uzgoj mesa ima po životnu sredinu, ali i brige ljudi oko dobrobiti životinja u klasičnom industrijskom uzgoju. 
 
"Industriju stočarstva mnogi smatraju nepotrebno zlom. S prednostima novih veganskih zamena za meso spram konvencionalno proizvedenog mesa, samo je pitanje vremena kada će nove metode uzeti veliki deo tržišta", stoji u izveštaju. 
 
Unutar konvencionalnog industrijskog uzgoja životinja uzgoji se na milijarde životinja i zaradi više od 785 milijardi funti godišnje. Ipak, u poslednje vreme brojne studije su pokazale njen uticaj na životnu sredinu, od štetnih emisija do uništavanja prirodnih staništa životinja, kao i zagađenja okeana i reka.
 
"Gardijan" piše kako kompanije poput Beyond Meata, Impossible Foodsa i Just Foodsa koriste sastojke dobijene od biljaka kako bi stvorile zamene za burgere, jaja i druge proizvode. Dodaju i kako taj deo industrije brzo raste. 
 
Konsultantska firma AT Kearney procenjuje da je u takve veganske proizvode uloženo oko milijardu dolara i kako su u ta područja uložile i kompanije koje dominiraju na konvencionalnom tržištu mesa. Firma Beyond Meat prikupila je 240 miliona dolara kada je izašla na berzu u maju i deonice su joj se od tada duplirale u vrednosti. 
 
I druge kompanije rade na proizvodnji ćelija mesa, odnosno na kultivisanju mesa, kako bi proizvele meso bez potrebe za uzgajanjem i ubijanjem životinja. Nijedan takav proizvod još uvek nije dospeo do korisnika, ali AT Kearney predviđa da će takvo meso dominirati dugoročno jer ono daje ukus klasično dobijenog mesa približnije nego alternative dobijene iz biljaka.
 
"Promena ka vegetarijanstvu i veganstvu je nešto što ne možemo poreći. Brojni korisnici smanjuju konzumiranje mesa jer su postali osvešteniji kada se radi o životnoj sredini i dobrobiti životinja", rekao je Karsten Gerhard, partner u AT Kearneyju.
 
Izveštaj procenjuje i kako će do 2040. godine 35 odsto mesa biti zapravo kultivisano meso, dok će oko 25 odsto biti veganske zamene za meso. Time se naglašava velika delotvornost alternativa konvencionalnom dobijanju mesa. 
 
Osim toga, izveštaj navodi i kako se po trenutnom uzgoju gotovo polovina svetskih useva daje životinjama koje se uzgajaju za proizvodnju mesa. Ipak, dodaju i kako samo 15 odsto kalorija iz tih biljaka ljudi konzumiraju jedenjem mesa. 
 
Kada se radi o veganskim zamenama ili kultivisanom mesu, unosi se oko tri četvrtine kalorija potrošenih da se takvo meso dobije. 
 
Izveštaj naglašava i kako početna nelagoda oko kultivisanog mesa neće predstavljati prepreku i dodaje kako će upravo ono pobediti na duge staze i kako će do tada zamenski veganski proizvodi služiti kao prelazna faza.
  • lanceMi

    21.06.2019 07:47
    Nisam nutricionista ali znam da protein biljnog porekla ljudi ne mogu da procesuiraju u tolikom procentu koliko zivotinjski. Najveci deo ljudi koji treniraju jedu meso bas iz razloga sto zivotinjski protein sadrzi vise esencijalnih aminokiselina nego biljke koje moras kombinovati kako bi nahranio misic.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima