Istraživanje: Organske jabuke bogatije dobrim bakterijama

Nedavno objavljena studija pokazala je da organske jabuke imaju raznovrsniju i uravnoteženiju bakterijsku zajednicu, piše britanski Gardijan.
Istraživanje: Organske jabuke bogatije dobrim bakterijama
Foto: Pixabay
Naučnici su utvrdili da su za tačnost izreke "po jabuku svaki dan i doktor je izlišan" najviše zaslužne korisne bakterije koje se nalaze u ovom voću i njihova naknadna kolonizacija naših creva. Međutim, istraživači su došli do zaključka da organske jabuke imaju različitiju i balansiraniju bakterijsku zajednicu.
 
Rezultati su pokazali da tipična jabuka sadrži više od 100 miliona bakterija. Neki od ovih mikroba su bitni u održavanju zdravog crevnog okruženja, kaže profesorka Gabriela Berg sa Tehnološkog univerziteta u Gracu, jedna od autorki studije.
 
"Bakterije, gljivice i virusi u našoj hrani prolazno kolonizuju naš stomak. Kuvanje ubija većinu, pa su zato sirovo voće i povrće posebno važni izvori crevnih mikroba", kaže ona.
 
Istraživači su upoređivali bakterije u jabukama kupljenim u prodavnicama sa onim koje su uzgajane na organski način. Stabla jabuke, kora, meso, semenke i čašica u korenu gde cvet treba da bude – analizirani su odvojeno.
 
Iako su organske i konvencionalne jabuke okupirale isti broj bakterija, naučnici su otkrili da organske jabuke poseduju raznovrsniju i balansiraniju bakterijsku zajednicu, za koju oni kažu da može da ih učini zdravijim i ukusnijim od konvencionalnih jabuka koje možemo da nađemo u prodavnicama na svakom koraku.
 
Stručnjaci smatraju da je raznolikost mikrobioma ključna za zdravlje naših creva, a naučnici kažu da je u organskim jabukama prisutno više mikroorganizama.
 
"Sveže ubrane, organske jabuke imaju znatno raznovrsniju, ujednačeniju i upečatljiviju bakterijsku zajednicu u odnosu na konvencionalne", objasnila je Berg.
 
"Očekuje se da će ova raznolikost i raznovrsnost ograničiti preterani rast bilo koje vrste, a prethodne studije su pokazale negativnu korelaciju između obima ljudskog patogena i raznolikosti mikrobioma svežih proizvoda", navodi se u tekstu. Drugim rečima, što vam je raznovrsnija ishrana, manje će biti štetnih bakterija.
 
Ovo otkriće govori u prilog onim ljudima koji tvrde da mogu da osete razliku između organskih i običnih proizvoda, kažu istraživači.
 
Mikrob poznat kao metilobakterija, za koji se zna da podstiče jedinjenja sa ukusom jagode, bio je znatno više prisutan u organskim jabukama, rekla je Berg.
 
Birgit Vaserman, takođe sa Tehnološkog univerziteta u Gracu i vodeća autorka studije, rekla je da će sledeći korak biti "da se utvrdi u kojoj meri raznolikost mikrobioma prisutnih u nekoj hrani utiče na raznovrsnost mikrobioma u crevima i koliko zaista pozitivno utiče na ljudsko zdravlje".
 
Vaserman je takođe pomenula da postoji mogućnost da se ova informacija jednog dana nađe na etiketama hrane u supermarketima.
 
"Mikrobiomski i antioksidativni profili svežih proizvoda mogli bi jednog dana da postanu standardna informacija o ishrani, zajedno sa makronutrijentima, vitaminima i mineralima da bi usmerili potrošače", dodala je.
  • sale

    30.07.2019 10:17
    dobroooo jutrooooo

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima