Iz prodaje povukli slatkiš zbog optužbi da je rasistički

Najveći švajcarski lanac supermarketa "Migros" uklonio je iz svojih prodavnica čokoladni mančmalou Mohrenkopf (Moor's Head) zbog brojnih kritika i optužbi da širi rasizam.
Iz prodaje povukli slatkiš zbog optužbi da je rasistički
Foto: Pixabay (ilustracija)
U mnogim prodavnicama Migrosa protekla dva dana zabeležena je velika navala za ovim slatkišima nakon što je stiglo obaveštenje da više neće prodavati popularni proizvod švajcarske kompanije "Dubler".
 
Ovaj potez Migrosa usledio je nakon duge internet rasprave o čokoladnim poslasticama, a koja se pojavila usred aktuelnog svetskog talasa antirasizma nakon smrti Afroamerikanca Džordža Flojda.
 
Sumnje u rasističku pozadinu švajcarskog čokoladnog mančmaloua pokrenuo je anonimini korisnik Tvitera koji je pokrenuo više rasprava o poreklu imena ovog slatkiša i korporativne odgovornosti kompanije koja vređa svoje kupce prodavajući "Mohrenkopf" (Moor's Head). Moor's Head odnosi se na heraldički prikaz glave, obično tamnopute osobe, prikazane iz profila s trakom oko čela.
 
"Dragi Migros, molim vas da odmah uklonite ovaj proizvod iz svoje ponude. Taj naziv je izrazito rasistički i nije politički korektan", napisao je na Tviteru korisnik pod imenom @MereSirrTeh.
 
Nakon velikog odziva drugih korisnika, ovaj tvit je izbrisan, kao i anonimni račun.
 
Novinar Kristijan Bek usprotivio se kritikama na račun slatkiša rekavši da nikada nije razmišljao o čoveku s tamnom kožom kao o "Mohrenkopfu".
 
Drugi su celu raspravu okarakterisali kao "apsolutnu glupost" govoreći da ne može odjednom sve biti rasističko. Neki su čak istakli da je, bez obzira na moralne implikacije naziva slatkiša, cela bura na Tviteru besplatna reklama za proizvođača čokolade, odnosno kompaniju "Dubler".
  • zoran

    24.06.2020 11:39
    zabranimo boju crnu
    Crno ili tamno braon zabraniti.... a možda i žutu, crvenu i belu, da nema talasanja.
  • CH Sir

    22.06.2020 22:38
    Nekada se pitam gde sve ovo vodi. I Svajcarci nekada PROLUPAJU. Kakve veze ima ova poslastica
    sa crncima?
  • Karolina

    22.06.2020 11:06
    KOMUCAJCI
    Negro!Bravo!
    Najbolja bonbona ikada!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.