U Belgiji otvoren najveći distributerski centar čokolade na svetu

U Lokerenu u istočnoj Flandriji otvoren je najveći distributerski centar čokolade na svetu, preneo je portal "Fokus na Belgiju".
U Belgiji otvoren najveći distributerski centar čokolade na svetu
Foto: Pixabay
Belgijsko-švajcarski proizvođač čokolade Beri Kalebo (Barry Callebaut) je otvorio centar nazvan Kutija čokolade (Chocolate Box) visine od 41 metra koji pokriva površinu veličine više od deset fudbalskih terena.
Svake godine će 75 miliona kilograma upakovanih čokoladnih proizvoda stizati na 125.000 paleta iz dve fabrike Kalebo, koje proizvode oko 500.000 tona čokolade. Postoji konstantna temperatura od 18 stepeni Celzijusa.
Tim projektom, koji je koštao oko 100 miliona evra, proizvođač garantuje bolje snabdevanje stranim kupcima, dodao je belgijski portal.
 
Belgijska čokolada ima reputaciju veoma kvalitetne čokolade, a praline, kao čokoladna bombona za jedan zalogaj, 1912. je osmislio upravo Belgijanac, Žan Neuhaus.
 
U Belgiji takođe postoji i muzej posvećen toj čuvenoj poslastici, podsetio je portal.

Podrži 021

021 je pokrenuo svoj gift shop - Shopins.rs, a kupovinom nekog od artikala direktno podržavate rad naše redakcije. Svaki vaš doprinos, ma kako bio velik ili mali, dragocen je. Jer pravo novinarstvo vredi.

  • Popara

    03.12.2021 09:05
    Mile
    Bravo za komentar. Dodao bih samo da Srbi nisu do 2021 ni okusili a kamoli napravili čokoladu. Ako ne verujete meni verujte debelom predsedniku.
  • Mile rent-a mozak

    02.12.2021 10:03
    Ovom prilikom želimo i da se zahvalimo građanima Srbije, koji su naši dragi ortaci u poslu, što su nam dali subvencije od 120 000 evra po radniku, da otvorimo jedinu fabriku čokolade u Srbiji. Mudrom politikom našeg koalicionog partnera iz Srbije, odlučili smo da ipak čokoladu pravimo u Belgiji, zbog istorijskog značaja, a u Srbiji će se praviti njihova narodna poslastica - lizalica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Italijani žele da espreso bude na Uneskovoj listi

Šoljica tamne, baršunaste kafe više je od brze doze kofeina: italijanski espreso cenjen je društveni i kulturološki ritual koji u Italiji smatraju nacionalnom baštinom vrednom Uneskovog statusa.

Evo koliko traju tvrdo kuvana jaja

Tvrdo kuvana jaja izvrsna su tokom cele godine, ali najpopularnija su u proleće. Kako se bliži vreme farbanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih.