U Belgiji otvoren najveći distributerski centar čokolade na svetu

U Lokerenu u istočnoj Flandriji otvoren je najveći distributerski centar čokolade na svetu, preneo je portal "Fokus na Belgiju".
U Belgiji otvoren najveći distributerski centar čokolade na svetu
Foto: Pixabay
Belgijsko-švajcarski proizvođač čokolade Beri Kalebo (Barry Callebaut) je otvorio centar nazvan Kutija čokolade (Chocolate Box) visine od 41 metra koji pokriva površinu veličine više od deset fudbalskih terena.
Svake godine će 75 miliona kilograma upakovanih čokoladnih proizvoda stizati na 125.000 paleta iz dve fabrike Kalebo, koje proizvode oko 500.000 tona čokolade. Postoji konstantna temperatura od 18 stepeni Celzijusa.
Tim projektom, koji je koštao oko 100 miliona evra, proizvođač garantuje bolje snabdevanje stranim kupcima, dodao je belgijski portal.
 
Belgijska čokolada ima reputaciju veoma kvalitetne čokolade, a praline, kao čokoladna bombona za jedan zalogaj, 1912. je osmislio upravo Belgijanac, Žan Neuhaus.
 
U Belgiji takođe postoji i muzej posvećen toj čuvenoj poslastici, podsetio je portal.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Popara

    03.12.2021 09:05
    Mile
    Bravo za komentar. Dodao bih samo da Srbi nisu do 2021 ni okusili a kamoli napravili čokoladu. Ako ne verujete meni verujte debelom predsedniku.
  • Mile rent-a mozak

    02.12.2021 10:03
    Ovom prilikom želimo i da se zahvalimo građanima Srbije, koji su naši dragi ortaci u poslu, što su nam dali subvencije od 120 000 evra po radniku, da otvorimo jedinu fabriku čokolade u Srbiji. Mudrom politikom našeg koalicionog partnera iz Srbije, odlučili smo da ipak čokoladu pravimo u Belgiji, zbog istorijskog značaja, a u Srbiji će se praviti njihova narodna poslastica - lizalica.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi