FOTO Rigag, čapati, šavarma i samosa: Orijentalni specijaliteti za navijače na SP u Kataru

Katar je povećao proizvodnju hrane i rezerve vode uoči Svetskog prvenstva 2022. godine, jer se očekuje da će stanovništvo male zalivske države porasti za 1,2 miliona,
To je neverovatan pritisak na ovu pustinjsku zemlju.
Svetsko prvenstvo u fudbalu 2022. počinje u Dohi 20. novembra i trajaće do 18. decembra. Prioritet broj jedan je osigurati da zalihe hrane i vode za piće u Kataru budu dovoljne za oko 1,2 miliona navijača, koliko se očekuje tokom turnira, prenosi RTS.
Ovo je izazov bez presedana za industriju hrane i flaširane vode u toj maloj zemlji. Katar je 13. avgusta 2021. godine otvorio potpuno novi terminal u luci Hamad za strateške objekte koji će obezbediti sigurnost hrane.
 
Svako ko se nađe u Kataru tokom Svetskog prvenstva u fudbalu neće imati problema u pronalasku slasnih zalogaja koji se jedu prstima. Ponuda lokalnih specijaliteta je velika i bogata.
 
 
Najprodavaniji je rigag
 
Podseća na palačinke, omiljen je u regiji zaliva. Pravi se od tankog testa, puni se krem sirom ili jajima, uz priloge od pečuraka, paradajza, drugog povrća.
 
Rigag, tradicionalno jelo napravljeno po tradicionalnim recepturama može da bude i sladak.
 
 
Čapati
 
Slana punjena pogača od integralnog brašna, prodaje se duž plaže, a odličan je izbor za užinu. Tanke pogače indijskog porekla, napravljene od mešavine ječma, prosa i pšenice. Pripremaju se sa šećerom, solju, vodom i kukuruznim uljem i peku u tiganju bez masnoće.
 
Prodaju se ili samo premazane s malo pročišćenog maslaca ili se pune krem sirom, čokoladnim kremom ili mlevenim mesom.
 
U "Ukusnoj ulici" postoji oko 30-ak mini štandova, ali reda nema. Ako ste došli automobilom, dovoljno je samo otvoriti prozor i hrana je tu.
 
 
Šavarma
 
Još jedan lokalni specijalitet je pileća šavarma, ali ovde tu vrstu kebaba prave malo drugačije.
 
"Naša šavarma je potpuno drugačija.Turci koriste pastu od paradajza, mi koristimo pastu od čilija jer je marinada pikantnija", rekao je Mustafa, kuvar restorana Al Bisana Arabik.
 
 
Sambusa ili samosa
 
To su prženi i punjeni jastučići od testa, podsećaju na pite.
 
Prave se od junetine sa dodacima začina, soli, celera, spanaća i sira.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima