"Carolina reaper" je najljuća papričica na svetu

Carolina reaper ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao najljuća papričica na svetu.
Njena prosečna ljutina je 2,2 miliona skovila (merna jedinica ljutine). Uzgojio ju je Ed Kari ukrštanjem papričice nage, koja raste u Pakistanu i crvenog habanera s ostrva Sveti Vinsent. Takođe je poznata pod nazivom HP22B.
Za ljutinu ove paprike odgovorna je kapsaicin. Ova hemijska materija pokazuje različite rezultate u zavisnosti od okolnih uslova, a menja se i u zavisnosti od genetske strukturr biljke i mesta uzgoja.
Plodovi su dugački 5-7,6 centimetara s prečnikom od 2,5-5 centimetara. Slatke su i voćne arome, što je neuobičajeno za ultra ljute papričice. Tek nakon nekoliko sekundi dolazi ekstremna ljutina, prenosi portal Volim ljuto.
 
Ova papričica koristi se za pravljenje ljutih umaka. Osim u obliku umaka, može se koristiti kao prah ili tucana ljuta paprika.
 
Najčešće se koristi u indijskim i meksičkim restoranima. Osobe koje nisu navikle da konzumiraju ljutu hranu mogu imati problema s varenjem. Carolina reaper uzrokuje znojenje i suzenje očiju.
 
Flašica sosa napravljenog od ove papričice u Americi košta otprilike 12 dolara. Ranije je rekord najljuće paprike držala indijska paprika bhut jolokia, čija je ljutina iznosila 1,2 miliona skovila.
  • BlasteR

    24.11.2022 15:42
    Pritajeno zlo
    Ej, ali kad je vidis kako je iskrivljena sva, vidis da se neko zlo skriva u njoj.
    P.S. Ako hocete da se malo nasmejete tudjoj muci, pogledajte :D
    https://www.youtube.com/watch?v=vGhKyWYx7oM&t=401s&ab_channel=mddj97

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.