Srpska šljivovica među kandidatima za Uneskovu listu

Od srpske šljivovice, preko francuskog bageta do alžirske raj muzike ili tuniske harisa čili paste, UNESCO od ponedeljka u Rabatu razmatra podnete zahteve za upis na listu nematerijalne baštine.
Srpska šljivovica među kandidatima za Uneskovu listu
Foto: Pixabay
Ove godine pod predsedavanjem Maroka, Odbor za nematerijalnu kulturnu baštinu UNESCO od 28. novembra do 3. decembra razmatra 56 nominacija za stavljanje na popis nematerijalne baštine, uključujući četiri koja zahtevaju hitnu zaštitu, poput grnčarskog umeća vijetnamskog naroda Čami, stoji u objavi organizacije.
Članovi odbora se prvi put nalaze uživo nakon dve uzastopne godišnje sednice (2020. i 2021.) održane onlajn zbog pandemije kovida19.
Među najistaknutijim predlozima ovaj put su baget (Francuska), popularna sevenoafrička folk muzika (Alžir), kultura ispijanja čaja (Azerbejdžan i Turska), tehnike tradicionalnih načina obrade čaja (Kina), šljivovice (Srbija) i svetlog ruma (Kuba), kao i izrada rebaba, laute poreklom iz srednje Azije (Iran/Tadžikistan/Avganistan).
 
Da bi izbegli kontroverze, 24 predstavnika iz 180 država članica UNESCO-ovog odbora pre svega vodi računa i poštuje tradiciju, praksu i znanje koje treba očuvati.
 
Zbog toga će razmatrati "veštinu izrade i kulturu korišćenja bageta" kao deo nematerijalne svetske baštine, a ne baget kao takav.
 
Na isti način će proučiti znanje i iskustvo majstora koji prave svetli kubanski rum, a ne alkoholno piće.
 
Usvojena 2003. godine, Konvencija o zaštiti nematerijalne kulturne baštine promoviše očuvanje znanja i "know-how", koji su značajni za očuvanje tradicionalnih zanata.
 
Nagrađuje se i "kulturna praksa koja se prenosi s generacije na generaciju, kao što su usmena predaja, izvođenje umetnosti, društvene prakse, rituali i svečani događaji ili znanja i prakse koji su povezani s prirodom i univerzumom".
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
  • Мунгос

    30.11.2022 21:10
    Српска шљивовица заиста заслужује све похвале и медаље највишег ранга.
    Зато што Српска шљивовица бистри ум и формира карактер, најбоље од свих осталих средстава за уживање и окрепљење.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi