Pet namirnica koje rešavaju problem ukočenosti u rukama i nogama

Kad osoba tek počne da se bavi sportom ili nekom fizičkom aktivnošću, ili je napravila dugu pauzu, možda će se javiti ukočenost.
Pet namirnica koje rešavaju problem ukočenosti u rukama i nogama
Foto: Pixabay
Obično je osećamo između osam i 24 sata nakon treninga, a njenim uzrokom smatra se pojačan rad mišića.
Neugodan osećaj može se smanjiti nekim trikovima, a među njima je i konzumacija određenih namirnica koje smanjuju šanse za pojavu ukočenosti u rukama i nogama.
Kajenska paprika
 
Ovaj začin vrlo je koristan u oporavku nakon fizičkih aktivnosti. Smatra se jednim od najboljih prirodnih analgetika jer može blokirati osećaj bola.
 
Hrana s vitaminom C
 
Kako bismo ubrzali oporavak, moramo nahraniti telo namirnicama koje sadrže vitamine i minerale, naročito vitamin C. Od brojne hrane bogate vitaminom C izdvajamo agrume, jagode i brokoli.
 
Mleko
 
Mleko je idealno za obnovu energije, što ga čini jednom od najboljih namirnica za smanjenje ukočenosti. Preporuka je popiti čašu mleka 90 minuta nakon završetka treninga.
 
Hrana s taurinom
 
Taurin je aminokiselina koja se u poslednje vreme naširoko koristi za podsticanje oporavka mišića. Nalazi se u piletini, morskim plodovima, ribi, jajima i pivskom kvascu.
 
Kafa
 
Kafa je bogata fenolima i kofeinom, što je ključno za blokiranje dejstva adenozina. Ovaj spoj uzrokuje bol, a otpušta se kod upale koju uzrokuju oštećenje mišića. Kafa će smanjiti bol i sprečiti ukočenost.
  • sd

    13.12.2022 07:56
    ukocenost
    Moram izbaciti kafu zbog ukocenosti

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće