Zašto je česnica u Vojvodini slatka: Ima veze sa Marijom Terezijom i inatom

Kada domaćice u Vojvodini mese božićnu česnicu, ne treba im ni brašno i kvasac. Potrebne su im kore, orasi i ulje. Jer, česnica u Vojvodini je slatka.
"Peče se na Badnje veče, a deli ukućanima na Božić, posle ručka. Sam naziv česnica potiče od reči – čest, deo, sreća, jer se lomi na delove, za svakoga ukućanina. Prema verovanju, česnica je uspomena na rođenje Hrista, a veruje se da od ovog hleba zavisi obilatost roda useva. U nju se stavlja novac (onoliko kovanica koliko u domu ima dece). Novac se čuva u kući, na ikoni, do sledećeg praznovanja. Od prethodnih kovanica kupuje se so", piše u knjizi "Obredni običajni hleb u Vojvodini" Dimitrije Vujadinović, a prenosi Danas.
Ako danas pitate zašto je česnica u Vojvodini slatka, mnoge domaćice će vam reći da je to zbog toga da bi vam i godina bila slatka.
Ipak, u ovom vojvođanskom običaju ipak ima malo više istorije nego lepih želja. A običaj slatkog božićnog kolača potiče još iz vremena Marije Terezije. Tačnije, u mnogim mestima u Vojvodini slavski kolač se nije mesio. A sve je povezano sa inatom i porezom.
 
Za vreme svoje vladavine, Marija Terezija je uvela posebne poreze. Da bi suzbila neumerenost prilikom proslavljanja svadbi i slava, a po kojoj su Srbi iz Austrougarske bili poznati, Marija Terezija je uvela porez na sečenje slavskog kolača. Rezultat nije bila punija državna kasa, desilo se upravo suprotno. Sa odredbom da se porezi povećaju, javio se inat. Srpsko stanovništvo u Austougarskoj je jednostavno prestalo da mesi obredne kolače, pa nisu plaćali ni porez.
 
A slatki kolač isečen na delove niko nije morao da seče, pa nije morao ni da se plaća porez.
 
U česnicu domaćice su obavezno stavljale novčić, i to uglavnom onoliko novčića koliko ima dece u kući, zrno pšenice, kukuruza, iver od seče badnjaka.
 
Božićna česnica, slična je baklavi, ali je mnogo lepša. U nju se stavlja još suvo grožđe i med, hrana koja se na neki način pripisuje kao hrana donjem svetu i precima.
 
Dakle, iako mnogi misle da je jedina prava česnica pogača, kada pređete Dunav i Savu sačekaće vas isključivo slatki obredni božićni kolač, jer u Vojvodini za drugi ne znaju.
  • Bačvan

    12.01.2023 15:14
    Koliko vidim internet portali su postali mesto gde se ljudi prepiru oko svega i svačega da vam ja kažem nešto ako vam se pojedinima ne sviđaju nasi Vojvođanski običaji i šta se sve sprema i pravi izvolite pa pravite kako znate po vašem da preterujete stvarno preterujete.
  • Ime

    11.01.2023 02:23
    cesnica

    cesnica je super- ukusna, slatka bogata pita. ima meda i suvog grozdja, oraha. tamo gde ima mozda jedna skola u deset sela se takva pita ne pravi. to je suvise skupo. tamo gde ima tri -cetiri pijace u mestu a na njima razne vrste mesa i suvog voca i maslina nekoliko vrsta, a o morskoj ribi da ne govorim- tamo se slatka cesnica i pravi. ko nam je dao da tako bude - zna se. podaci postoje, ne proizvoljne price , nego arhivski dokumenti, hvala Vasi Stajicu.
  • Весна Николајевић Ђорђевић

    10.01.2023 13:54
    Е паааа
    Потпуно су у праву ови што вас критикују што ову ,,суву питу са орасима,, зовете тако како је зовете. Ја је зовем аустроугарска чесница и мислила сам да се господа Срби из Аустроугарске покондирише и да им је било недовољно добро да чесница буде квасац,со ,вода и брашно са новчићем. Као дете сам на посним славама бирала управо суву питу са орасима као деликатес. Кад сам пробала чесницу у Војводини обрадовала сам се

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima