Više razloga zašto treba da dodate so u vodu u kojoj kuvate testeninu

Voda za testeninu trebalo bi da ima ukus mora. Kada testenina dođe u dodir s obilno posoljenom vodom, upiće je, a kao rezultat toga testenina će biti ukusnija.
Više razloga zašto treba da dodate so u vodu u kojoj kuvate testeninu
Foto: Pixabay
Kada dodate so u lonac s testeninom, so će se otopiti u vodi i začiniti rezance dok se rehidriraju i kuvaju. Kao rezultat toga, rezanci će ispasti dobro začinjeni, znatno poboljšavajući celokupni ukus vašeg jela od testenine. Razlog zašto so ima takav efekat po testeninu dok se kuva može se pripisati ovim činjenicama.
Testenina se pravi od dehidriranog testa
Prva, osnovna činjenica je da su rezanci u svojoj suštini oblici i forme dehidriranog testa. Što je manji sadržaj vlage u rezancima, to im je duži rok trajanja. Sveža testenina ima sadržaj vlage od 30 odsto nakon otprilike 15 minuta sušenja.
 
Suva testenina, koja je komercijalno proizvedena, ima sadržaj vlage od 12 odsto. Zbog toga će sveža testenina trajati samo dva do tri dana u frižideru, a pakovanje sušene testenine će zadržati kvalitet do dve godine u vašoj ostavi.
 
Dehidrirano testo ima tendenciju da upije vodu
 
Druga osnovna činjenica je da se testo za testeninu pravi od brašna, a brašno ima tendenciju upijanja vode. Brašno se može razgraditi na ugljene hidrate (skrob) i proteine (gluten), a oba upijaju vlagu.
 
Porcija brašna od 100 grama u proseku će apsorbovati čak 55 do 65 odsto količine vode. Kada rezanci testenine dođu u dodir s kipućom vodom, skrob će apsorbovati deo vode i kao rezultat toga nabubriti.
 
So je topiva u vodi
 
Treća činjenica je da su kristali soli topljivi u vodi, a onda ta ista so začini testeninu. Ako se pitate koliko soli dodati u vodu za testeninu, koristite odnos 1:1:4. Skuvajte jedno pakovanje testenine (od 500 grama) s jednom supenom kašikom soli u četiri litre kipuće vode.
 
Ovaj odnos jednako dobro funkcioniše s kuhinjskom soli, morskom soli ili himalajskom ružičastom soli. Ipak najviše se preporučuje korišćenje morske soli.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?

Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima