Više razloga zašto treba da dodate so u vodu u kojoj kuvate testeninu
Voda za testeninu trebalo bi da ima ukus mora. Kada testenina dođe u dodir s obilno posoljenom vodom, upiće je, a kao rezultat toga testenina će biti ukusnija.
Foto: Pixabay
Kada dodate so u lonac s testeninom, so će se otopiti u vodi i začiniti rezance dok se rehidriraju i kuvaju. Kao rezultat toga, rezanci će ispasti dobro začinjeni, znatno poboljšavajući celokupni ukus vašeg jela od testenine. Razlog zašto so ima takav efekat po testeninu dok se kuva može se pripisati ovim činjenicama.
Testenina se pravi od dehidriranog testa
Prva, osnovna činjenica je da su rezanci u svojoj suštini oblici i forme dehidriranog testa. Što je manji sadržaj vlage u rezancima, to im je duži rok trajanja. Sveža testenina ima sadržaj vlage od 30 odsto nakon otprilike 15 minuta sušenja.
Suva testenina, koja je komercijalno proizvedena, ima sadržaj vlage od 12 odsto. Zbog toga će sveža testenina trajati samo dva do tri dana u frižideru, a pakovanje sušene testenine će zadržati kvalitet do dve godine u vašoj ostavi.
Dehidrirano testo ima tendenciju da upije vodu
Druga osnovna činjenica je da se testo za testeninu pravi od brašna, a brašno ima tendenciju upijanja vode. Brašno se može razgraditi na ugljene hidrate (skrob) i proteine (gluten), a oba upijaju vlagu.
Porcija brašna od 100 grama u proseku će apsorbovati čak 55 do 65 odsto količine vode. Kada rezanci testenine dođu u dodir s kipućom vodom, skrob će apsorbovati deo vode i kao rezultat toga nabubriti.
So je topiva u vodi
Treća činjenica je da su kristali soli topljivi u vodi, a onda ta ista so začini testeninu. Ako se pitate koliko soli dodati u vodu za testeninu, koristite odnos 1:1:4. Skuvajte jedno pakovanje testenine (od 500 grama) s jednom supenom kašikom soli u četiri litre kipuće vode.
Ovaj odnos jednako dobro funkcioniše s kuhinjskom soli, morskom soli ili himalajskom ružičastom soli. Ipak najviše se preporučuje korišćenje morske soli.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Popularna čokoladica povučena sa tržišta u Hrvatskoj
28.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske povukao je s tržišta Nestle Kit Kat Mini vafel proizvod zbog prisustva mineralnih ulja.
Sarajevska inspekcija u bureku sa junetinom pronašla svinjsko meso
27.03.2024.•
7
Federalni veterinarski inspektorat na području Kantona Sarajevo saopštio je da je u jednoj pekari u Vogošći u bureku, za koji je navedeno da je sa junećim mesom, pronađen DNK trag svinjetine.
Kakao skuplji od bakra: Očekuje se viša cena čokolade za Uskrs
27.03.2024.•
0
Kakao nastavlja da postiže rekordne cene, premašivši 9.000 dolara (8.307 evra) po toni po prvi put u istoriji, dok nedovoljna ponuda potresa tržište.
Zašto je dobro piti gaziranu vodu?
26.03.2024.•
0
Gazirana voda je izvrstan osvežavajući napitak koji hidrira telo, ali ima i druge povoljne zdravstvene učinke.
Zašto nam treba 20 minuta da shvatimo da smo siti?
24.03.2024.•
2
Da li vam se ikada dogodilo da ste pojeli obrok u rekordnom roku jer ste bili jako gladni, a onda, tek pola sata nakon što ste pojeli, osetili da ste siti? Ako je tako, niste jedini.
Ljudi u gradovima polako gube sposobnost da vare biljke
24.03.2024.•
1
Zapadnjačka, industrijska ishrana značajno manjka u vlaknima i čini se iz temelja menja način na koji naša creva vare biljnu materiju.
Ova evropska zemlja ima najviše ljubitelja sira
24.03.2024.•
0
Novi izveštaj iz industrije sira kaže da je devet od deset nacija koje najviše proizvode, konzumiraju i razmišljaju o siru upravo u Evropi.
VIDEO: Šta se tradicionalno jede u najsrećnijoj zemlji na svetu?
24.03.2024.•
1
Finska je već sedmu godinu zaredom na prvom mestu najsrećnijih zemalja sveta, s prosečnom ocenom 7,7. Slede je Danska, Island i Švedska.
Holandija povukla sa tržišta višnje iz Srbije zbog pesticida
24.03.2024.•
7
Zbog prekoračenja dozvoljene količine pesticida Holandija je sa tržišta povukla smrznute višnje iz Srbije, objavio je Evropski sistem za brzo uzbunjivanje RASFF.
Hrvatska u prvih pet zemalja Evrope po svakodnevnoj konzumaciji alkohola
19.03.2024.•
1
Zloupotreba alkoholnih pića je sve veći problem u Hrvatskoj koja se našla u prvih pet država Evrope u svakodnevnoj konzumaciji pića.
Meso pitona moglo bi da se nađe na meniju širom sveta
17.03.2024.•
6
Industrija mesa jedan je od najvećih zagađivača na planeti. Mnogo alternativna je ponuđeno - od prelaženja na insekte do mesa iz laboratorije, ali nijedna se nije primila.
Doktorka sa Harvarda tvrdi: Mozgu je potrebno meso
17.03.2024.•
2
Meso je neophodno za odbranu od depresije i teskobe, tvrdi nutricionistkinja i psihijatrica sa Harvarda, dr Džordžija Ede.
Kako prepoznati trovanje kofeinom: Ovo su simptomi
17.03.2024.•
1
Mnogi bez kafe ne mogu da zamisle početak dana, ali prekoračenje količine unosa kofeina može dovesti do štetnih posledica, kao što su nervoza i ubrzan rad srca.
Uzgojena borovnica za Ginisa: Teži deset puta više od prosečne
17.03.2024.•
0
Borovnica teška 20,4 grama, uzgajana u australijskoj državi Novi Južni Vels, oborila je Ginisov svetski rekord za najtežu borovnicu na svetu.
Sa hrvatskog tržišta povučena kobasica zaražena listerijom
16.03.2024.•
0
Državni inspektorat Hrvatske saopštio je da je sa tržišta povučena kobasica zaražena bakterijom listerijom koja uzrokuje bolest listerijozu.
Kako se pravilno kuva testenina i zašto ne treba dodavati ulje u vodu
16.03.2024.•
5
Kuvanje testenine treba da bude lako, međutim, neko je prekuva, a nekom, pak, ispadne sirova.
Zašto su kutije za picu četvrtaste a ne okrugle?
14.03.2024.•
1
Posude za isporuku sveže pečene pice postoje najmanje od 19. veka, kada su napuljski pekari stavljali svoje proizvode u višeslojne metalne stvari poznate kao stufe, a zatim ih slali uličnim prodavcima
Kakao preskup, najveće fabrike obustavljaju proizvodnju - poskupeće i čokolada
14.03.2024.•
1
Glavne afričke fabrike u Obali Slonovače i Gani koje prerađuju kakao obustavljaju rad jer ne mogu da priušte kupovinu sirove biljke u obliku zrna, naveli su trgovački izvori.
Naučnici ponovo upozorili: Francuzi jedu previše žabljih bataka, ugrožavaju prirodu
12.03.2024.•
1
Grupa naučnika i veterinara upozorila je da francuska potražnja za žabljim batacima uništava prirodu i preti vodozemcima u Aziji i jugoistočnoj Evropi.
U Italiji je nestašica pirinča od kog se pravi rižoto
10.03.2024.•
0
Italijani vole rižoto, ali uskoro bi ga mogli pripremati sve manje jer u Italiji vlada nestašica pirinča - proizvodi se sve manje, a cene drastično rastu.
Imaju previše vina: Australijski farmeri uništavaju milione čokota vinove loze
10.03.2024.•
3
U Australiji će biti unišeni milioni čokota vinove loze, a desetine miliona ostaće neiskorišćeno kako bi se smanjila prekomerna proizvodnja vina koja je snizila cene grožđa.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar