Pivo prave od otpadnih voda

Fabrika vode u Lisabonu, jedno od najvećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Portugaliji, recikliranu vodu ne samo da šalje za zalivanje ili u industrijske pogone, već od nje pravi i pivo.
Pivo prave od otpadnih voda
Foto: Pixabay (ilustracija)
"Aguas do Tejo Atlantico", deo grupe Vode Portugala, prima i tretira otpadne vode koje "proizvede" oko 750.000 stanovnika iz 23 opštine u oblastima Amadora, Lisabon i Oejraš. Tako direktno doprinosi javnom zdravlju, životnoj sredini i dobrobiti građana.
"Trudimo se da nema otpadne vode. To je sirovina koju transformišemo u ono što je dobro", rekao je grupi novinara iz Srbije koja je posetila Portugal u okviru projekta Puls Evrope - Medijske posete EU direktor komunikacija u fabrici Markuš Batista.
Prema njegovim rečima, u svetlu posledica klimatskih promena, nestašice resursa, nestabilnosti tržišta i snabdevanja, kao i recesije, cilj je "biti održiviji, više cirkularan".
 
Batista je istakao da je voda najvažniji resurs, da je ona bogatstvo i da od ljudi zavisi koliko će je i kako koristiti.
 
U fabrici sa jednim od najvećih zelenih krovova u Evropi, najpre se iz otpadnih voda uklanjanju krupniji i sitniji delovi otpada, zatim masnoće i prljavština, slede primarna sedimentacija, biološki tretman i sekundarna sedimentacija.
 
Ponekad je potrebno i uklanjanje azota i fosofora, a u poslednjoj fazi se radi dezinfekcija, zavisno od toga gde reciklirana voda ide.
 
U procesu prečišćavanja vode izdvaja se i mulj, koji se koristi za biomasu, a fabrika proizvodi i struju za svoje potrebe.
 
Deo tretirane vode se vraća u reku Težo i pozitivno deluje na njen biodiverzitet.
 
Voda se, rekao je Batista, prečišćava do nivoa koji je potreban za ono za šta će se koristiti - za zalivanje zelenih površina, uključujući golf terene, navodnjavanje u poljoprivredi, pranje ulica, u industriji, u proizvodnji zelene energije...
 
Godišnje se u postrojenju prečisti oko 2,5 miliona kubnih metara otpadnih voda.
 
Otpadne vode u fabrici mogu da se tretiraju i do nivoa koji omogućava da se od nje pravi pivo u čijoj je proizvodnji upravo kvalitet vode izuzetno važan.
 
Tako se od reciklirane vode u fabrici u Lisabonu pravi kraft pivo Vira (vira – doći će, reč se koristi i kod nazdravljanja kao "živeli" kod nas) sa ciljem da se ukaže na neophodnost ponovnog korišćenja vode i cirkularnu ekonomiju uopšte.
Namera proizvođača piva je i da bolje upozna javnost sa održivošću vode kao resursa.
 
Pivo Vira nije za prodaju, zadovoljstvo da ga probaju imaju samo oni koji posete fabriku.
 
"Proizvodi se da promeni mišljenje i podigne svest o značaju ponovnog korišćenja kako bi se sačuvao najvredniji resurs - voda", rekao je Batista.
 
Projekat "Vira – Okrenite koncept i umove" dobio je 2021. evropsku nagradu za inovacije u ponovnom korišćenju vode.

Teme

pivo
  • boger

    17.04.2023 23:31
    Zvuči realno
    Na primer, i moja otpadna voda izgledom podseća na pivo. Pa i ukusom na neka, verovatno...
  • Nemanja

    11.04.2023 15:19
    @@
    Ispravka, naša piva se prave od neprečišćene otpadne vode, kukuruznog slada i gomile veštačkih aroma, uz dodatak hemikalija za izazivanje žeđi.
    Ko god je ikad zgotovio 10 domaćih naspram 10 Budweisera ili Paulanera, zna vrlo dobro o čemu pričam :(
  • NS

    10.04.2023 16:30
    @Milan NS
    Vidim da opet svi znamo sve. A kako ono beše radi nuklearka? Ne sumnjam da znaš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.