
Pivo prave od otpadnih voda
Fabrika vode u Lisabonu, jedno od najvećih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Portugaliji, recikliranu vodu ne samo da šalje za zalivanje ili u industrijske pogone, već od nje pravi i pivo.

Foto: Pixabay (ilustracija)
"Aguas do Tejo Atlantico", deo grupe Vode Portugala, prima i tretira otpadne vode koje "proizvede" oko 750.000 stanovnika iz 23 opštine u oblastima Amadora, Lisabon i Oejraš. Tako direktno doprinosi javnom zdravlju, životnoj sredini i dobrobiti građana.
"Trudimo se da nema otpadne vode. To je sirovina koju transformišemo u ono što je dobro", rekao je grupi novinara iz Srbije koja je posetila Portugal u okviru projekta Puls Evrope - Medijske posete EU direktor komunikacija u fabrici Markuš Batista.
Prema njegovim rečima, u svetlu posledica klimatskih promena, nestašice resursa, nestabilnosti tržišta i snabdevanja, kao i recesije, cilj je "biti održiviji, više cirkularan".
Batista je istakao da je voda najvažniji resurs, da je ona bogatstvo i da od ljudi zavisi koliko će je i kako koristiti.
U fabrici sa jednim od najvećih zelenih krovova u Evropi, najpre se iz otpadnih voda uklanjanju krupniji i sitniji delovi otpada, zatim masnoće i prljavština, slede primarna sedimentacija, biološki tretman i sekundarna sedimentacija.
Ponekad je potrebno i uklanjanje azota i fosofora, a u poslednjoj fazi se radi dezinfekcija, zavisno od toga gde reciklirana voda ide.
U procesu prečišćavanja vode izdvaja se i mulj, koji se koristi za biomasu, a fabrika proizvodi i struju za svoje potrebe.
Deo tretirane vode se vraća u reku Težo i pozitivno deluje na njen biodiverzitet.
Voda se, rekao je Batista, prečišćava do nivoa koji je potreban za ono za šta će se koristiti - za zalivanje zelenih površina, uključujući golf terene, navodnjavanje u poljoprivredi, pranje ulica, u industriji, u proizvodnji zelene energije...
Godišnje se u postrojenju prečisti oko 2,5 miliona kubnih metara otpadnih voda.
Otpadne vode u fabrici mogu da se tretiraju i do nivoa koji omogućava da se od nje pravi pivo u čijoj je proizvodnji upravo kvalitet vode izuzetno važan.
Tako se od reciklirane vode u fabrici u Lisabonu pravi kraft pivo Vira (vira – doći će, reč se koristi i kod nazdravljanja kao "živeli" kod nas) sa ciljem da se ukaže na neophodnost ponovnog korišćenja vode i cirkularnu ekonomiju uopšte.
Namera proizvođača piva je i da bolje upozna javnost sa održivošću vode kao resursa.
Pivo Vira nije za prodaju, zadovoljstvo da ga probaju imaju samo oni koji posete fabriku.
"Proizvodi se da promeni mišljenje i podigne svest o značaju ponovnog korišćenja kako bi se sačuvao najvredniji resurs - voda", rekao je Batista.
Projekat "Vira – Okrenite koncept i umove" dobio je 2021. evropsku nagradu za inovacije u ponovnom korišćenju vode.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 4
boger
Nemanja
Ko god je ikad zgotovio 10 domaćih naspram 10 Budweisera ili Paulanera, zna vrlo dobro o čemu pričam :(
NS
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar