Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako

Ananas je tropsko voće koje potiče iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja širom tropskih područja sveta, uključujući i jugoistočnu Aziju, Afriku, Srednju i Južnu Ameriku i Havaje.
Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako
Foto: Pixabay
U prodavnicama se može pronaći tokom cele godine, ali kao i većina voća i povrća, ananas ima svoju sezonu kad je ovo voće najslađe i najsočnije. Sezona ananasa obično traje od marta do juna, u zavisnosti od područja i uslova uzgoja.
Važno je znati kako pravilno seći ove velike, šiljaste plodove. Ali pre nego što uopšte izvadite nož, svakako biste svoj ananas trebalo da okrenute naopako.
Okretanje ananasa naopako
 
Kada pripremate ananas za konzumaciju, važno ga je okrenuti naopako jer će to osigurati ravnomernu raspodelu sokova po celom plodu. Donji deo ploda je po pravilu mesto gde se talože šećeri pa ako preskočite ovaj korak, sve isečene kockice s vrha ananasa mogu biti pomalo bezukusne i smežurane. Ananas neće postati zreliji nakon što se ubere, pa kako biste osigurali najsočnije voće, planirajte unapred i stavite ga naopako čim se vratite iz kupovine.
 
Kako ananas ima bodljikave vrhove koji ne pružaju najbolju podlogu za skladištenje, prvo bi trebalo da odsečete vrh, a zatim ananas okrenute naopako na tanjir. Potom ga čvrsto omotajte plastičnom ili aluminijskom folijom kako se sokovi ne bi izlili.
 
Čak i ako ananas u frižider stavite pola sata pre sečenje, to će imati pozitivno dejstvo, ali ako možete, ostavite ga naopako nekoliko dana kako bi rezultat bio sočniji, slađi i ukusniji. Hladnoća može produžiti svežinu ananasa, ali ga možete čuvati i na sobnoj temperaturi.
 
Kada sokovi malo odleže, ananas je spreman za konzumaciju ili pripremu vaših omiljenih jela. Isecite ga na kriške debljine jednog centimetra, dodajte u voćnu salatu, ispecite na roštilju ili iskoristite za pripremu kolača.
 
Biranje savršenog, zrelog ananasa
 
Odabir savršenog, zrelog ananasa u prodavnici može biti pravi izazov. Za razliku od drugog voća, osim njegove boje i izgleda, potrebno je obratiti pažnju na teksturu, miris i težinu.
 
Kada ga kupujete u prodavnici, svakako potražite ananas koji ima živopisno i zdravo zeleno lišće, koje se smatra znakom svežine. Idealno bi bilo da spoljašnji deo ima zelenkasto-žutu nijansu, što može značiti da je plod potpuno zreo.
 
To je zato što ananas polako menja boju iz zelene u žutu dok sazreva, a prestaje da sazreva nakon što se ubere. Međutim, i zeleni ananas može biti zreo u nekim slučajevima, zbog čega je važno u obzir uzeti i druge faktore.
 
Poput drugog voća, tekstura ananasa vam može pomoći da odredite da li je potpuno zreo. Zreli ananas bi trebalo da ima čvrstu ljusku, ali i da bude lagano mekan kada ga stisnete. Ananas koji je potpuno čvrst ili tvrd kada se stisne verovatno neće biti potpuno zreo.
Jedan od najboljih načina da saznate da li je ananas zreo i spreman za uživanje jeste da ga pomirišete. Zreli ananas obično ima sladak miris na dnu ploda. Ako ananas nema nikakav miris, to može značiti da nije potpuno zreo. S druge strane, oštar ili gorak miris često ukazuje na to da je ananas možda prezreo.
 
Provera težine ananasa može biti delotvorna strategija za određivanje zrelosti. Potražite ananas koji se čini teškim za svoju veličinu, što često znači da je zreliji. U mnogim slučajevima težak ananas će biti sočniji, što znači da će verovatno biti slađi i ukusniji.
 
Jednostavan način da saznate da li je vaše voće potpuno zrelo je da lagano povučete lišće koje štrči s vrha ananasa. Prema nekima, lišće bi trebalo da se vrlo lako odvoji ako je ananas zreo. Lišće koje se teško povlači može biti znak da ananas nije potpuno zreo.
  • ljubitelj

    27.04.2023 07:15
    ananasa
    Više ima prezrelog nego nezrelog :(
  • Kupac

    26.04.2023 08:37
    Lep savet, ali kod nas se uglavnom prodaje nedovoljno zreo ananas za skupe pare, buđav na vrhu. I nikad ne znaššta ćeš dobiti kad ga rasečeš.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.