Kako odabrati savršen zreli ananas i zašto ga je važno okrenuti naopako
Ananas je tropsko voće koje potiče iz Južne Amerike, ali se danas uzgaja širom tropskih područja sveta, uključujući i jugoistočnu Aziju, Afriku, Srednju i Južnu Ameriku i Havaje.
Foto: Pixabay
U prodavnicama se može pronaći tokom cele godine, ali kao i većina voća i povrća, ananas ima svoju sezonu kad je ovo voće najslađe i najsočnije. Sezona ananasa obično traje od marta do juna, u zavisnosti od područja i uslova uzgoja.
Važno je znati kako pravilno seći ove velike, šiljaste plodove. Ali pre nego što uopšte izvadite nož, svakako biste svoj ananas trebalo da okrenute naopako.
Okretanje ananasa naopako
Kada pripremate ananas za konzumaciju, važno ga je okrenuti naopako jer će to osigurati ravnomernu raspodelu sokova po celom plodu. Donji deo ploda je po pravilu mesto gde se talože šećeri pa ako preskočite ovaj korak, sve isečene kockice s vrha ananasa mogu biti pomalo bezukusne i smežurane. Ananas neće postati zreliji nakon što se ubere, pa kako biste osigurali najsočnije voće, planirajte unapred i stavite ga naopako čim se vratite iz kupovine.
Kako ananas ima bodljikave vrhove koji ne pružaju najbolju podlogu za skladištenje, prvo bi trebalo da odsečete vrh, a zatim ananas okrenute naopako na tanjir. Potom ga čvrsto omotajte plastičnom ili aluminijskom folijom kako se sokovi ne bi izlili.
Čak i ako ananas u frižider stavite pola sata pre sečenje, to će imati pozitivno dejstvo, ali ako možete, ostavite ga naopako nekoliko dana kako bi rezultat bio sočniji, slađi i ukusniji. Hladnoća može produžiti svežinu ananasa, ali ga možete čuvati i na sobnoj temperaturi.
Kada sokovi malo odleže, ananas je spreman za konzumaciju ili pripremu vaših omiljenih jela. Isecite ga na kriške debljine jednog centimetra, dodajte u voćnu salatu, ispecite na roštilju ili iskoristite za pripremu kolača.
Biranje savršenog, zrelog ananasa
Odabir savršenog, zrelog ananasa u prodavnici može biti pravi izazov. Za razliku od drugog voća, osim njegove boje i izgleda, potrebno je obratiti pažnju na teksturu, miris i težinu.
Kada ga kupujete u prodavnici, svakako potražite ananas koji ima živopisno i zdravo zeleno lišće, koje se smatra znakom svežine. Idealno bi bilo da spoljašnji deo ima zelenkasto-žutu nijansu, što može značiti da je plod potpuno zreo.
To je zato što ananas polako menja boju iz zelene u žutu dok sazreva, a prestaje da sazreva nakon što se ubere. Međutim, i zeleni ananas može biti zreo u nekim slučajevima, zbog čega je važno u obzir uzeti i druge faktore.
Poput drugog voća, tekstura ananasa vam može pomoći da odredite da li je potpuno zreo. Zreli ananas bi trebalo da ima čvrstu ljusku, ali i da bude lagano mekan kada ga stisnete. Ananas koji je potpuno čvrst ili tvrd kada se stisne verovatno neće biti potpuno zreo.
Jedan od najboljih načina da saznate da li je ananas zreo i spreman za uživanje jeste da ga pomirišete. Zreli ananas obično ima sladak miris na dnu ploda. Ako ananas nema nikakav miris, to može značiti da nije potpuno zreo. S druge strane, oštar ili gorak miris često ukazuje na to da je ananas možda prezreo.
Provera težine ananasa može biti delotvorna strategija za određivanje zrelosti. Potražite ananas koji se čini teškim za svoju veličinu, što često znači da je zreliji. U mnogim slučajevima težak ananas će biti sočniji, što znači da će verovatno biti slađi i ukusniji.
Jednostavan način da saznate da li je vaše voće potpuno zrelo je da lagano povučete lišće koje štrči s vrha ananasa. Prema nekima, lišće bi trebalo da se vrlo lako odvoji ako je ananas zreo. Lišće koje se teško povlači može biti znak da ananas nije potpuno zreo.
Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Sir može da sadrži mikroplastiku: Pogledajte koje vrste su više kontaminirane
01.11.2025.•
2
Sir je mnogima neizostavan deo svakodnevne ishrane, ali iako deluje bezopasno, može predstavljati opasnost po zdravlje.
Moguće poskupljenje Nutele
30.10.2025.•
8
Nutela bi mogla uskoro da poskupi zbog lošeg roda lešnika u Italiji, prema podacima lokalnih poljoprivrednih udruženja.
Objavljena lista najboljih čokolada na svetu: Italija i Francuska na vrhu
26.10.2025.•
6
Prema najnovijem rangiranju sajta TasteAtlas, najbolje ocenjene čokolade na svetu dolaze iz Evrope, a dominiraju Italija, Francuska, Belgija i Švajcarska.
Italija i dalje proizvodi i izvozi najviše testenine
26.10.2025.•
0
Evropska unija proizvela je tokom prošle godine ukupno šest miliona tona testenine, u vrednosti od 9,1 milijarde evra, pre svega zahvaljujući ključnom doprinosu Italije, objavio je Evrostat.
Naučnici otkrili zašto je "najskuplja kafa na svetu" posebnog ukusa
26.10.2025.•
0
Kopi luvak, poznata i kao "kafa iz izmeta cibetke", već godinama važi za jednu od najskupljih i najegzotičnijih kafa na svetu.
Francuskom farmeru ukradeno dva miliona oraha vrednih 8.000 evra
26.10.2025.•
3
Jedan francuski farmer podneo je tužbu nakon što mu je ukradeno dva miliona oraha, pri čemu je pretrpeo neto gubitak između 6.000 i 8.000 evra.
Mekić: Proja zasluženo svrstana u 50 najboljih hlebova sveta, u Srbiji je nezaobilazna
23.10.2025.•
4
Profesor poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Cvijan Mekić istakao je da je CNN, svrstavši proju u 50 najboljih hlebova sveta, napravio dobar izbor jer je proja visokokvalitetan nutritivni proizvod.
Pad broja dece alergične na kikiriki zbog preporuka nutricionista
22.10.2025.•
0
Ažurirane prehrambene smernice u SAD značajno su smanjile broj dece sa specifičnim alergijama na hranu.
Objavljena nova lista 10 najgorih jela koja se jedu u Srbiji
19.10.2025.•
12
Prema najnovijoj listi gastro-vodiča TasteAtlas čak deset jela našlo se na listi najlošije ocenjenih specijaliteta iz Srbije, prema mišljenju korisnika širom sveta.
Skinula lososa sa trona: Pogledajte koja riba se smatra najzdravijom
15.10.2025.•
3
Ljubitelji morskih plodova biće oduševljeni kada otkriju da jedna posebna vrsta ribe donosi izvanredne zdravstvene koristi.
"Plazma" u Nigeriji: "Bambi" proizvodi keks u Africi
15.10.2025.•
7
Kompanija "Bambi" saopštila je da je u Lagosu, u Nigeriji, počela proizvodnja njenog poznatog brenda, keksa "Plazma".
Ako vam rižoto ispada slepljen: Sigurno pravite jednu od ovih grešaka
12.10.2025.•
1
Priprema rižota možda izgleda jednostavno, ali svi koji su ga barem jednom kuvali znaju da između kremastog i lepljivog postoji tanka granica.
Osam macutake pečuraka prodato za 4.800 evra
12.10.2025.•
0
Osam pečuraka macutake, koje su uzgojene u Tambasasajami na zapadu Japana, prodate su na pijaci u tom gradu po ceni od 850.000 jena (oko 4.800 evra).
Cene kakaoa drastično pale - ali to ne znači da će čokolada u Srbiji biti značajno jeftinija
12.10.2025.•
4
Cene kakaoa pale su na najniži nivo u poslednjih 20 meseci, čime je okončan dramatičan dvogodišnji rast koji je uzburkao tržište i pritiskao proizvođače čokolade širom sveta.
Kineske instant nudle iz supermarketa - šta je u njima i šta zapravo jedemo?
12.10.2025.•
12
Instant nudle - kineskei rezanci u kartonskim ili plastičnim kutijama i kesama retko ko nije barem jednom probao.
Evropski parlament zabranio upotrebu termina "šnicla" za proizvode bez mesa
08.10.2025.•
8
Evropski parlament je danas glasao za zabranu upotrebe termina kao što su šnicla (steak), kobasica i hamburger za proizvode koji ne sadrže meso.
SAD uvode carine od 107 odsto na italijansku testeninu
05.10.2025.•
0
Sjedinjene Američke Države najavile su da će od 1. januara 2026. godine uvesti carine u visini od 107 odsto na italijansku pastu, čime bi jedan od najvažnijih sektora italijanskog izvoza mogao biti ozbiljno ugrožen.
VIDEO Možda zvuči čudno: Komad crne čokolade daje bolji ukus bolonjez sosu
05.10.2025.•
3
U poslednje vreme Tiktok i Instagram preplavljeni su videima kuvara i food blogera koji u svoj bolonjez sos dodaju - kockicu tamne čokolade.
Ovaj neobični sastojak može da poboljša ukus vaše kafe: Evo kako
03.10.2025.•
0
Strastveni ljubitelji kafe uvek nastoje da poboljšaju doživljaj svoje omiljene šoljice.
Naučnici osvojili Ig Nobelovu nagradu proučavajući - sos za testeninu
01.10.2025.•
0
Na svečanosti održanoj na Harvardu i MIT-u dodeljene su Ig Nobelove nagrade, koje slave naučne radove koji su istovremeno zabavni i podsticajni za razmišljanje.
Švedski grad ima problema sa 2.000 tegli Nutele
01.10.2025.•
8
Švedski grad Malme ima mnogo problema, što se prvenstveno odnosi na kriminal. Odnedavno ima još jedan problem, a to je mnogo tegli Nutele.
Komentari 2
ljubitelj
Kupac
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar