
Ovo su najzdraviji sirevi na svetu
Dok su neke vrste sireva pune masnoća i soli i nemaju veliku nutritivnu vrednost, druge nude dovoljno proteina, vitamina i zdravih bakterija da bi se smatrale zdravim.

Foto: Pixabay
Kada je reč o sirevima, dijetetičari i nutricionisti se slažu da je ovo pet najzdravijih vrsta koje možemo jesti.
Mocarela
Sa 22,2 grama proteina na 100 grama, mocarela se smatra jednim od najzdravijih sireva. Ona ima niži udeo zasićenih masnoća i natrijuma, a dobar je izvor kalcijuma, fosfora i cinka, važnih za zdravlje kostiju. Takođe je dobar izvor bakterija Lactobacillus casei i Lactobacillus fermentum - dva vredna probiotika koji podstiču zdravlje creva.
Kozji sir
Mekani, kremasti sir ima mnoštvo zdravstvenih prednosti, uglavnom zahvaljujući činjenici da je napravljen od kozjeg mleka. Kozje mleko je bogato vitaminom A i riboflavinom (vitamin B2), a sadrži i manje laktoze od kravljeg mleka, što je dobra vest za one koji ne podnose laktozu.
Sveži sir
S visokim sadržajem belančevina i vitaminima B i B12, sveži sir već godinama je dobro poznata zdrava hrana. U 100 grama svežeg sira nalazi se 14 grama proteina zaslužnih za izgradnju mišića i osećaj sitosti. Mnoge marke svežeg sira takođe sadrže bakterije koje mogu pomoći u jačanju imuniteta i poboljšanju varenja.
Parmezan
Parmezan takođe ima dovoljno proteina i kalcijuma, ali i vrlo malo laktoze, zbog čega se lakše vari od većine sireva od kravljeg mleka. Takođe je bogat natrijumom pa ga ne treba jesti u velikim količinama.
Švajcarski sir
Ovaj rupičasti sir bio je u užem izboru za superhranu 2017, kada su korejski istraživači otkrili da sadrži važan probiotik nazvan Propionibacterium freudenreichii. Prema studijama, ovaj probiotik može pomoći u smanjenju upale, u borbi protiv infekcije pa čak i usporiti proces starenja. Švajcarski sir ima i zavidne količine vitamina B12, kalcijuma, fosfora i proteina.
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Istraživači obučavaju veštačku inteligenciju da otkriva lažno vino
10.12.2023.•
0
Prevaranti koji pokušavaju da podvale lažne kopije vrhunskog vina uskoro će morati da se suoče sa veštačkom inteligencijom jer su naučnici stvorili algoritam koji će da prati hemijski sastav vina.
Italijani za Božić bace 500.000 tona hrane
10.12.2023.•
0
Italijani svake godine tokom božićnih praznika bace u smeće 500.000 tona hrane, saopštilo je italijansko neporofitno udruženje potrošača Asoutenti, prenosi ANSA.
Ustanovljen Međunarodni dan krompira
10.12.2023.•
1
FAO je pozdravio je upostavljanje Međunarodnog dana krompira - 30. maja, uz ocenu da će "podići svest javnog mnjenja o ključnoj ulozi krompira u borbi protiv pothranjenosti".
Umak, namaz ili dodatak jelima: Kako da napravite pikantni humus?
08.12.2023.•
0
Humus je ukusan i hranljiv namaz koji se priprema od kuvanih leblebija, tahinija (susamovog putera), belog luka, limunovog soka i maslinovog ulja.
Čips od povrća: Zdraviji od onog od krompira ili ne?
07.12.2023.•
0
Čips od cvekle, graška, paškanata i šargarepe često se doživljava kao zdravija varijanta u odnosu na krompirov, a proizvođači takve grickalice reklamiraju uz poruke "manje masnoća" ili "više proteina"
Stručnjaci: Nemojte jesti zagoreli tost
07.12.2023.•
1
Ako volite reš pečenu hranu, niste jedini. Mnogi vole da pojedu zagoreli komad tosta, ali stručnjaci upozoravaju da je to opasno.
Njujorški restorani moraju da označe hranu s previše šećera
07.12.2023.•
0
Svi lanci s 15 ili više restorana u Njujorku na svojim jelovnicima će morati da označe hranu i piće koji premašuju dnevne količine dodatog šećera koje preporučuje američka Agencija za hranu i lekove.
Večera tokom Ramazana ušla u listu kulturnog nasleđa čovečanstva
06.12.2023.•
0
UNESKO je danas odobrio da se u listu kulturnog nasleđa čovečanstva upiše "iftar" - večernji obrok tokom muslimanskog meseca posta Ramazana.
Čaj od nane iz Hrvatske sa sastojcima iz Srbije - opasan po zdravlje
06.12.2023.•
12
Sistem Evropske unije za brzo obaveštavanje o bezbednosti hrane (RASFF) objavio je na svojim stranicama da se povlači još jedan proizvod.
SZO traži da se poveća porez na alkoholna i zaslađena pića
05.12.2023.•
2
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pozvala je vlasti širom sveta da povećaju poreze na alkoholna pića i slične proizvode koji trenutno nisu oporezovani, poput vina u pojedinim evropskim zemljama.
Ovo je najzdraviji doručak na svetu
03.12.2023.•
6
Den Buetner poslednjih 20 godina proučavao je navike ljudi koji žive 100 ili više godina, posebno hranu koju jedu.
Posle 12 godina istraživanja: Utvrđena veza između mediteranske dijete i kognitivnih sposobnosti
03.12.2023.•
1
Efekti ishrane na zdravlje su uvek složeni, ali sveukupno nalazi potkrepljuju ideju da ishrana može igrati ulogu u održavanju zdravlja mozga i smanjenju rizika od kognitivnih oštećenja kako starimo.
VIDEO: Svaki grozd ovog grožđa mora da ima isti prečnik i košta i do 400 evra
03.12.2023.•
1
Rubi roman je najskuplja sorta grožđa na svetu, a dolazi iz japanske prefekture Išikava.
VIDEO: Pržena piletina Merilend servirana je putnicima na Titaniku - ovo je priča iza ovog jela
03.12.2023.•
0
Jelovnik sa Titanika nedavno je prodat na aukciji za gotovo 100.000 evra, a on nam otkriva šta su putnici prvog razreda imali priliku da jedu na ovom brodu.
Konzervansi i aditivi na koje treba obratiti posebnu pažnju
03.12.2023.•
3
Idealno bi bilo da sve što jedemo napravimo sami od svežih sastojaka, ali to često nije moguće.
Možda niste svesni - ali sigurno znate kakvog su ukusa mlevene bube
03.12.2023.•
0
Jarko crvene lizalice, bombone, sladoledi pa i peciva sa prelivima često sadrže pigment "karmin", uobičajeni sastojak hrane, ali i kozmetičkih proizvoda.
Obojeno suncokretovo ulje prodavali kao maslinovo
02.12.2023.•
0
U Solunu su uhapšeni otac (80) i sin (36) zbog sumnje da su prodavali prerađeno suncokretovo ulje kao maslinovo, saopšteno je iz policije.
Kroasani sa kremom - nećete im odoleti
02.12.2023.•
0
Vikned je vreme kada možemo da se prepustimo slatkim užicima.
VIDEO: Holanđani su juče stavljali palačinke na glavu - evo zašto
30.11.2023.•
5
Mnogi Holanđani juče su pekli palačinke isključivo zbog jedne neobične tradicije.
Za zimu idealna: Pileća čorbica sa povrćem
29.11.2023.•
0
Hladnoća često budi želju za toplim obrocima koji mogu da vas ugreju.
Komentari 2
Kameni Jagodina
hemiju kakis hemiju.
Švajcarski sir?
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar