Italija zabranila "uzgojeno meso"

Italija je zabranila proizvodnju i prodaju uzgojenog mesa, navodeći kao razlog zdravstvene probleme i potrebu da se očuvaju uzgajivači stoke, čak i ako prodaja ovog proizvoda još nije odobrena u EU.
Italija zabranila "uzgojeno meso"
Foto: Pixabay (ilustracija)
Italija je tako postala prva zemlja u Evropskoj uniji koja je zabranila "uzgojeno meso", proizvedeno u laboratoriji od ćelija životinjskog tkiva.
 
Zakon koji je odobrio Parlament uz pretnju velikim kaznama zabranjuje i opisivanje proteina biljnog porekla kao "mesa".
Mnoge kompanije širom sveta prodaju "biljne alternative za meso" koje se reklamiraju kao rešenje za etička pitanja u vezi sa industrijskom poljoprivredom i rešenja za životnu sredinu.
 
Prodaja "uzgojenog mesa" je zasad dozvoljena u Singapuru i Sjedinjenim Državama, ali ne i u EU, iako su evropske kompanije prikupile sredstva za finansiranje istraživanja za to.
"Uzgojeno meso" EU smatra "novom hranom" i ono bi kao takvo, kao i svaki novi proizvod, trebalo da dobije dozvole za stavljanje u promet.
 
Italijanski ministar poljoprivrede Frančesko Lolobriđida rekao je da "uzgojeno meso prekida plemenit odnos između zemlje, čoveka i rada koji nas je milenijumima pratio i omogućavao nam da kultivišemo zemljište".
 
Italijanska nevladina "Međunarodna organizacija za zaštitu životinja" smatra je da je novi zakon nepotreban "pošto ‘uzgojeno meso’ još nije odobreno za ljudsku ishranu u Evropi i stoga se ne može plasirati na tržište".
  • Uh

    20.11.2023 08:50
    ..
    Ko zeli neka jede plastiku, ko ne zeli i ne treba da jede. Ali uslovaljvati NIKAKO! BRAVO za Italiju sto brine za zdravlje svojih ljudi. Nama se odavno prodaju otrovi i najgora hrana na svetu....ako neko mrzi sebe onda je to ocito Srbin!
  • NM

    17.11.2023 21:38
    To nikako. Ako ima pravog mesa stavite u vitrine, ako nema nemojte nam to prodavati kad vas molim

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Nemačka i Turska "zaratile" oko kebaba

Nemačka i Turska su ušle u sukob oko tradicionalnog specijaliteta kebaba, pri čemu je Berlin uložio žalbu na pokušaj Turske da ovo popularno ulično jelo dobije zaštićeni status u EU.

Znatno opala prodaja šampanjca

Prodaja šampanjca snažno je pala u prvoj polovini godine budući da su građani manje trošili, a trgovci su nagomilali zalihe.

Cene kafe će nastaviti da rastu

Cene kafe za krajnje potrošače nastaviće da rastu pošto klimatske promene, poremećaji u snabdevanju i novi propisi EU dovode do povećanja troškova za pržionice.