Da li ste znali da: Kada kupite voćni čaj - to je mahom šipak i hibiskus

Mame sa reklama, ali voćni čajevi nisu zdraviji od biljnih. Ako biramo samo po slici, velike su šanse da ćemo se prevariti.
Da li ste znali da: Kada kupite voćni čaj - to je mahom šipak i hibiskus
Foto: Pixabay
Ukus, miris, boja, kutija. Pitanje je šta više mami kupce. Od jabuke, nara, pomorandže. Taman da se zapitamo da li pijemo sok ili čaj?
 
"Kada kažemo - voćni čaj, prema propisima on mora da sadrži najmanje 50 odsto plodova od gajenih ili samoniklih biljaka da bi mogao da pripada toj kategoriji voćnog čaja", objašnjava prof. Nada Kovačević sa Farmaceutskog fakulteta.
Posebna vrsta su voćni čajevi sa aromom, na primer, divlje trešnje. Na jednoj od deklaracija takvih čajeva je navedeno da čaj sadrži samo šest odsto ploda divlje trešnje, cveta hibiskusa više 40 odsto, a ploda jabuke više od 27 odsto. Na kutiji piše da je u pitanju čaj sa aromom, ali pošto je tu i slika divlje trešnje, to može da se protumači kao obmana kupaca, kažu u republičkoj Uniji potrošača.
Proizvođače kontroliše inspekcija pri Ministrastvu poljoprivrede.
 
"Sve te arome koje se dodaju pripadaju kategoriji aditiva koji se koriste u prehrambenoj industriji, znači nisu opasni", kaže prof. Kovačević.
 
Na deklaraciji mora da se navede naziv proizvoda, zatim postupak pravljenja i sastojci. Isti propisi važe i za biljne čajeve. Ne smeju da sadrže veštačke arome, boje, ni pojačivače ukusa. Biljne sirovine se proveravaju više puta pre nego što budu upakovane u kesicu. Lekari ih najviše preporučuju kod prehlada.
 
"Ovi naši čajevi koji se koriste sadrže flavonoide, to su aktivne materije koje smiruju zapaljenske procese u organizmu, zatim sadrže vitamine A, B, C, sadrže etanine i minerale", objasnila je farmaceutkinja Ljiljana Basurović.
 
"Čaj se kontroliše u mikrobiološkoj laboratoriji koju vodi lekar specijalista mikrobiolog, proizvodi se kontrolišu i u farmaceutskoj laboratoriji koju vodi specijalista farmaceut, kontrola je uvoza, poluproizvoda i gotovog proizvoda", rekla je farmaceutkinja Dušanka Lončarević.
 
Biljni su, izgleda, zdraviji, ali voćni lepše mirišu. Međutim, svaki čaj sa aromom sadrži oko 40 odsto cveta hibiskusa, kao i plod jabuke i šipka, dok je arome obično manje od 10 odsto. Sastav je gotovo isti, ali cene nisu, od 200 do 1.000 dinara, pa i više.

Teme

čaj

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

VIDEO: Spljošteni kroasani novi hit

Kroasani su, zbog svoje hrskavosti i prozračne teksture mnogima omiljena peciva. Zato se ljubiteljima kroasana možda neće svideti to da su najnoviji hit kroasani koji se pre pečenja - spljošte.