U Španiji pronađeno najstarije vino: Napravljeno pre 2.000 godina

Na jugu Španije u gradu Karmona u pokrajini Andaluziji pronađeno je najstarije vino ikada, napravljeno pre oko 2.000 godina.
U Španiji pronađeno najstarije vino: Napravljeno pre 2.000 godina
Foto: Pixabay
Vino je crvenkasto-smeđe boje zbog hemijskih procesa koji su se odigrali tokom 2.000 godina i, sasvim moguće, punog ukusa, prenosi londonski Guardian.
Vino je otkriveno pored pogrebne urne u kojoj su pronađene kremirane kosti jednog Rimljanina.
Analiza stručnjaka sa Univerziteta u Kordobi utvrdila je da je reč o lokalnom vinu koje je po ukusu slično šeriju.
 
Pre ovog otkrića, koje je objavljeno u časopisu "Journal of Archaeological Science", najstarije sačuvano vino u tečnom stanju bila je flaša vina pronađena 1867. godine kod nemačkog grada Spejera, u staro-rimskom grobu, datirana oko 325. godine nove ere.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!

Teme

vino

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće

Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera

Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.

Minut pire: Koliko je zdrav?

Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.

Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?

Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.

Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom

Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi