
Taste Atlas objavio koji su najbolji začini na svetu: Među njima i mađarske papričice
Portal Taste Atlas sastavio je listu 100 najboljih začina i začinskih trava na svetu, a u nastavku donosimo top 10.

Foto: Pixabay
1. Pimentón de la Vera
Pimentón de la Vera zapravo je dimljena paprika koja se od 16. veka proizvodi isključivo u dolini La Vera, u pokrajini Kaseres u Španiji. Ovaj crveni začin dobija se mlevenjem sušene paprike u mirisni, pikantni, dimljeni prah.
Postala je popularna u 16. veku kada su španski konkvistadori doneli paprike iz Meksika kao poklon za kralja i kraljicu. U jesen, nakon berbe, najfinije paprike vešaju se na konce i ostave da se suše. Zatim se dime u hrastovom drvetu dve nedelje, čime se intenziviraju njihov ukus i boja.
2. Merquén
Merquén ili merkén je čileanski začin koji se dobija od duge, šiljate čili papričice koja se zove aji, caciocavra ili cacho de cabra. Papričice se uzgajaju širom regije Araukanija, beru se u februaru, kada promene boju iz zelene u crvenu, a tada se suše na suncu dok ne dobiju ljubičastu boju.
Osušene paprike se dime tako što vise iznad vatre. Nakon drugog sušenja na suncu ove paprike se melju. Prah se kombinuje s dimljenim semenkama korijandera i morskom solju, a mešavina začina treba da sadrži najmanje 70 odsto praha i ne više od 20 odsto soli. Mešavina začina naglašava bogat i zemljani ukus paprike, a naglasak je na dimljenom ukusu, dok ljutina ne dolazi toliko do izražaja.
3. Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény
Ovaj mađarski začin od paprike proizvodi se uz stroge mere kvaliteta mlevenjem osušenih različitih sorti paprike. Paprike moraju biti ravnomerno samlevene, a aroma pikantna, ali umerena.
Slatkastog je, voćnog okusa, a što je veći udeo kapsaicina u papričicama, to će krajnji proizvod biti ljući. Ova mlevena paprika koristi se kao začin u jelima poput variva, u jajima, ribi, testenini, krompiru ili u marinadama za pečeno meso.
4. Garam Masala
Garam masala je intenzivna i aromatična mešavina mlevenog cimeta, kumina, kardamoma, karanfilića i bibera u zrnu. Potiče iz severne Indije gde su zime obično hladnije nego u ostatku zemlje, a začini koji se koriste u garam masali razlikuju se od regije do regije.
Ime ovog začina se bukvalno može prevesti kao "ljuti sastojci", a ponekad se opisuje i kao "aromatična mešavina koja treba da zagreje telo".
5. Azafrán de la Mancha
Azafrán de la Mancha zapravo je šafran koji se uzgaja u Kastilji-La Manča u Španiji. Začin se proizvodi sušenjem biljke Crocus Sativus, cvetnog je i blago gorkog ukusa, a jelima u kojima se kuva daje sjajnu zlatno žutu boju.
Šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, čija je cena čak viša od cene zlata zbog mukotrpnog procesa berbe. Kako bi sačuvao svoj suptilni ukus, šafran koji se uzgaja u La Manči nikada se ne prodaje u prahu, već isključivo u obliku celih niti.
6. Basilico Genovese
Mirisni bosiljak pripada sorti Ocimum basilicum (slatki bosiljak), koji se tradicionalno uzgaja u pokrajinama Đenova, Savona i Imperija u Italiji. Ima intenzivnu aromu karanfilića i nadaleko je poznat kao neizostavan sastojak poznatog umaka Pesto alla Genovese.
Iako je dostupan osušen, bosiljak se najčešće koristi svež, dodaje se raznim jelima, i to pred kraj kuvanja, kako bi sačuvao svoj izuzetan ukus, piše Taste Atlas.
7. Szegedi Fűszerpaprika-őrlemény
Ova začinska paprika potiče iz okruga Segedin u Mađarskoj, a dobija se mlevenjem mahuna paprike. Boja ove mlevene paprike je intenzivno crvena, a miris jak i pikantan, sličan mirisu pečenog povrća. Ukus je sladak i tek blago ljut, zbog količine kapsaicina koja u ovom začinu nikada nije veća od 100 mg/kg.
U nekim ljućim varijantama segedinske paprike količina kapsaicina je veća, pa je paprika znatno ljućeg ukusa. U Mađarskoj je toliko popularna da ima čak i sopstveni muzej, a obično se koristi kao začin u varivima, gulašima ili mesu. Za Mađare ovo nije samo začin već i sama srž njihove kuhinje, koja jelima dodaje karakterističnu nijansu crvene boje i čini ih prepoznatljivim.
8. Chinantla Vanilla
Meksička regija Činantla jedino je mesto u svetu gde raste divlja vanila. Vanila pripada porodici orhideja, a ove biljke rastu u srcu šume, koristeći stabla srednje veličine kao što su citrusi i kakaovci kao oslonac.
Nakon što se sakupe, mahune vanile tradicionalno se pakuju u vrećice i ostavljaju na suncu po pet sati dnevno tokom 15 dana. Proces rezultira nežnim, mirisnim bobicama primamljive boje kafe. U prošlosti se plod nije koristio za kuvanje jer se astečkom caru Montezumi nudio kao danak, a žene su ga kombinovale s uljem semenki mamey kako bi kosu učinile sjajnom.
9. Sansho Pepper
Sansho biber je japanski začin karakterističan po svojim aromatičnim zrncima zelene boje i cvetnom, pikantnom ukusu s aromom sličnom limunu. Jedan je od sedam najpoznatijih japanskih začina i blisko je povezan sa sečuanskim biberom.
Grm se uzgaja u Japanu, ali i u Kini i Severnoj Koreji. Tradicionalno, sansho se koristi kao začin za ribu i jela s roštilja ili se posipa po unagi jeguljama na žaru. Izuzetno se dobro slaže s drugim začinima, poput susama i đumbira.
10. Galangal
Galangal je koren sličan đumbiru koji se naširoko koristi u tajlandskoj i indonežanskoj kuhinji kao aroma ili začin, karakterističan po svojoj oštroj aromi. Postoje dve vrste galangala: veći galangal koji je svetlije boje i suptilnije arome koristi se uglavnom u tajlandskoj kuhinji, i manji galangal, koji je poreklom iz Kine.
Galangal je tvrd i drvenast spolja, jakog mirisa citrusa iznutra. Brojnim jelima daje citrusnu notu, a važan je sastojak tajlandskih kari pasta. Galangal je poznat u nekoliko oblika: kao sveži koren, osušeni koren ili mleven u fini prah.
Ostatak s top liste 100 najboljih začina na svetu pogledajte OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Nivoi malo poznate hemikalije u evropskim vinima alarmantno porasli poslednjih decenija
27.04.2025.•
1
Nivoi malo poznate hemikalije trifluorsirćetne kiseline poznate kao TFA u evropskim vinima su alarmantno porasli poslednjih decenija.
Šta su bele tačkice koje se nalaze na jagodama?
27.04.2025.•
0
Jagode su mnogima omiljeno voće, a da li ste se ikada zapitali šta su zapravo bele tačkice koje se nalaze na njima?
Treba li brašno prosejati pre svake upotrebe?
27.04.2025.•
1
Iako je prosejavanje brašna uobičajen korak u klasičnim receptima, da li je ono zaista neophodno u baš svakoj pripremi?
Pirinač postaje sve otrovniji
27.04.2025.•
4
Studijom, čiji su rezultati objavljeni u naučnom listu "Lancet", utvrđeno je da će pirinač biti sve otrovniji usled zagrevanja atmosfere, tj. povećanja emisije ugljen-dioksida (CO2).
Poslastice zbog kojih uništavamo planetu: "Svet pistaća je trenutno potpuno presušio"
25.04.2025.•
2
Pomama za Dubai čokoladom izaziva nestašicu pistaća, dok je opsesija Zapada mačom dovela do pritiska na proizvodnju japanskog čaja u prahu.
FOTO, VIDEO: Francuski poslastičari napravili kolač od jagode dug skoro 122 metra
24.04.2025.•
0
"Naoružani" sa 4.000 jaja i kamionom šećera i slatke pavlake, francuski poslastičari završili su u sredu kolač sa jagodama dug čak 121,8 metara, za koji tvrde da je najduži na svetu.
Dobro je znati: Kako da čuvate uskršnja jaja posle praznika
21.04.2025.•
3
Nakon Uskrsa, ostaci praznične hrane često se vade iz frižidera. Umesto da ih bacate, bilo bi pametno da ih iskoristite narednih dana – uključujući i kuvana jaja.
Globalna potrošnja vina pala na najniži nivo u poslednjih 60 godina
20.04.2025.•
3
Svetska potrošnja vina u 2024. godini pala je na najniži nivo za više od šest decenija, saopštila je Međunarodna organizacija za vinovu lozu i vino (OIV).
Bobičasto voće ne bi trebalo da jedete svaki dan: Ovo su razlozi
20.04.2025.•
1
Bobičasto voće, poput jagoda, borovnica, malina i kupina, zasluženo je jedno od najzdravijih voća koje možemo uključiti u ishranu.
Zbog pomame za Dubai čokoladom - nestašica pistaća u svetu
20.04.2025.•
1
Promocija proizvoda na društvenoj mreži Tiktok je sada dovoljno moćna da utiče na poljoprivrede velikih država, kao što su Sjedinjene Američke Države i Iran.
Mača sve popularnije piće: Da li je zdravija od kafe?
20.04.2025.•
6
Iako je kafa vekovima nezaobilazan jutarnji ritual u gotovo svakom delu sveta, u poslednjih nekoliko godina mača preuzima pažnju ljubitelja zdravog života.
Prestaje proizvodnja Toblerone čokolade koja se pravila 56 godina
20.04.2025.•
6
Švajcarska čokolada Toblerone s tamnom čokoladom u pakovanju od 360 grama se ukida, što je rastužilo one koji vole ovu vrstu slatkiša.
Šta uraditi sa čuvarkućom od prošle godine?
19.04.2025.•
6
Na Veliki petak, tradicionalno se farbaju jaja za Vaskrs, a posebno mesto zauzima prvo ofarbano jaje - uvek crvene boje - koje se naziva čuvarkuća.
Još korisnih saveta: Kako skuvati jaja da ne ispucaju?
18.04.2025.•
1
Ako vam jaja tokom kuvanja redovno pucaju, ne brinite jer uz nekoliko jednostavnih trikova možete ih savršeno skuvati.
Najčešće greške prilikom pravljenja pice kod kuće
13.04.2025.•
3
Pica koju pravite kod kuće možda neće biti identična onoj iz restorana, ali to ne znači da je ne možete učiniti boljom i ukusnijom.
FOTO: Jedna kugla ovog sladoleda košta 7.000 dolara
13.04.2025.•
0
Japanska kompanija za proizvodnju sladoleda prikupila je neke od najređih sastojaka na svetu kako bi napravila sladoled koji košta skoro 7.000 dolara po kugli, dok cela porcija košta 15.000 dolara.
Limun je nastao ukrštanjem dve voćke
13.04.2025.•
1
Limun je namirnica koju gotovo svi koristimo, a najpoznatiji je kao izvor vitamina C.
Mali saveti: Kako da jaja ne puknu dok ih kuvate
13.04.2025.•
0
Verovatno ste se barem jednom susreli s problemom pucanja ljuske jaja tokom kuvanja.
Širataki testenina - rezanci koji skoro da ne sadrže kalorije
06.04.2025.•
0
Ljubitelji testenine znaju da ne smeju da preteruju s unosom testenine ukoliko ne žele da se ugoje previše.
Krompir se može pripremati na razne načine, ali jedan je najzdraviji
06.04.2025.•
2
Krompir je jedno od najpopularnijih povrća na svetu, bogat je vitaminima, vlaknima i mineralima koji su važni za održavanje zdravlja.
VIDEO Veliko uskršnje jaje od čokolade postavljeno u Napulju: Biće prodato za 12.000 evra
06.04.2025.•
0
U čast Napulju, poznata gradska fabrika čokolade "Gay-Odin" predstavila je uskršnje jaje od čokolade u sklopu kulturnog projekta Napoli Millenaria kojim se obeležava 2.500 godina postojanja tog grada.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar