
Taste Atlas objavio koji su najbolji začini na svetu: Među njima i mađarske papričice
Portal Taste Atlas sastavio je listu 100 najboljih začina i začinskih trava na svetu, a u nastavku donosimo top 10.

Foto: Pixabay
1. Pimentón de la Vera
Pimentón de la Vera zapravo je dimljena paprika koja se od 16. veka proizvodi isključivo u dolini La Vera, u pokrajini Kaseres u Španiji. Ovaj crveni začin dobija se mlevenjem sušene paprike u mirisni, pikantni, dimljeni prah.
Postala je popularna u 16. veku kada su španski konkvistadori doneli paprike iz Meksika kao poklon za kralja i kraljicu. U jesen, nakon berbe, najfinije paprike vešaju se na konce i ostave da se suše. Zatim se dime u hrastovom drvetu dve nedelje, čime se intenziviraju njihov ukus i boja.
2. Merquén
Merquén ili merkén je čileanski začin koji se dobija od duge, šiljate čili papričice koja se zove aji, caciocavra ili cacho de cabra. Papričice se uzgajaju širom regije Araukanija, beru se u februaru, kada promene boju iz zelene u crvenu, a tada se suše na suncu dok ne dobiju ljubičastu boju.
Osušene paprike se dime tako što vise iznad vatre. Nakon drugog sušenja na suncu ove paprike se melju. Prah se kombinuje s dimljenim semenkama korijandera i morskom solju, a mešavina začina treba da sadrži najmanje 70 odsto praha i ne više od 20 odsto soli. Mešavina začina naglašava bogat i zemljani ukus paprike, a naglasak je na dimljenom ukusu, dok ljutina ne dolazi toliko do izražaja.
3. Kalocsai Fűszerpaprika-őrlemény
Ovaj mađarski začin od paprike proizvodi se uz stroge mere kvaliteta mlevenjem osušenih različitih sorti paprike. Paprike moraju biti ravnomerno samlevene, a aroma pikantna, ali umerena.
Slatkastog je, voćnog okusa, a što je veći udeo kapsaicina u papričicama, to će krajnji proizvod biti ljući. Ova mlevena paprika koristi se kao začin u jelima poput variva, u jajima, ribi, testenini, krompiru ili u marinadama za pečeno meso.
4. Garam Masala
Garam masala je intenzivna i aromatična mešavina mlevenog cimeta, kumina, kardamoma, karanfilića i bibera u zrnu. Potiče iz severne Indije gde su zime obično hladnije nego u ostatku zemlje, a začini koji se koriste u garam masali razlikuju se od regije do regije.
Ime ovog začina se bukvalno može prevesti kao "ljuti sastojci", a ponekad se opisuje i kao "aromatična mešavina koja treba da zagreje telo".
5. Azafrán de la Mancha
Azafrán de la Mancha zapravo je šafran koji se uzgaja u Kastilji-La Manča u Španiji. Začin se proizvodi sušenjem biljke Crocus Sativus, cvetnog je i blago gorkog ukusa, a jelima u kojima se kuva daje sjajnu zlatno žutu boju.
Šafran je jedan od najskupljih začina na svetu, čija je cena čak viša od cene zlata zbog mukotrpnog procesa berbe. Kako bi sačuvao svoj suptilni ukus, šafran koji se uzgaja u La Manči nikada se ne prodaje u prahu, već isključivo u obliku celih niti.
6. Basilico Genovese
Mirisni bosiljak pripada sorti Ocimum basilicum (slatki bosiljak), koji se tradicionalno uzgaja u pokrajinama Đenova, Savona i Imperija u Italiji. Ima intenzivnu aromu karanfilića i nadaleko je poznat kao neizostavan sastojak poznatog umaka Pesto alla Genovese.
Iako je dostupan osušen, bosiljak se najčešće koristi svež, dodaje se raznim jelima, i to pred kraj kuvanja, kako bi sačuvao svoj izuzetan ukus, piše Taste Atlas.
7. Szegedi Fűszerpaprika-őrlemény
Ova začinska paprika potiče iz okruga Segedin u Mađarskoj, a dobija se mlevenjem mahuna paprike. Boja ove mlevene paprike je intenzivno crvena, a miris jak i pikantan, sličan mirisu pečenog povrća. Ukus je sladak i tek blago ljut, zbog količine kapsaicina koja u ovom začinu nikada nije veća od 100 mg/kg.
U nekim ljućim varijantama segedinske paprike količina kapsaicina je veća, pa je paprika znatno ljućeg ukusa. U Mađarskoj je toliko popularna da ima čak i sopstveni muzej, a obično se koristi kao začin u varivima, gulašima ili mesu. Za Mađare ovo nije samo začin već i sama srž njihove kuhinje, koja jelima dodaje karakterističnu nijansu crvene boje i čini ih prepoznatljivim.
8. Chinantla Vanilla
Meksička regija Činantla jedino je mesto u svetu gde raste divlja vanila. Vanila pripada porodici orhideja, a ove biljke rastu u srcu šume, koristeći stabla srednje veličine kao što su citrusi i kakaovci kao oslonac.
Nakon što se sakupe, mahune vanile tradicionalno se pakuju u vrećice i ostavljaju na suncu po pet sati dnevno tokom 15 dana. Proces rezultira nežnim, mirisnim bobicama primamljive boje kafe. U prošlosti se plod nije koristio za kuvanje jer se astečkom caru Montezumi nudio kao danak, a žene su ga kombinovale s uljem semenki mamey kako bi kosu učinile sjajnom.
9. Sansho Pepper
Sansho biber je japanski začin karakterističan po svojim aromatičnim zrncima zelene boje i cvetnom, pikantnom ukusu s aromom sličnom limunu. Jedan je od sedam najpoznatijih japanskih začina i blisko je povezan sa sečuanskim biberom.
Grm se uzgaja u Japanu, ali i u Kini i Severnoj Koreji. Tradicionalno, sansho se koristi kao začin za ribu i jela s roštilja ili se posipa po unagi jeguljama na žaru. Izuzetno se dobro slaže s drugim začinima, poput susama i đumbira.
10. Galangal
Galangal je koren sličan đumbiru koji se naširoko koristi u tajlandskoj i indonežanskoj kuhinji kao aroma ili začin, karakterističan po svojoj oštroj aromi. Postoje dve vrste galangala: veći galangal koji je svetlije boje i suptilnije arome koristi se uglavnom u tajlandskoj kuhinji, i manji galangal, koji je poreklom iz Kine.
Galangal je tvrd i drvenast spolja, jakog mirisa citrusa iznutra. Brojnim jelima daje citrusnu notu, a važan je sastojak tajlandskih kari pasta. Galangal je poznat u nekoliko oblika: kao sveži koren, osušeni koren ili mleven u fini prah.
Ostatak s top liste 100 najboljih začina na svetu pogledajte OVDE.
OBRATI PAŽNJU! Osvežili smo platformu sa muzičkim kanalima, a preko koje možete slušati i Radio 021. Preporučujemo vam novu kategoriju - LOUNGE, za baš dobar užitak i relax tokom dana. Vaš 021!
NAJČITANIJE U POSLEDNJIH 72H
Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće
Lista 12 vrsta voća sa najmanje šećera
15.06.2025.•
0
Mnogi ljudi unose više šećera nego što su svesni - iako ga najčešće povezuju s kolačima i gaziranim pićima, šećer se krije i u brojnim svakodnevnim namirnicama.
Minut pire: Koliko je zdrav?
14.06.2025.•
1
Instant ili minut pire krompir se često doživljava kao brza i praktična zamena za domaći pire - samo dodate vodu ili mleko, malo promešate i gotovo.
Magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca: Pogledajte ko rizikuje njegov nedostatak
13.06.2025.•
0
Poznato je da je kalcijum važan za zdrave kosti i jake mišiće. Međutim, manje je poznato da je magnezijum ključan za pravilno funkcionisanje srca.
VIDEO: Turski "kahvalti" je novi šampion među svetskim fruštucima, komplet lepinja na drugom mestu
11.06.2025.•
0
Komplet lepinja je u 2024. godini proglašena za najbolji doručak na svetu, a sad ju je s prvog mesta liste Taste Atlasa skinuo "kahvalti".
Đelato ili sladoled: U čemu je razlika?
06.06.2025.•
6
Iako na prvi pogled deluju isto, đelato i sladoled se značajno razlikuju — ne samo po ukusu, već i po sastavu, temperaturi, količini vazduha i načinu pripreme.
Ovo voće je najzdravije, kažu naučnici
05.06.2025.•
3
Zdrava ishrana bogata voćem i povrćem od suštinskog je značaja za očuvanje dobrog zdravlja.
"Lijete" suze dok sečete luk: Evo kako to da sprečite
01.06.2025.•
2
Sečenje luka postaje lak zadatak kada se prati metod za koji su naučnici sa Univerziteta Kornel utvrdili da najmanje iritira oči.
Milka pravi promene u pakovanjima: Lansira novu veličinu čokolade
01.06.2025.•
3
Kompanija koja stoji iza Milke, jedne od najpopularnijih čokolada na svetu, najavila je nove promene u pakovanjima, a očekuje se kako će se one implementirati u Evropi u narednih nekoliko nedelja.
Najavljene i nove deklaracije za meso: Moraće da se istakne koliko je meso staro
31.05.2025.•
8
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić kaže da za sve namirnice životinjskog porekla mora da se zna poreklo, kroz koje zemlje je pošiljka prošla, gde će biti skladištena i kako će biti korišćena.
Proizvodi koji umesto mlečne masti sadrže biljno ulje moraće da imaju istaknutu oznaku
30.05.2025.•
3
Ministar poljoprivrede Dragan Glamočić izjavio je da je usvojena Uredba o dodatnim zahtevima za stavljanje na tržište proizvoda sa mlečnom komponentom koji sadrže palmino ulje ili druga biljna ulja.
Greške koje kvare domaću supu
29.05.2025.•
0
Miris domaće supe koji se širi kuhinjom često budi uspomene na detinjstvo, nedeljne ručkove i toplinu porodičnog doma.
Pivo na Oktoberfestu poskupeće i ove godine
27.05.2025.•
1
Pivo na Oktoberfestu ponovo će poskupeti i na ovogodišnjem festivalu litar će koštati između 14,50 i 15,80 evra, saopštio je danas grad Minhen.
Zašto nikada ne bi trebalo ostavljati testeninu u cediljki
25.05.2025.•
0
Mnogi ljudi imaju naviku da ostavljaju testeninu u cediljki kako bi se u potpunosti ohladila dok pripremaju sos i druga jela, ali to nije najbolja metoda ako želite ukusno jelo.
Zašto se belance kuvanog jajeta slepi za ljusku i kako to da izbegnete
22.05.2025.•
1
Kuvali ste jaja - jedno se ljušti savršeno i u jednom potezu, dok se na drugom ljuska skida komadić po komadić, a s njom otpadaju i komadi belanca koje se lepi za membranu.
VIDEO: Uskoro u prodaji Nutela sa ukusom kikirikija
21.05.2025.•
1
Nutela je nedavno objavila uzbudljivu novost - nakon više od 60 godina postojanja, brend uvodi svoju prvu veliku inovaciju ukusa: "Nutella Peanut".
Jedan sastojak će sprečiti da vam se pirinač slepi tokom kuvanja
18.05.2025.•
2
Ukoliko se mučite da napravite pirinač tako da bude adekvatne teksture i ukusa, kuvarica Dženin Donofrio predlaže jednostavan trik - da prilikom kuvanja dodate malo maslinovog ulja.
Šta nikad ne bi trebalo raditi s limunom
18.05.2025.•
1
Limun je jedna od najkorišćenijih namirnica u kuhinji - dodajemo ga u vodu, prelive, kolače, ribu, čaj... Međutim, koliko god bio zdrav i svestran, postoje stvari koje jednostavno ne bi trebalo raditi
Ruski naučnici predložili izradu mesa pomoću 3D štampača
13.05.2025.•
3
Ruski naučnici predložili su izradu mesa pomoću 3D štampača.
Banane sve ugroženije zbog klimatskih promena
12.05.2025.•
0
Banane su sve ugroženije zbog klimatskih promena, dok proizvođači tvrde da ekstremni vremenski uslovi "ubijaju" njihove zasade, navodi se u izveštaju.
Obrok za dvoje najskuplji je u restoranima na Islandu i u Švajcarskoj, a najjeftiniji u Pakistanu
11.05.2025.•
1
Najskuplji obrok za dvoje u restoranu je u evropskim zemljama - na Islandu i u Švajcarskoj, gde je takav račun premašio 107 evra, a najjeftinije je ručati u restoranu u Pakistanu i Bangladešu.
Promene na konzervi koje znače da je hrana u njoj pokvarena
11.05.2025.•
0
Konzervirana hrana poput pasulja ili tunjevine može kriti opasnu bakteriju koja može uzrokovati paralizu, pa čak i smrt, upozorava stručnjak za higijenu Pol Džekson.
Komentari 0
Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar