Postoji razlog zašto začine ne treba držati u staklenim posudama

Većina začina može da zadrži svoj ukus više od pet godina, ali samo ako ih pravilno čuvate.
Postoji razlog zašto začine ne treba držati u staklenim posudama
Foto: Pixabay
Iako mnogi koriste staklene posude za odlaganje otvorenih namirnica, kada je reč o začinima, to nije pravilno.
 
Staklene posude u kojima držite začine mogu izgledati lepo i organizovano, ali predugim držanjem začina u njima može smanjiti intenzitet ukusa i mirisa. Ako primetite da vaši začini više promene boju i miris ili jednostavno nemaju miris, vreme je da ih bacite.
Naime, većina začina ima rok trajanja od dve do tri godine, ali prema Mattu Websteru iz Seasoned Pioneers, začine možemo koristiti i više od pet godina ako smo ih pravilno skladištili.
 
Webster upozorava da nikako ne bi trebalo koristiti prozirne posude za začine. On navodi da "začine uvek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite da sačuvate arome i teksturu začina".
Umesto toga, preporučuje da za začine koristite kesice jer to osigurava dugotrajnost proizvoda tako što ga štiti od oksidacije i održava ga suvim i svežim. On takođe preporučuje da začine držite dalje od izvora toplote poput rerne ili mašine za suđe.
  • logika

    31.05.2024 14:02
    citaju li oni sta kazu
    "začine uvek treba čuvati u hermetički zatvorenim i neprozirnim posudama ako želite da sačuvate arome i teksturu začina" znaci kupis zacin i onda ga cuvas godinama nenacet?
  • ma nemoj

    26.05.2024 17:02
    A kesice uz to omogućuju i da istu stvar platiš 5x više zbog sitnog pakovanja...
    Dovoljno je da staklenka bude u kredencu, naravno u onom delu bez "prozora"

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće