Ovih pet začina mogu da poboljšaju koncentraciju i pamćenje

Ukoliko želimo da radimo na svom kognitivnom zdravlju, u prehranu treba da uključimo razne namirnice koje će pozitivno uticati na naše zdravlje.
Ovih pet začina mogu da poboljšaju koncentraciju i pamćenje
Foto: Pixabay
Postoje nekoliko začina koji mogu uveliko poboljšati naše pamćenje i koncentraciju, tvrdi doktor Brendon Kroford, neurolog specijaliziran za zdravlje i lečenje mozga, prenosi Klix.ba.
Evo koji su to začini:
 
Cimet
 
Cimet je moćan izvor antioksidansa ključnih za zaštitu živčanih struktura od oksidativnog stresa. 
 
"Cimet takođe može da reguliše nivo šećera u krvi, što je ključno za održavanje kognitivnih funkcija i prevenciju neurodegenerativnih bolesti", rekao je dr Kroford.
Đumbir
 
"Poznat po svojim snažnim protivupalnim svojstvima, đumbir može da poboljša kognitivnu funkciju smanjenjem upale i oksidativnog stresa", dodao je doktor.
 
Takođe, đumbir pomaže u ravnoteži neurotransmitera, te poboljšava koncentraciju.
 
Kurkuma
 
Kurkuma je poznata po svojim protivupalnim i antioksidativnim svojstvima. 
 
Doktor Kroford govori o snazi kurkume, ističući aktivnu supstancu - kurkumin. Ona može pomoći u smanjenju upale i oksidativnog oštećenja u mozgu — faktora koji se često povezuju sa stanjima poput Alchajmerove bolesti.
 
"Kurkumin takođe podiže nivo moždanog hormona BDNF, koji povećava rast novih neurona i bori se protiv raznih degenerativnih procesa u mozgu", tvrdi doktor Kroford.
 
Muškatni oraščić
 
Muškatni oraščić može da poboljša pamćenje i spriječi degeneraciju živčanih puteva.
 
"Muškatni oraščić takođe ima učinke na poboljšanje raspoloženja, što može doprineti fokusiranijem i pozitivnijem mentalnom stanju", dodao je doktor.
Crni biber
 
Crni biber je dobro iskoristiti za zdravlje mozga u kombinaciji s kurkumom.
 
"Piperin, aktivna supstanca u crnom biberu, može da poveća apsorpciju kurkumina do 2.000 odsto. Ova kombinacija ne samo da pojačava dobrobiti kurkumina za mozak, već takođe pomaže u poboljšanju probave i apsorpcije hranljivih tvari, neizravno podupirući kognitivno zdravlje", zaključio je dr Kroford.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Hrana i piće