Velika stopa abortusa u Srbiji

Svetski dan kontracepcije biće obeležen sutra različitim aktivnostima i savetovalištima pod sloganom sloganom "Živi svoj život, saznaj svoja prava. Uči o kontracepciji", kako bi se ukazalo na koji način se mogu sprečiti neplanirane trudnoće i polno prenosive bolesti.

Svetski dan kontracepcije biće obeležen sutra različitim aktivnostima i savetovalištima pod sloganom sloganom "Živi svoj život, saznaj svoja prava. Uči o kontracepciji", kako bi se ukazalo na koji način se mogu sprečiti neplanirane trudnoće i polno prenosive bolesti.


Aktivnosti su usmerene na mlade od 15 do 24 godine koji imaju pravo na pristup tačnim informacijama o kontrapcepciji, ukazuju stručnjaci.

Među najefikasnije metode za sprečavanje neželjene trudnoće spadaju hormonska kontracepcija kao što je pilula, dok prezervativ pruža zaštitu od većine polno prenosivih bolesti.

"Pitajte ginekologa" je jedna od važnih poruka povodom Svetskog dana kontracepcije 2011. godine, jer su mladima u Srbiji dostupne pilule, kondomi, spirala, "pilula za jutro posle", a kako bi napravili pravi izbor, potrebno je da se dogovore sa ginekologom, ukazali su stručnjaci povodom obeležavanja tog dana. On će biti obeležen širom sveta uz uopzorenje stručnjaka da sve veći broj mladih stupaju u nezaštićene seksualne odnose.

Lekari savetuju da je veoma važno da se koristi savremena kontracepcija, da kasnije ne bi bilo posledica kao što su neželjena trudnoća, abortus ili seksualno prenosive infekcije.

Prošlogodišnji rezultati globalnog istraživanja pokazali su da iako 86 odsto mladih širom sveta prihvata sopstvenu odgovornost za korišćenje kontracepcije tokom seksualnog odnosa, a čak polovina njih imala je nezaštićen seksualni odnos sa novim partnerom.

Stručnjaci upozoravaju da nedovoljna informisanost i korišćenje kontracepcije osim polno prenosivih infekcija dovodi i do neželjenih trudnoća koje se često kod mladih završavaju abortusom.

Procene su da je u Srbiji stopa prekinutih trudnoća 90,5 odsto na 1.000 žena od 15 do 44 godina, po čemu je Srbija u vrhu zemalja u Evropi, ali i svetu.

  • asd

    27.09.2011 08:40
    Koliki je to zapravo procenat, 90,5% zena u Srbiji izvrsi abortus ili 905 zena u Srbiji izvrski abortus? Ako je prvo tacno znaci da svaka 10ta zena koju poznajem izmedju 15 i 44 godine nije izvrslia abortus? Nije bas dobro objavljivati nerazumnu, besmislenu statistiku.
  • Mama!

    27.09.2011 07:09
    Preporucujem!
    Odlican sajt na ovu temu!
    http://izaberizivot.com/
  • member

    25.09.2011 22:29
    posledica lose edukacije i primera koje imamo u medijima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.