Mladi u Srbiji imaju seks već sa 11 godina

Iako misle da je 18 godina idealno za stupanje u seksualne odnose, ispitani učenici u Novom Sadu, Somboru, Sirigu i Bačkom Jarku to čine već sa 11 godina.
Iako misle da je 18 godina idealno za stupanje u seksualne odnose, ispitani učenici u Novom Sadu, Somboru, Sirigu i Bačkom Jarku to čine već sa 11 godina.

Prema istraživanjima sprovedenim na uzorku od 610 učenika, uzrasta od 13 do 18 godina, prva seksualna iskustva dečaci su imali sa 11, 12 i 13 godina, a najveći procenat devojčica sa 16 godina.

"Ono što je alarmantno jeste što čak 63 odsto mladih smatra da prve informacije o reproduktivnom zdravlju treba da dobije od roditelja, a dobija je svega 30 odsto", objašnjava za "Novosti" koordinator programa Tanja Ilijazović. "To govori o tome da oni očekuju i imaju potrebu da razgovaraju sa roditeljima o stupanju u seksualni odnos, ali malo ko od roditelja ispuni ta njihova očekivanja".

Gotovo svi ispitani učenici znaju šta su polno prenosive bolesti, a pet odsto poznaje osobu svojih godina koja ima neku polno prenosivu bolest. Alarmantno je i što samo sedam odsto seksualno aktivnih koristi kontracepciju, a čak 22 odsto ispitanih učenica koristilo je "pilulu za dan posle", kao kontraceptivno sredstvo.

"Čak 25 odsto učenika poznaje vršnjakinju koja je imala abortus, što je takođe nezanemarljiv podatak" kaže sagovornica. "Mada su dobijeni podaci daleko od realnog, s obzirom na to da je mnogo učenika davalo socijalno poželjne odgovore, umesto iskrene, realno stanje je mnogo, mnogo gore."

Udruženje "Fokus" iz Novog Sada po drugi put je sprovelo program "Ti biraš", koji podrazumeva preventivnu i vršnjačku edukaciju u osnovnim i srednjim školama. Program "Ti biraš" odnosi se na reproduktivno zdravlje mladih, rizik ranog stupanja u seksualne odnose, prevenciju abortusa i polno prenosive bolesti. Pored informativnog upoznavanja sa ovim temama, program uključuje interaktivne radionice.

Program su sproveli akušerska sestra, psiholog, pedagog i lekar opšte prakse. Obučeno je 150 vršnjačkih edukatora iz 10 škola koji su preneli znanja i obuhvatili 5.000 svojih vršnjaka.

  • 17.02.2013 07:10
    naravno
    naravno da je tako kad je pink najgledanija televizija koja promovise pre svega prostituciju svaka serija i emisija su im takve najpre bi nju trebalo ukinuti ali verovatno dobro placaju pa nemozete
  • Milojicin mali

    14.02.2013 19:04
    @Anonimus - Kako vas nije sramota, vas medije
    Donekle ste u pravu, a odnekle i niste. Evo i "nekle": stvarno je skrnavo prikazivati tv sadržaje sa slobodnim scenama u terminima koji su dostupni deci, ali gde su tu roditelji? Moć daljinskog i roditelja koji zaista brinu o svom detetu je presudna. Ne treba očekivati da to umesto njih odrade nastavnici, ulica ili, nedajbože, televizija! Kao otac dečaka i devojčice itekako pazim šta se gleda i šta se priča. Moji su još mali, ali uloga roditelja je presudna. Moja supruga i ja trudimo se da im pre svega budemo uzori. Nema nikakve garancije da ćemo uspeti od njih da napravimo poštene ljude, ali poznajem previše roditelja koji se uopšte ne trude.
  • Anonimus

    13.02.2013 09:37
    Kako vas nije sramota, vas medije
    Čemu služe oni kružići sa brojevima. To vam je opravdanje da možete pornografiju da puštate u sred bela dana. Neki dan na ovom novom pinku u sred bela dana film gde on pruža njoj oralno zadovoljenje. Ona bar 20 godina mlađa i stidna kaže "ali dobila sam". A on mljacka li mljacka uz komentar "ne smeta mi". Mene bilo sramota samog sebe, a bio sam sam u sobi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Ljubav i sex

Koliko u proseku traje seks?

Rezultati istraživanja koje je sprovela kompanija LoveHoney pokazala je koliko parovi vremena daju predigri, pa i samom seksu.

Tri omiljene seks poze muškaraca

Čak 800 muškaraca je istaklo da im tri poze pružaju najveće zadovoljstvo, kao i da im je pogled tada na svoje partnerke veoma uzbudljiv.

Najbolje poze za oralni seks

Ponavljanje istih poteza, na istim mestima može vas dovesti do monotonog seksa, zbog čega bi s vremena na vreme trebalo da uvodite neke nove igre.

Pet pitanja za bolji seks

Iako je mnogim ženama neprijatno da razgovaraju o seksu, to može da ima višestruku korist za samu vezu sa partnerom.

Koliko je seksa potrebno za sreću

Gotovo polovina bračnih parova ima seksualne odnose dva puta mesečno, pokazali su rezultati novog istraživanja naučnika sa Kinsli univerziteta u Americi.