Otvara se memorijalni centar u čast Jovanke Orleanke

U Ruanu će u subotu biti otvoren memorijalni centar u čast Jovanke Orleanke, legendarne francuske junakinje stogodišnjeg rata protiv Engleske u 15. veku.
U Ruanu će u subotu biti otvoren memorijalni centar u čast Jovanke Orleanke, legendarne francuske junakinje stogodišnjeg rata protiv Engleske u 15. veku.

Memorijalni centar je izgrađen u francuskom gradu Ruan, u oblasti Normandije na severo-zapadu zemlje, na mestu gde još postoje tragovi crkvenog suda koji je Jovanku Orleanku osudio na lomaču zbog jeresi 1431. godine.

Jovanku Orleanku su zarobili vojnici vojvode od Burgundije, tadašnjeg neprijatelja francuske kraljevine i prebacili je 1430. godine u Ruan, tada pod engleskom okupacijom. Pet meseci kasnije francuska junakinja je živa spaljena na lomači zbog jeresi, ali ju je crkveni sud 25 godina kasnije rehabilitovao.

Jovanka Orleanka, na francuskom Žan D'Ark (Jeanne d'Arc), dobila je ime po gradu Orleanu odakle je 1429. godine proterala Engleze.

Memorijalni centar površine od oko 1.000 kvadratnih metara nudi posetiocima filmsku predstavu u 3D verziji o suđenju Jovanki Orleanki.

Heroina je bila inspiracija za opere, pozorišne komade i filmove. Poznati su opera "Jovanka Orleanka" Đuzepea Verdija, kao i filmovi "Stradanje Jovanke Orleanke" Karla Teodora Drejera i "Jovanka Orleanka" Lika Besona, s Milom Jovović u glavnoj ulozi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja