Turistički bum u Černobilju

Zona sumraka od pre 30 godina danas je turistička atrakcija.

U aprilu 1986. godine eksplodirao je reaktor četiri černobiljske nuklearne elektrane, ispuštajući velike količine radioaktivnih hemikalija u vazduh, koje su zagadile milione kvadratnih kilometara.

Oko 50 hiljada stanovnika obližnjeg grada Pripjata, koji su sovjetske vlasti sagradile za radnike elektrane, moralo je da se iseli u roku od dva dana.

Na mestu eksplozije poginulo je 30 ljudi, a još nekoliko hiljada od posledica zračenja. Danas je Pripjat bezbedan, ali Grad duhova obilaze samo turisti. Međutim, u oblast nije moguće zaputiti se tek tako - za obilazak vam je potrebna dozvola vlade. U Kijevu već nekoliko godina cvetaju turistički aranžmani koji nude jednodnevni obilazak Černobilja i Pripjata, a po želji tamo možete i da prespavate. Cene su 'paprene', pa najjeftinija tura iz Kijeva košta oko 67 evra, a skuplje i iznad 306 evra.

Skuplje su, naravno, solo ture i one na engleskom, a popust dobijate na grupne, kao i ture na ruskom. Takođe ne morate da brinete da li ćete otići ozračeni - na kraju svake posete vrši se skrinig. 

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja