Protestovali goli na aerodromu

Članovi nemačke Piratske stranke skinuli su svu odeću i prošetali berlinskim aerodromom u znak protesta protiv najnovijih bezbednosnih mera za putnike koje je uvela Nemačka.


Članovi nemačke Piratske stranke skinuli su svu odeću i prošetali berlinskim aerodromom u znak protesta protiv najnovijih bezbednosnih mera za putnike koje je uvela Nemačka. Demonstranti su po telima ispisali slogane kao "Imate li šta da sakrijete?" ili "Budite poslušan građanin - skinite pantalone", a zapanjenim putnicima su delili promotivne letke na kojima su objasnili razloge svog nezadovoljstva.

Kako bi dodatno upozorili na povredu privatnosti koje donose nove bezbedonosne mere, jedna demonstrantkinja je na donji deo leđa napisala "pelena" sa strelicom koja pokazuje prema donjem rublju i "proteza" na svoju desnu nogu. Upozorenje "pirsing" stavila je na prsa, a strelica pokazuje prema njenim grudima.

Berlinska vazdušna luka je među prvima uvela najnovije skenere čitavog tela koji koristeći visokofrekventne radio talase "do gole kože" skidaju svakog putnika na pregledu. Sve što putnik nosi ispod odeće, od oružja do droge, biće otkriveno prilikom skeniranja. Međutim, isto tako, skeneri otkrivaju jasan oblik tela sa genitalijama, pa čak i implantate, kontracepcijska i medicinska pomagala. Upravo zbog toga nove bezbednosne mere izazvale su snažne reakcije javnosti zbog povrede privatnosti. "Ulje na vatru" dodato je kada je saopšteno kako skeneri ne mogu da otkriju neke moderne tipove eksploziva kao i drogu skrivenu unutar telesnih otvora.

Demonstranti traže uklanjanje skenera za celo telo i zaključuju da povreda privatnosti nije u nivou sigurnosti koje pružaju upravo zbog ranije spomenutih nedostataka nove tehnologije.
  • lupo

    14.12.2010 10:55
    mekis
    Pa da nista pametnijeg se nisu sjetili vec da se poskidaju.Mora da su ped..ri.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja