Zašto turisti neće na Kopaonik?

Uprkos investicijama u obnovu žičara i smeštajnog kapaciteta u najvećem zimskom turističkom centru u Srbiji, tekuća sezona nastavlja negativan trend započet još pre dve godine.
Uprkos investicijama u obnovu žičara i smeštajnog kapaciteta u najvećem zimskom turističkom centru u Srbiji, tekuća sezona nastavlja negativan trend započet još pre dve godine. Najlakše je za lošu posetu okriviti viznu liberalizaciju i aktuelnu krizu, ali uporedni podaci pokazuju da je značajniji problem što Kopaonik nudi manje za više novca nego konkurencija u okruženju, pa čak i u zapadnoj Evropi.

Predstavnici domaćih turističkih agencija veruju da su vizna liberalizacija i još uvek aktuelna finansijska kriza glavni uzroci smanjenog interesovanja za turističke aranžmane za Kopaonik. Iako statistički podaci za ovu zimu neće biti dostupni još nekoliko meseci, uočljivo je nastavljanje negativnog trenda započetog 2009. godine. Turisti iz Srbije sve više se odlučuju za odlazak u Italiju, Francusku, Austriju ili Bugarsku, gde im se nudi raznovrsna usluga po konkurentnim cenama, piše magazin Preko ramena.

Špic turističkog prometa na planinskim destinacijama u Srbiji dogodio se 2007. i 2008. godine, kada je na našim planinama beleženo preko 1,9 miliona noćenja. Međutim, podaci iz istraživanja Saše Đogovića iz Instituta za istraživanje tržišta pokazuju da je u 2009. godini taj broj smanjen gotovo za trećinu, na oko 1,2 miliona noćenja. Kopaonik je u 2009. godini zabeležio pad od 23,6% u broju noćenja, a u 2010. godini čak 28%. “I dalje dominiraju domaći turisti, ali imajući u vidu viznu liberalizaciju i opšti pad standarda i oni polako odlaze. Saobraćajna infrastruktura i turistička suprastruktura su delimično poboljšani, ali su još uvek ispod nivoa nekih jeftinijih skijališta u neposrednom okruženju, pre svega Bugarskoj. Vlasnici smeštaja na Kopaoniku vode nefleksibilnu cenovnu politiku, ekonomski su autistični, jer ne uzimaju u obzir celokupnu finansijsku situaciju“, napominje Đogović.

On je sproveo komparativnu analizu cena smeštaja na Kopaoniku, Zlatiboru, Jahorini i Banskom po kojoj je Kopaonik lider – ali u negativnom smislu. Smeštaj u hotelu od četiri zvezdice se u Banskom u Bugarskoj mogao naći i po ceni od 19 evra po noćenju, dok je, istovremeno, na Kopaoniku trebalo izdvojiti najmanje 55 evra za jednu noć u smeštaju iste kategorije. Istraživanje pokazuje i da od četiri pomenuta zimska centra Bansko ima najbolje izgrađenu suprastrukturu (staze, žičare), ali i da je cenovno najkonkurentniji.

Tek mali broj vlasnika smeštaja na Kopaoniku ne povodi se za poslovnom politikom vodećih hotelijera, koji uprkos sve slabijoj poseti ne snižavaju cene. Ukupnom lošem utisku doprinosi i podatak da je Zlatibor, druga planinska turistička destinacija u zemlji, u prošloj godini zabeležio rast od četiri odsto.
  • BOba

    04.03.2011 13:39
    Kopaonik i ostali
    Ima jos jedna stvar koju ne smemo smesti sa uma. Prva i druga nedelja januara su top sezona kod nas a mrtva sezona u Austriji i Italiji da ne kazem Francuskoj ( ali je on jako daleko) Austrija, ukoliko ne idete u ski centre koji ne silaze sa TV-a platite sledece: 08-15.01 hotel sa *** 7 polupansiona za dve odrasle osobe i dete 660 euro UKUPNO. Zicara za odrasle 154 euro i za dete 80 euro. Mesto se zove Rauris i nalazi se 15 km od Zellam zee i Kapruna. Put sa diesel autom kosta tamo i nazad 120euro. A sad vi izracunajte koliko je to ovde
  • Srafciger

    04.03.2011 08:42
    Alternative
    Zimovalista u Slovackoj su na 6 sati voznje odlicnim putevima, a ne Ibarskom magistralom. Cene su, naravno, mnogo nize nego kod nas.

    Postoji cak i Semenik u BANATU, u Rumuniji. Do tamo se stize za manje od 4 sata iz Novog Sada. Mozete zamisliti kakve su cene tamo.
  • staracstol

    04.03.2011 07:45
    staracstol@yahoo.com
    Jedina "komparativna" prednost Kopaonika u odnosu na sve druge centre je to sto nema sanse da te uhapse i isporuce za stvari koje si radio il u ratu il u tudjoj zemlji. Klijentela je sad uglavnom il u majcici Rusiji il u zatvoru a normalni sa takima nece nista da imaju.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja