Manje domaćih, više stranih turista

U Srbiji je za devet meseci ove godine boravilo 1,59 miliona turista, što je za devet odsto manje nego u istom periodu prošle godine, objavila je u utorak Turistička organizacija Srbije (TOS).
Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, od ukupnog broja turista domaćih je bilo jedan milion što je 13 odsto manje, ali je broj stranih u prvih devet meseci ove godine porastao za dva procenta, na 506.540.

Podaci o turističkoj poseti Srbiji u periodu januar-septembar 2009., ne obuhvataju pokrajinu Kosovo i Metohija. U periodu od januara do septembra ove godine ostvareno je 5,5 miliona noćenja što je četiri odsto manje nego u istom periodu prošle godine. Domaći turisti su ostvarili 4,4 miliona noćenja što je za sedam odsto manje nego lane, a strani turisti 1,7 miliona noćenja, što je sedam odsto više u poređenju sa prethodnom godinom. Domaći gosti su najviše boravili u banjama i na planinama, a stranci u većim gradovima.

Mereno brojem noćenja, domaći turisti u periodu januar-septembra 2009. godine najviše su boravili u Vrnjačkoj Banji, na Zlatiboru i u Beogradu. Strani turisti su, mereno brojem noćenja, najviše boravili u Beogradu, Novom Sadu i Nišu. Broj noćenja stranih turista u Beogradu je veći od 600.000 što je za 13 odsto više nego u istom periodu 2008. godine, na Kopaoniku je broj stranih turista opao za 21 odsto, a najviše u Banji Koviljači - za 25 odsto. Većina stranih tuirista u Srbiji su iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Nemačke. Za devet meseci ove godine, turisti iz Crne Gore ostvarili su više od 100.000 noćenja što je za 27 odsto manje nego 2008. godine.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja