Srbija među najbezbednijim turističkim destinacijama

Srbija se nalazi na spisku najbezbedinijih zemalja za turiste, prenosi Yahoo News.
Srbija se nalazi na spisku najbezbedinijih zemalja za turiste, prenosi Yahoo News.

Naime, nakon brutalnih silovanja i ubistava posetilaca u Brazilu i Indiji, kanadsko Ministarstvo spoljnih poslova sačinilo je interaktivnu mapu, pomoću koje posetioci mogu da se informišu o bezbednosti u državi koju žele da posete.

Zelenom bojom označene su države koje važe za najbezbednije, i u njih spadaju Sjedinjene Američke države, Australija i Novi Zeland, kao i najveći deo Evrope. Što se regiona tiče, zemlje okruženja su uglavnom bezbedne, osim Bosne i Hercegovine, gde se preporučuje "povećan oprez", i Albanije, gde se preporučuje "izbegavanje pojedinih oblasti". Kosovo na ovoj mapi nije obeleženo kao posebna država, ali jeste označeno kao odredište gde se preporučuje "izbegavanje pojedinih oblasti".

Najnebezbednije države na svetu su, prema njihovim podacima, Severna Koreja, Sirija, Irak, Avganistan, Mali, Niger, Sudan, Južni Sudan, Centralnoafrička republika i Somalija, za koje se turistima ne preporučuje bilo kakav oblik putovanja.

Šta je dovelo do pravljenja ove mape?

Posete  Indiji opale su za 25 odsto od kako je u decembru prošle godine grupa muškaraca silovala devojku u autobusu u Nju Delhiju, a čak 35 odsto kada su u pitanju žene-putnici. Ti podaci su sakupljeni pre 16 marta kada je jednu Švajcarkinju, dok je  obilazila centralnu Indiju u pratnji muža, silovalo osam muškaraca.

U centralnoindijskoj državi Madhja Pradeš svakog dana se dogodi minimum devet silovanja, pokazuju podaci koje je objavio "Vašington Post". U Brazilu, gde je američku turstkinju silovalo tri muškarca, broj prijavljenih silovanja porastao je za 150 odsto od 2009. godine.

Zato ne iznenađuje da su Brazil i Indija među najopasnijim zemljama za posetiti, a što se može zaključiti i prema interaktivnoj mapi koju je napravilo kanadsko Ministarstvo inostranih poslova.

Zemlje koje treba u potpunosti izbegavati

Ali ove zemlje i dalje nisu najopasnije: Severna Koreja, Sirija, Irak, Iran, Avganistan, Mali, Niger, Sudan, Južni Sudan, Centralna Afrička Republika i Somalija su zemlje gde je potencijalnim turistima preporučeno da ih potpuno zaobiđu.

Za ostale zemlje, kao što je Libija, turistima se savetuje da izbegnu putovanje ako baš nije neophodno. Ova mapa takođe obuhvata regije koje treba zaobilaziti, kao i vreme kad treba, a kad ne treba putovati. U Pakistanu, na primer, turisti treba da izbegavaju:

- područja gde ima vojne ili militantne aktivnosti,
- sva granična područja, osim graničnog prelaza Vaghe
- područje Kašmira, uključujući i Azad Kašmir
- pokrajinu Balučistan, uključujući i grad Kvetu
- provinciju Hajber- Pahtunva, uključujući i Svat, grad Pešavar i prolaz Hajber
- i plemenskim područjima kojima upravlja država

U Meksiku, oni koji putuju u Monterej, u državi Novi Leon, trebalo bi da izbegnu kretanje ulicama posle zalaska sunca, kao i da se drže predgrađa San Pedro Garza Garsia.

Pa, gde je sigurno putovati?

Autralija, Bocvana, Kanada, Čile, veći deo Evrope, Grenland, Island, Novi Zeland, Malezija, Južna Koreja, SAD, i Urugvaj pokazuju podaci agencije.
Savet je da bez obzira gde planirate da putujete, više puta proverite onlajn savete za putovanja: jednom kad planirate put, i drugi put neposredno pred polazak.

  • 03.05.2013 22:03
    Steta je samo stao nas vecina stranaca zaobilazi jer ako kazete Srbija, oni misle na Sibir(iju).
  • 07.04.2013 20:03
    Iskustvo
    Po mom mišljenju jeste jedna od najbezbednijih.
    Mislim da takvo mišljenje ima većina naših ljudi koja je puno putovala po svetu...Takođe i stranci koji dolaze ovde,većina njih ima izuzetno pozitivne utiske i reči hvale...
  • 06.04.2013 08:06
    @zox
    Pozivam sve da pogledaju na Wikipediji statistiku za number of homicides po državama.Srbija ima manje ubistava nego bilo koja susednih država. Manju stopu imaju samo skandinavske zemlje. E sad, što mediji "pumpaju", to je druga stvar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja