FOTO: Ostrva kojima vladaju mačke

Na istočnoj obali Japana nalaze se malena ostrva Taširodžima i Aošima, kojima suvereno vlada mačja populacija.
Na istočnoj obali Japana nalaze se malena ostrva Taširodžima i Aošima, kojima suvereno vlada mačja populacija.

Tokom '50-ih godina, ostrvo je imalo nešto više od hiljadu stanovnika, od kojih je većina držala mačke kako bi regulisali populaciju miševa. Ljudska populacija se, u međuvremenu, smanjila na stotinjak osoba, uglavnom starijih od 70 godina, dok je mačja počela da cveta.

Ostrvima bukvalno vladaju mačke. Čak je razvijena čitava kultura oko njih, poput pravila o zabranjenom dovođenju pasa na ostrvo, pa do oltara posvećenog mačkama i zgrada u obliku mačke. Veterinari redovno posećuju ostrvo kako bi brinuli o zdravlju životinja.

Klubu "mačjih ostrva" pridružilo se i ostrvo Aošima, koje ima nekih 15-ak ljudskih stanovnika, uglavnom starijih. Za razliku od opadajuće ljudske populacije, mačja svakodnevno raste, a fotografije, koje su nedavno preplavile Tviter, doprinele su popularnosti ostrva i privlačenju određenog broja turista.

Ipak, zbog malog broja ljudskih stanovnika, mačke na ovom ostrvu još uvek nisu dobile besplatnu zdravstvenu negu niti posebna pravila.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja