"Jat ervejz" spao na sedam aviona

Nacionalna avio-kompanija "Jat ervejz" nikada nije poslovala sa tako malo aviona kao ovih dana.

Nacionalna avio-kompanija "Jat ervejz" nikada nije poslovala sa tako malo aviona kao ovih dana.

U nedelju je, kako saznajemo, u saobraćaju bilo samo sedam letelica, što je upola manje nego prošle godine u isto vreme. Plan koji je menadžment kompanije postavio - 1,5 miliona putnika do kraja godine, sigurno neće biti ostvaren, a upućeni tvrde da će broj biti znatno ispod miliona. Vlada je formirala radnu grupu koja treba da raspiše tender za izbor za savetnika u prodaji.

Nacionalni avio-prevoznik takođe ima mnogo manje letova ove godine i to naročito u čarter saobraćaju, gde su strane kompanije preuzele dobar deo kolača. Turski, egipatski i tunišanski prevoznici ove godine nemaju problema sa dobijanjem dozvola za prevoz putnika iz Srbije, pa "Jat" u čarter saobraćaju ima mnogo manje polazaka nego 2009.

Ipak, i na redovnim linijama je nekoliko meseci unazad red letenja značajno redukovan i broj frekvencija smanjen, a jedan od glavnih razloga je, kako saznajemo, manjak letelica. Tako, na primer, za Istanbul kompanija umesto pet ili šest puta nedeljno leti dva do tri puta, a veći deo profita ubira "Turkiš erlajnz". I pored svega, upućeni tvrde da je u ovom trenutku, odnosno u špicu sezone, domaćem prevozniku potrebno najmanje 12 aviona koji su u mogućnosti da saobraćaju.

U "Jatu" tvrde da obavljaju saobraćaj sa 10 letelica, a kako dodaju, povratkom dodatnih remontovanih motora iz nemačke kompanije "Lufthanza tehnik", koji se očekuje do kraja juna, nacionalni avio-prevoznik imaće ukupno 12 aviona u vazduhu. "Tokom jeseni ove godine "Jat ervejz" će dodatno dopuniti flotu sa dva nova, moderna i veća aviona "boing 737-700", koji će biti uzeti u zakup", navode u kompaniji. Kako će to, međutim, biti realizovano, još je nejasno, s obzirom da "Jat" još ne dobija kredit od banaka od 40 miliona evra, koji je već odobren!

Osvrćući se na čarter saobraćaj za ovu sezonu, u "Jatu" pojašnjavaju da je za ovu godinu ugovoreno ukupno 319 čarter letova, te da je to prilično isti obim polazaka kao i prošle godine. U to je, međutim, teško poverovati s obzirom na to da ove godine mnogo veći broj kompanija prevozi približno isti broj putnika.

U svakom slučaju, evidentno je da je nacionalni avio-prevoznik u nezavidnoj situaciji, zbog čega je država nedavno došla na ideju da formira novo preduzeće izdvojeno iz "Jata", bez dugova i viška zaposlenih. Vlada smatra da će tako kompanija lakše dobiti strateškog partnera, preko potrebnog za opstanak preduzeća.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja