FOTO: Carstvo mrtvih ispod Pariza

"Stani! Ovo ovde je carstvo mrtvih!", piše na tabli koja dočekuje posetioce katakombi u Parizu, ogromne kosturnice u kojoj se čuvaju posmrtni ostaci miliona ljudi.

"Stani! Ovo ovde je carstvo mrtvih!", piše na tabli koja dočekuje posetioce katakombi u Parizu, ogromne kosturnice u kojoj se čuvaju posmrtni ostaci miliona ljudi.

Fantazmi, strahovi i legende vekovima kruže o ovom sablasnom mestu. Tokom leta, turisti čekaju i po četiri sata da bi sišli niz 130 stepenika i prošetali duž 1,7 kilometara podzemnih galerija muzeja, smeštenog više od 20 metara ispod zemlje, na većoj dubini od metroa.

Na ulazu u katakombe, na trgu Danfer-Rošro, na jugu Pariza, stoji upozorenje na tri jezika: "Poseta kosturnici može da ostavi jak utisak na osetljive osobe i decu".

Trasa duga 800 metara predstavlja šetnju između zidova sačinjenih od ljudskih kostiju i lobanja, pošto su se groblja "prelivala" u 18. veku.

Medicinska znanja su bila još uvek osnovna, ali su vlasti shvatile da raspadanje leševa nije dobra za javno zdravlje, te su odlučile da ih presele u 800 hektara napuštenog podzemnog kamenoloma.

Veruje sa da je u katakombama sahranjeno šest miliona ljudi, ali taj broj nije nikada zvanično potvrđen, pa timovi istraživača pokušavaju da dođu do verodostojne procene.

Godine 1810, imenovana je posebna gradska služba koja je podigla zidove sačinjene od potkoleničnih kosti i lobanja, iza kojih su nabacane sve ostale kosti.

Galerije su "ulepšane" raznim slikama sa poučnim citatima i porukama: "Razmislite ujutru da možda nećete dočekati veče, a uveče da možda nećete dočekati jutro".

  • 02.11.2014 18:39
    "Razmislite ujutru da možda nećete dočekati veče, a uveče da možda nećete dočekati jutro".

    Kada bismo svi sa ovom rečenicom legali i ustajali, svet bi bio mnogo bolje mesto.

    Carpe diem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Putovanja