Golubovi umeju da čitaju?

Naučnici su otkrili da su golubovi prva vrsta koja ne pripada primatima, a koja može da razlikuje određene reči.

Nacionalna akademija nauka u Vašingtonu izabrala je četiri najpametnija goluba koje su mogli da nađu i pokazala im 8.000 kombinacija reči i kombinacija koje ne predstavljaju reči. Ptice su potom prepuštene izazovu da kljucnu tačan odgovor.

Naime, ukoliko se pojavi prava reč, treba da kljucnu po njoj, a ukoliko se pojavi neka ispisana besmislica, treba da kljucnu simbol zvezde. Do kraja eksperimenta, pernati subjekti su izgradili rečnik između 26 i 60 reči.

Naučnici su potom uporedili napredak golubova, pavijana i ljudi i otkrili su da je njihova sposobnost razlikovanja anagrama mnogo bolja nego kod pavijana.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Svet životinja

Italija zabranjuje jogu sa štencima

Italijansko ministarstvo zdravlja zabranilo je časove joge sa štencima, rekavši da bi u njoj trebalo da učestvuju samo odrasli psi kako bi se zaštitilo zdravlje životinja, kao i sigurnost polaznika.