Hrana koju treba zaobilaziti u širokom luku

Sigurno se nećete razboleti, dobiti rak ili umreti ako jednom pojedete neku vrstu "toksične" hrane, ali postoje namirnice koje bi svakako trebalo da zaobilazite u širokom luku.
Sigurno se nećete razboleti, dobiti rak ili umreti ako jednom pojedete neku vrstu "toksične" hrane, ali postoje namirnice koje bi svakako trebalo da zaobilazite u širokom luku.

Neka Liba, direktorka istraživačkog centra organizacije Environmental Working Group (EWG), koja se bavi prikupljanjem informacija i rezultata studija o toksičnim namirnicama i proizvodima, ističe da je najveći neprijatelj našeg zdravlja prerađena hrana krcata aditivima. Evo koje su to namirnice koje nikad ne bi trebalo da jedete:

Sir u listićima

"Ovaj 'sir' zapravo uopšte nije sir. U pitanju je smesa napravljena od mešavine mlečnih masnoća, proteina sirutke, emulgatora i boja za hranu. Pun je soli i toliko mastan da u jednom listiću imate više masnoća nego u bilo kojem drugom mlečnom proizvodu iste količine", kaže nutricionistkinja Bet Voren.

Viršle, kobasice, salame...

Prerađeno meso je puno masnoća, a može sadržati čak i do 400 odsto više soli i 50 odsto više konzervanasa od običnog crvenog mesa. Osim toga, neke od mesnih prerađevina sadrže nitrate, a nitrati su hemijski aditivi koji se povezuju s različitim vrstama raka. Ipak, i dalje se koriste u prehrambenoj industriji kako bi se pojačala boja, ukus i sprečilo brzo kvarenje hrane. Ovi sastojci bi trebalo da se nalaze na etiketi na pakovanju hrane, zato svakako obratite pažnju.

Margarin

Budući da je margarin napravljen od biljnih ulja i ima manje zasićenih masnoća od putera, dosta vremena se smatrao zdravom opcijom. Danas, pak, stručnjaci znaju kako je margarin najveći neprijatelj našeg zdravlja, jer je prepun soli i začepljuje arterije zasićenim mastima kojih ima više od putera, čime se povećava rizik od srčanog udara.

Gazirana pića

Svi znamo kako su gazirana pića izuzetno nezdrava, a prosečna limenka bilo kojeg gaziranog pića sadrži čak deset supenih kašika šećera. Kad u svoj organizam unesete toliko šećera, vaše telo stvara višak insulina koji pomaže organizmu da apsorbuje šećer iz krvi i iskoristi ga za energiju, što vremenom povećava rizik od dijabetesa ili nekih vrsta raka.

Ukoliko vam podatak o količini šećera u gaziranim pićima nije dovoljno zabrinjavajuć, onda bi možda ovo moglo biti: količina karamel boje, koja  Koka Koli daje specifičnu boju, povećava rizik od raka za čak 58 odsto, rezultat je najnovije američke studije.

Dijetalna gazirana pića

Iako mislite da su ona dobra jer ne sadrže šećer, svako dijetalno gazirano piće bez šećera u sebi sadrži dosta veštačkih zaslađivača, koji povećavaju rizik od srčanog i moždanog udara, depresije, propadanja zuba, raka pankreasa i prevremenog porođaja.

Kokice za mikrotalasnu

U kokicama za mikrotalasnu se nalazi hemikalija za koju je dokazano da može uticati na plodnost, povećati rizik od raka i loše uticati na rad bubrega. Pored toga, neke vrste kokica za mikrotalasnu sadrže veštačke ukuse i trans masne kiseline, kao i hemikalije koje mogu uzrokovati glavobolje i mučninu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.