FOTO: Jezive fotografije prvih pacijenata kojima je operisan mozak

Više od tri decenije studenti Jejl Univerziteta su krišom ulazili u skrivene prostorije Harknes spavaonice koja se nalazila u podrumu.
Više od tri decenije studenti Jejl Univerziteta su krišom ulazili u skrivene prostorije Harknes spavaonice koja se nalazila u podrumu.

U njima se nalazilo stotine mozgova stavljenih u metalne posude sa formalinom.

Ipak, soba je čuvala i nešto fascinantnije - kolekciju hiljada crno-belih fotografija na kojima su prikazani prvi pacijenti moderne operacije mozga.

Ove fotografije otkrivene su nedavno i bile su veliko iznenađenje. Na njima se nalaze pacijenti dr Harvija Kušinga, pionira neurohirigije koji ih je ostavio na Jejlu nakon smrti 1939. godine.

Više od 10.000 fotografija otkriveno je javnosti u ambicioznom projektu digitalizacije potpune kolekcije.

"Ovo su fotografije pacijenata Kušinga u periodu od 1900. do 1930. godine koje su urađene u sklopu Kušing Tumor registra. S obzirom na to da su deo medicinskih informacija, imena ovih pacijenta ne mogu biti objavljena, a u većini slučajeva se još povezuju informacije o pacijentima s licima", rekla je Teri Dagradi, koordinatorka Kušing Centra.

Na fotografijama se nalaze i bebe s proširenjim lobanjama, glavama punih ožiljaka i pacijenti koji pilje u objektiv kamere s desnom rukom na grudima.

Pacijenti su fotografisani na ovaj način jer su lekari verovali da ruke mogu odrediti zdravstveno stanje prema boji pigmenta, deformaciji noktiju, i boji i veličini čvorova na zglobovima.

Iako je pronađen veliki broj fotografija, samo je četvrtina digitalizovana. Dagradi se nada da će u budućnosti cela kolekcija biti u pretraživačkoj bazi.

  • CHD

    28.05.2015 21:49
    I meni su jezive, cak i odbojne sve fotografije svih pacijenata, dr.Kusinga. Pacijenti izgledaju kao da su bili podvrgnuti, torturi dr.Kusinga a ne operaciji. Da, te godine recimo od 1930 do 1970godine, nikako nisu za pohvalu u neurohirurgiji. Nije ovaj dr. jedini, ima ih jos nekoliko takvih, -monstrumi-, i psihopate, i tako bi zavrsili kao pacijenti u zatvorenoj ustanovi.............

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.