Na sočivima se krije ameba koja može ugroziti vid

Nošenje kontaktnih sočiva čini bakterijsku floru sluzokože oka sličnijom flori kože, kaže oftalmolog Adrian Lukenda.

Lukenda je dodao da su naučnici do ovog otkrića došli uzimanjem brisa sluzokože na površini oka. To može da bude samo reakcija na kontaktna sočiva, ali može da bude i posledica prenošenja bakterija s prstiju na oko.

Od opasnih bakterija koje u oči možemo da unesemo nedovoljno čistim rukama su streptokoka, stafilokoka i pseudomonas. One mogu da prouzrokuju upalu rožnjače, koja je retka ali teška bolest oka. Simptomi su crvenilo, sekret koji curi iz oka, zamućen vid, osećaj pečenja i grebanja u oku.

Lukenda savetuje da se u tom slučaju odmah treba javiti lekaru, pogotovo ako simptomi ne prestanu ni nakon skidanja sočiva.

Upalu rožnjače mogu da prouzrokuju i amebe koje se zbog nečistih ruku nastanjuju u oku, a unosimo ih putem kontaktnih sočiva.

"Problematično je to što se za razliku od obične upale rožnjače, kod one prouzrokovane amebama, simptomi javljaju kasno, najčešće kada se amebe već duboko zavuku u oko. Simptomi su u početku blagi i postepeno se pojačavaju", upozorio je oftalmolog.

Dodao je da se bolest leči isključivo antibioticima. U nekim slučajevima, nakon što je infekcija izlečena, ostaje dubok ožiljak na rožnjači koji utiče na vidnu oštrinu.

"Moram da upozorim sve koji nose sočiva da česte upale rožnjače mogu da stvore dodatne probleme s vidom i još više da pogoršaju. Da biste sprečili upale, treba naročito paziti na higijenu ruku i sočiva, odnosno na pravilno čuvanje sočiva", savetovao je Lukenda.

Istraživanja su pokazala da čak 35 odsto nosilaca sočiva ne pere ruke pre nego što sočiva stavi u oči. Po njemu su najsigurnija gas propusna kontaktna sočiva. Lukenda kaže da su zdravija jer mogu da se pomeraju u oku, pa tako omogućavaju izmenu sastava suza.

"To je bitno jer se u suzama nalaze odbrambene materije koje nas prirodno štite od loših bakterija. Gas propusna ili polutvrda kontaktna sočiva preporučujemo naročito tinejdžerima koji su uslovno rečeno nemarniji i skloniji manjem obraćanju pažnje na higijenu ruku. Danas postoje i mekana jednodnevna sočiva koja iz pakovanja mogu da se izvade isključivo tako da se ne dodiruje unutrašnja strana sočiva, pa se na taj način smanjuje i mogućnost prenošenja bakterija direktno na rožnjaču oka", objašnjava oftalmolog.

On je upozorio je da kutijica za čuvanje sočiva uvek mora i spolja da bude čista, a da iznutra u njoj nikada ne sme da ostane tečnost jer u njoj odmah počinju da se razvijaju bakterije.

Njegov je savet da svi kojima su potrebna kontaktna sočiva odu kod očnog specijaliste i da se ne upuštaju sami u odabir sočiva. Činjenica je da kupovina sočiva preko interneta povećava rizik od opasnih infekcija čak pet puta.

Ako primetite da su vam oči otekle i bolne, moguće je da patite od suvoće očiju. Taj problem mogu rešiti tzv. veštačke suze, ali je neophodno da se prethodno posavetujete s lekarom.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.