Ne palite cigaretu odmah nakon jela

Većina pušača poželi da zapali cigaretu čim završi sa obrokom, a nisu ni svesni koliko time štete nanose svom organizmu.

Snažna želja za cigaretom i poriv za pušenjem nakon jela nešto što je karakteristično za većinu pušača. Mnogi nakon obroka odmah zapale cigaretu misleći da će tako lakše variti, ali lekari govore da to nije istina.

Naime, cigareta posebno iritira creva, ali i ostatak digestivnog trakta. Nikotin iz cigarete veže se za kiseonik u krvi jer se nakon jela, kada probavni trakt radi punom parom, lakše apsorbuje.

Zbog toga, pušenje nakon jela može da uzrokuje čitav niz teških problema u probavnom traktu, od iritacije do ozbiljnih bolesti.

Ljudi koji boluju od ulceroznog kolitisa i sindroma iritabilnog creva trebalo bi da izbegavaju pušenje u širokom luku, a oni koji su pušači obavezno bi trebalo da se odreknu cigarete nakon jela jer pušenje dodatno pogoršava simptome bolesti i otežava varenje.

Brojna istraživanja pokazuju da je pušenje nakon jela 10 puta gore od 'normalnog'. Tačnije, jedna popušena cigareta ima dejstvo kao njih 10. Zato nakon obroka pričekajte bar pola sata pre nego zapalite cigaretu.

  • Skoljka

    14.12.2022 18:36
    Ne lupaj
    Najbolji osecaj cigara posle hasa

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.