Određena pržena hrana je zdravija od kuvane

Dobra vest za sve ljubitelje pržene hrane dolazi sa Univerziteta u Granadi, čije istraživanje, objavljeno u časopisu Food Chemistry, sugeriše da neka pržena hrana, konkretno povrće, može biti zdravija od kuvane, ali samo ako se prži na maslinovom ulju.

Naučnici sa univerziteta u Granadi došli su do zaključka da je prženje povrća, poput paradajza, tikvica, patlidžana ili krompira, zapravo najzdraviji način njihovog konzumiranja. Tajna je u tome da se moraju pržiti na ekstra devičanskom maslinovom ulju, koje sadrži najmanje 30 fenolnih sastojaka, a ti sastojci su moćni antioksidanti koji smanjuju rizik od brojnih kancerogenih i drugih bolesti.

Nakon što su naučnici isprobavali četiri različite tehnike kuvanja - duboko prženje, dinstanje, kuvanje u vodi i kuvanje u kombinaciji vode i ulja - došli su do zaključka da je prženo povrće, kao i ono dinstano u ulju, apsorbovalo neke od antioksidanta koje nalazimo u maslinovom ulju. Takve promene međutim nisu zabeležene kod povrća kuvanog u vodi.

Ali, s druge strane, viši nivo antioksidanta u hrani ne znači nužno da je ta hrana bolja za nas u svakom pogledu jer ipak unosimo u organizam mnogo više masnoća i kalorija, zbog čega kad uživate u njoj, činite to u umerenim količinama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.