Kontracepcijske pilule jačaju kosti žena

Kontracepcijske pilule se koriste za sprečavanje neželjene trudnoće, ali prema podacima novog istraživanja, one čine kosti čvršćim.

Kontracepcijske pilule kod žena održavaju nivo vitamina D u organizmu, a taj zaključak je rezultat istraživanja objavljenog u časopisu "Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism".

Žene koje prestanu da koriste kontracepcijske pilule u želji za trudnoćom rizikuju pad nivoa vitamina D.

Sunce je glavni izvor vitamina D u našem telu, ali uprkos tome mnoge žene imaju manjak ovog vitamina. Zdravlje kostiju je direktno proporcionalno količini vitamina D u telu. Ovaj vitamin se brine da se cink, kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe pravilno apsorbuju u crevima.

"Naše istraživanje je pokazalo da su žene koje su uzimale kontracepcijske pilule sa estrogenom imale veći nivo vitamina D u odnosu na ostale žene. Nismo mogli da pronađemo nikakve druge razlike u ponašanju poput povećanja vremena provedenog na suncu kako bismo objasnili povećanje nivoa pomenutog vitamina. Pilule sa estrogenom povećavaju nivo vitamina D, a taj nivo opada kada žene prestanu da ih uzimaju", izjavio je vodeći autor istraživanja Kveker I. Harmon.

Naučnici su analizirali podatke i nekoliko drugih istraživanja, među kojima je i istraživanje u kojem je učestvovalo 1.700 Afroamerikanki starosti od 23. do 34. godine.

Žene su odgovarale na pitanja koja se tiču upotrebe kontracepcijskih pilula i unošenja suplemenata koji sadrže vitamin D. Takođe, odgovarale su na pitanja o tome koliko vremena provode na suncu svaki dan. Ustanovljeno je da žene koje uzimaju kontracepcijske pilule imaju 20 odsto viši nivo vitamina D.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.