Šta sve ukazuje na to da ne čujete dobro

Ne ignorišite povremene smetnje kao što su šuštanje i zujanje u ušima

Nije neobično da se sa starenjem sluh pogoršava, čak se u nekim poznijim godinama to smatra normalnim fiziološkim procesom. Ali, stepen pogoršanja bi morao da odgovara godinama starosti, upozoravaju stručnjaci.

- Ako je stepen oštećenja veći nego što se toleriše u određenim godinama, moraju da se utvrde uzroci - kaže primarijus dr Tomaš Podlešak iz ORL bolnice u Pragu. - U nekim slučajevima oštećenje može da nastane pod uticajem urođene mane, ali i kao posledica obavljanja određenih profesija, recimo, zbog dugogodišnjeg boravka u veoma bučnom prostoru.

Prvi znak da sluh popušta može da bude povremeno šuštanje ili zvonjenje u ušima. Blago zujanje ili zvonki zvuk najčešće se primećuju u prostoriji u kojoj je tišina. Ali, ako ovaj zvuk postane intenzivniji, ili čak stalan, bez prekidanja, to znači da su nervi u ušima oštećeni, tvrde stručnjaci Odeljenja otorinolaringologije iz Medicinske škole u Njujorku. Oni, takođe, upozoravaju da korišćenje slušalica značajno doprinosi oštećenju sluha.

- Permanentni gubitak sluha može da se desi već osam do 15 minuta posle slušanja muzike na maksmilanoj jačini - ističe doktor Srikant Čerukuri, ORL iz Čikaga. - Prolazno zujanje ili bučanje u ušima posle slušanja glasne muzike ili posle nekog koncerta, trebalo bi da budu znaci upozorenja da je muzika bila preglasna.

Zvuk sirene automobila, kamiona ili autobusa sigurno nisu najprijatniji za uvo, ali ne bi trebalo ni da zabole. Ukoliko, pak primetite da vas glasni zvuci bole u uhu, posetite ORL lekara. Naime, stručnjaci objašnjavaju da uho koje gubi sluh nije u mogućnosti dovoljno da priguši glasne zvuke, tako da se zaista u takvim situacijama javlja bol u uhu.

Češće posrtanje i nestabilnost u hodu ne moraju da budu razlog smanjene koncentracije ili niskog pritiska. Naime, stručnjaci tvrde da ljudi koji imaju problem sa sluhom koriste mnogo energije da bi čuli šta se oko njih dešava, pa jednostavnim aktivnostima, kao što je održavanje ravnoteže, mozak ne posvećuje dovoljno pažnje. Ako su dodatno kanalići unutrašnjeg uha, koji šalju signale u mozak, oštećeni, to može da bude uzrok poremećaja ravnoteže.


ZABORAVNOST

Najveći deo podataka koje pamtimo, zapravo smo negde čuli.

- Teško je zapamtiti nešto, ako ne čujete dobro - naglašava dr Čerukuri. - Postepen gubitak sluha u starijim godinama može da bude uzrok smanjenja pamćenja.

Ako ne možete dobro da razumete sagovornika u sredini gde je dosta bučno i mešaju se razni zvuci, kao što je recimo restoran u vreme ručka, ili često tražite da vam ponovi šta je upravo rekao, ne krivite za to lošu akustiku. Uho koje normalno funkcioniše može da "uhvati" to što želite da slušate i u bučnoj prostoriji. Ukoliko to niste u mogućnosti, to je jedan od prvih simptoma da gubite sluh. U ovoj fazi mogu da se jave i problemi sa razumevanjem telefonskog razgovora.

- Pogoršanje sluha može da se leči, a koriste se ili konzervativne metode, odnosno lekovi, ili hirurške metode. Izbor zavisi od uzroka koji su doveli do oštećenja sluha. Kod problema u unutrašnjem uhu uglavnom se koriste konzervativne metode, dok se za srednje i spoljašnje uho problemi rešavaju operacijom. Ipak, prevencija je najbolja, a to je pre svega izbegavanje buke, objasnio je dr Tomaš Podlešak.

Teme

sluh

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Naučnici uspešno uklonili HIV iz ćelija

Tim naučnika Univerziteta u Amsterdamu predstavio je rane nalaze uspešnog uklanjanja HIV virusa iz zaraženih ćelija koristeći tehniku genetičkog inženjeringa CRISPR.

Muškarac u SAD umro od kuge

Jedna osoba iz Novog Meksika je preminula od kuge, što je prvi slučaj smrti od ove bolesti u toj američkoj saveznoj državi od 2020. godine, prenosi danas Radio slobodna Evropa (RSE).