Ovo su obavezne zimske namirnice za jačanje imuniteta

Zima je vreme prehlada i gripa, zato bi u tom periodu trebalo da najviše brinemo o hrani koju unosimo u organizam.
Veoma je bitno svakodnevno konzumirati namirnice za jačanje imuniteta koje su pune vitamina. Zima mnogo takvih namirnica.
 
Šipak 
 
Sa svojom kombinacijom slatkog i kiselog ukusa, šipak je vrlo posebno voće koje sadrži mnoštvo vitamina C. Njegove semenke se mogu dodati u jogurt, salatu ili jednostavno konzumirati samostalno. Uz to sadrži i vitamin B i folnu kiselinu. Antioksidanti koje sadrži, pomažu u sprečavanju prehlada i gripa i sprečavaju razvoj kardiovaskularnih bolesti. 
 
Kivi 
 
Kivi često nazivaju “supervoćem“ jer sadrži vrlo malo kalorija, a ima mnogo lekovitih svojstva. Kivi je odličan izvor vitamina A, C, B i K, a sadrži i minerale kao što su kalijum, kalcijum, magnezijum, fosfor, gvožđe, cink i bakar. Kivi je odličan za jačanje imuniteta, a takođe je dobar za srce i probavu. Možete ga dodati u voćnu salatu, jogurt ili smuti, i tako uživati u svim njegovim lekovitim svojstvima. 
 
Prokelj 
 
Prokelj je veoma bogat svim važnim vitaminima i mineralima. Neki od njih su vitamin C, vitamin A, vitamini B grupe, magnezijum i kalcijum. Imaju protivupalno dejstvo i mogu da povećaju nivo energije u telu. Odlične su za jačanje imuniteta i sprečavanje prehlade i gripe. Važno je znati da se prokelj ne sme dugo kuvati jer inače gubi svoja svojstva. 
 
Citrusi 
 
Zima bez citrusa nije prava zima. Narandže, limun, mandarine i grejp su odlični izvori hranjivih materija, posebno vitamina C, koji nam je najviše potreban za vreme prehlada i gripa. Ovo osvežavajuće i ukusno voće uveliko pridonosi zdravlju. Njihovi antioksidativni sastojci i antivirusna svojstva jačaju imuni sistem, skraćuju vreme prehlade i ublažavaju njene simptome. 
 
Kupus 
 
Kupus obiluje vitaminom C koji je odličan za jačanje imuniteta i sprečavanje razvoja bolesti. Pomaže u lečenju prehlade, gripa i kašlja i deluje antiseptički na disajne organe. Tokom zimskih meseci bi trebalo da dva do tri puta nedeljno konzumiramo kiseli kupus, kao glavno jelo ili kao prilog.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Život - Zdravlje

Batut: Ne držite dijetu na svoju ruku

Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" apelovao je danas da se prolećne dijete ne sprovode "na svoju ruku", već pod nadzorom stručnjaka.